Zi de sărbătoare pentru obștea Mănăstirii Pângărați: miercuri, 26 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de stareți, preoți și diaconi, a slujit la hramul sfântului așezământ monahal, aducând prinos de cinstire Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Alături de stareții mănăstirilor din județul Neamț și de preoții slujitori din parohiile din zona orașului Piatra Neamț, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit în această dimineață Sfânta Liturghie în biserca cea mare a Mănăstirii Pângărați, în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie al Tesalonicului. Sute de nemțeni, unii dintre ei purtând numele sfântului, s-au rugat dimpreună cu soborul slujitor, aducând cinstire și laudă ocrotitorului mănăstirii.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a subliniat faptul că participarea la slujbele Bisericii, împărtășirea cu Sfintele Taine, mărturisirea credinței, reprezintă forme de cinstire a sfinților:
Într-o zi precum aceasta, când îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstirea noastră se arată prin multe feluri: a veni la sfânta slujbă, a ne împărtăși cu Sfintele Taine, a cunoaște viața sfântului, a merge la Salonic și a ne închina la sfintele și dumnezeieștie lui moaște, a veni la sfânta mănăstire, așezată sub ocrotirea Sfântului Dimitrie, toate sunt forme binecuvântate de cinstire. Cea mai aleasă cinstire însă este aceea când omul îmbracă haină de mucenic, mărturisește credința cea adevărată, nu se lasă abătut de ispitirile care vin asupra lui – în atâtea moduri și din atâtea locuri – se păstrează curat pe sine, chiar dacă dintr-o pricină sau alta cade, nu deznădăjduiește, ci se ridică și începe din nou viața întru adevăr, pe care, din cauza unei cumpene, poate a pierdut-o pentru o clipă; aceasta este cinstirea cea adevărată pe care Dumnezeu și sfinții Lui o așteaptă de la noi, creștinii.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost oficiate și două hirotesii întru protosinghel: părinții ieromonahi Grigore Stoica și Maxim Burcă au primit din mâna ierarhului semnele specifice rangului onorific – bedernița și crucea pectorală.
La sfârșit, după ce mulțimea prezentă s-a împărtășit cu Sfintele Taine, părintele arhimandrit Petroniu Marin, starețul așezământului, le-a mulțumit clericilor și credincioșilor pentru că au participat la slujba de hram închinată sfântului mucenic.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a binecuvântat o cruce-monument, ridicată în memoria tuturor prizonierilor români care au pătimit la Cotul Donului și în toate lagărele sovietice (1941-1970) pentru întregirea, propășirea și dăinuirea neamului românesc.
Cine a fost Sfântul Dimitrie?
Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost fiul unui prefect roman, care era creștin în secret. Între timp a devenit comandant, iar după moartea tatălui său, guvernato. Și-a folosit statutul pentru a aduce mulți păgâni, care aduceau zeilor jertfă, la credința în Iisus Hristos. Sfântul Simeon Metafrastul îl numește „un al doilea Apostol Pavel” pentru Tesalonic. A fost denunțat, închis și martirizat de soldați cu lănci. Este patronul spiritual al orașului Salonic, unde se află moaștele sale dătătoare de mir. Toți creștinii care se roagă Sfântului primesc ajutor și vindecare.
Biserica Mănăstirii Pângărați, ridicată la porunca Sfântului Dimitrie către Alexnadru Lăpușneanu
Domnia lui Alexandru-Vodă Lăpuşneanu s-a însemnat prin multe fapte crunte, pe care a încercat apoi a le îndrepta - prin întemeierea Mănăstirii Slatina, unde inițial se nevoia sihastrul Leontie. Dar, într-un moment în care cugetul lui îl rodea de cele înfăptuite, a jurat să mai „urzească încă o mănăstire”.
Prima monografie a Mănăstirii Pângărați, scrisă de ieromonahul Anastasie, egumenul Mănăstirii Moldovița, așa cum i-a relatat-o Sfântul Cuvios Amfilohie: „Precum aveau obiceiul Domnii Moldovei în acel timp, și Voievodul Alexandru Lăpușneanu a început să cerceteze țara, de la Cetatea Neamţ ajungând la aceea a Pietrei. Aici, adormind, în noaptea spre 26 octombrie, i s-a arătat în vis un tânăr şi frumos ostaş în veşminte albe, înconjurat de slavă dumnezeiască și strălucire cerească, zicând către voievod: Scoală-te, Voievodule, şi degrab să mergi la Pângăraţi, unde petrece un sihastru Amfilohie aproape de 50 de ani, şi să zideşti întru numele mieu biserică pe locul unde am avut mai-nainte făcută de bătrânul Ştefan Voievod în zilele stareţului Simeoan Ieromonah, pe care au ars-o turcii când au învins pe Ştefan Voievod la Valea Albă, şi ţeara au prădat!”
„Eu sunt Sfântul Dimitrie, adorat și de oastea moldoveană”
Plin de spaimă şi mirări, Alexandru Voievod l-a întrebat: Și cine eşti o, Doamne, împodobit cu atâta strălucire și cu dumnezeiască podoabă îmbrăcat? Iar tânărul i-a răspuns: Eu sunt Sfântul Dimitrie, Mucenicul și ostaşul lui Hristos şi de la Maximilian muncitorul pentru Hristos, în cetatea Solonului (Tesalonic). În temniţă am fost închis şi muncit şi în coastă împuns, carele în toată lumea şi în toată marginea se slăveşte numele mieu, adorat şi de oastea Moldoveană în a cărui frunte păşăscu pentru apărarea credinţei şi în pământul acesta numai în pustie biserică nu am.
Şi zicând acestea, se făcu nevăzut. Pătruns de aceste cuvinte, Alexandru Voievod i-a chemat îndată pe boierii săi: pe marele logofăt Movilă, pe vornicii Moţoc şi Stroici şi pe alţi boieri ai sfatului cărora a spus vedenia sa”.