Miercuri, 8 Septembrie 2021
Flavius Popa

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, 8 septembrie 2021, pelerinii botoșăneni s-au adunat în duh de rugăciune la hramul așezământului monahal aflat în mijlocul codrilor seculari din Vorona. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea Vorona.

Ca în fiecare an, devenind deja o tradiție, sute de credincioși din județul Botoșani, dar și din alte regiuni ale Moldovei, au participat la sfintele slujbe de la Mănăstirea Vorona, oficiate cu prilejul hramului așezământului monahal – Nașterea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber de IPS Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Alături de Părintele Mitropolit au mai slujit părintele arhimandrit Ioan Harpa, exarh de Botoșani, părintele prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele arhimandrit Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula, părintele protosinghel Ghedeon Huțanașu, starețul Mănăstirii Sihastria Voronei, părintele prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoșani, dar și clerici din împrejurimile Voronei. Răspunsurile la strană au fost oferite de obștea monahală.

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a explicat, în cuvântul de învățătură, de ce Preasfânta Fecioară Maria este binecuvântată de Dumnezeu: „De ce este Maica Domnului atât de fericită de toate neamurile? De ce este atât de binecuvântată Preasfânta Născătoare de Dumnezeu? Este fericită și binecuvântată pentru că ea a împlinit cu desăvârșire și cu supra măsură porunca cea mai mare a lui Dumnezeu, și anume «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău». Ea a împlinit de asemenea cuvântul Domnului Hristos: «Iubiți-vă unii pe alții, precum Eu v-am iubit pe voi». Acest lucru mărturisește că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a împlinit în viața sa dragostea cea dumnezeiască, iubirea cerească fiindu-i veșmânt, pâine, apă, lumină, aer și viață. Ce este această iubire dumnezeiască, dragoste cerească, cu care Maica Domnului a fost împodobită? Dragostea dumnezeiască este dragostea lui Dumnezeu”.

Un psalt de la Catedrala Mitropolitană a fost hirotonit preot pentru credincioșii din Icușeni – Vale

Sărbătoarea din acest an reprezintă o zi de bucurie și pentru comunitatea parohială din localitatea Icușeni. Diaconul Dumitru Anușca, psalt și ostenitor al Catedralei Mitropolitane din Iași, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei pe seama Bisericii „Sfântul Ilie Tesviteanul” Icușeni - Vale, primind totodată din partea ierarhului epitrahilul, brâul, felonul și liturghierul.

Tot astăzi, la momentul chinonicului, Corul de copii și tineri din Vorona, coordonat de părintele Mihai Olivian Sandu de la Parohia Vorona Mare, a interpretat un buchet de pricesne.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”, bijuteria din codrii Voronei

Denumirea mănăstirii vine de la pârâul Vorona, consemnat într-o carte domnească din 16 noiembrie 1433. La începutul secolului XVII, câţiva călugări au ridicat o bisericuţă din lemn cu hramul Naşterea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu. Peste un secol, câteva familii de boieri moldoveni: Liteanu, Jora, Panaite, Balş, Vârnav, Catargi, Basota, Miclescu, Beldiman, Cananau, Mavrocordat, Donici, Şuţu, Crupenschi, Holban, precum şi Arhimandritul Rafail, au contribuit la înflorirea Voronei, care a dobândit faimă în istoria monahismului şi ortodoxiei. Au fost construite două mari biserici din zid şi una mai mică în cimitir, precum şi Schitul din apropiere, numit Sihăstria Voronei, devenit după 1990 o mare mănăstire de sine stătătoare. Prin îndemnul şi stăruinţa Mitropolitului Pimen, cu ajutorul prefecţilor de Botoşani D. Vizanti şi P. Irimescu şi a călugărului Victor Cristescu, stareţ fiind Arhimandritul Nifon Ioniţa, cele două mari biserici şi întreaga aşezare mănăstirească s-au îmbunătăţit şi refăcut, zidindu-se chilii noi şi refăcându-se cele vechi. Până în 1968 Vorona a fost mănăstire pentru călugări, iar din 1968 a devenit mănăstire pentru călugăriţe, în fruntea obştei fiind numită stavrofora Teofana Scânteie de la Mănăstirea Râşca.

Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare cu cruce roșie din anul bisericesc

Marea sărbătoare a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este cinstită de Biserica noastră în fiecare an, pe data de 8 septembrie. Din Sfânta Scriptură aflăm că Maica Domnului era din neamul lui David. Părinții ei se numeau Ioachim și Ana, și locuiau în Nazaret, un orășel din Galileea. Preacurata Fecioară este Floarea ce a răsărit din pomul cel uscat, din pântecele cel neroditor și sterp, și a înnoit firea noastră cea căzută; Floarea cea cu bun miros care a născut pe Domnul nostru Iisus Hristos.