În săptămâna a VI-a a Postului Mare, elevii seminariști dorohoieni au avut parte de o experiență duhovnicească de autentică valoare prin prezența în mijlocul lor a părintelui Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți. Întâlnirea, care s-a desfășurat într-o atmosferă destinsă și familiară, a dat posibilitatea participanților de a gusta din experiența și sfaturile părintelui arhimandrit privind rostul adânc al rugăciunii în viața personală dar și în lucrarea Bisericii.
Conferința cu tema „Rugăciunea, lucrare tainică a Bisericii”, propusă de organizatori în cadrul activităților dedicate anului omagial, a avut loc în data de 12 aprilie 2022, în paraclisul „Sfântul Ioan Iacob”. Au participat elevii de la secția Teologie Pastorală, fiind însoțiți de pr. prof. Chichioacă Petru-Georgel, directorul seminarului și pr. Apetrei Ionuț-Ștefan.
După o scurtă introducere în care părintele arhimandrit a subliniat că „rugăciunea este, de fapt, viața Bisericii și că ea aduce prin rostirea ei o mare putere, aceea că unește oamenii cu Dumnezeu și în aceeași măsură pe creștini, unii cu alții”, a fost prezentată tema propriu-zisă. În urma expunerii, într-o manieră foarte accesibilă celor prezenți, s-au formulat câteva principii prin care rugăciune poate deveni un izvor de viață veșnică și har pentru membrii Bisericii , dintre care le menționăm pe cele mai importante: pacea, mintea îndreptată spre Dumnezeu, dragostea cu care tânărul se apropie de cele sfinte și răbdarea la rugăciune.
În partea a doua, întâlnirea s-a desfășurat într-un mod interactiv, devenind un adevărat dialog de suflet, prin care elevii prezenți au primit sfaturi privind viața de rugăciune, precum și multe îndemnuri și răspunsuri la întrebările adresate. Astfel, părintele Ioan le-a explicat tinerilor seminariști că „cine nu are rugăciune personală, îi este greu să meargă la slujbele Bisericii” și că „rugăciunea personală este o adevărată oglindă a sufletului”.
În încheiere, după cuvântul de mulțumire adresat de părintele director, arhim. Ioan Harpa a oferit câteva sfaturi elevilor seminariști privind participarea la programul liturgic din Săptămâna Sfintelor Pătimiri precum și îndemnul ca la Praznicul Învierii Mântuitorului, bucuria sfântă să devină o lumină a sufletului prin împărtășania euharistică.