Actualitate

26 Aprilie 2017

Conferinţa „Creştini după Evanghelie“, la Botoşani

Credincioşii din Botoşani au participat marţi, 25 aprilie 2017, la o nouă conferinţă săptămânală. Expunerea „Creştini după Evanghelie“ a fost pregătită de doi preoţi din Protoieria Botoşani. 

Citește mai mult
26 Aprilie 2017

Părintele Viorel Sevastre şi-a încheiat activitatea de paroh

Preotul Viorel Sevastre de la Parohia „Sfinţii Voievozi“ - Roşca din Iaşi şi-a încheiat recent misiunea de paroh, după ce a împlinit vârsta de 70 de ani. 

Citește mai mult
26 Aprilie 2017

„Festivalul Bucuriei“, la Iaşi

Sâmbătă, 22 aprilie, a avut loc „Festivalul Bucuriei“, manifestare cultural-artistică de dans şi cânt popular, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de către Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, în parteneriat cu ASCOR şi ATOR Iaşi, cu sprijinul Ateneului din Iaşi.

Citește mai mult
26 Aprilie 2017

Proiect misionar-filantropic „Dincolo de cuvinte”, în Parohiile Chișcăreni și Satu Nou

Săptămâna Luminată a adus credincioșilor Parohiilor „Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Chișcăreni și „Sfântul Apostol Andrei”-Satu Nou, ambele din Protopopiatul Saveni, darul de lumină al Învierii lui Hristos, cât și proiectul misionar „Dincolo de cuvinte”, ce s-a desfășurat prin purtarea de grijă a preotului paroh Vasile Viorel Florea.

Citește mai mult
25 Aprilie 2017

Concursul Naţional Catehetic „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, desfăşurat la Protopopiatul Săveni

Joi, 20 aprilie 2017, a avut loc la Protopopiatul Săveni jurizarea Concursului  Naţional Catehetic  „Icoana şi Şcoala mărturisirii“, etapa la nivel de protopopiat.

Citește mai mult
25 Aprilie 2017

Training catehetic la Piatra-Neamţ

Luni, 24 aprilie 2017, la sediul Protopopiatului Piatra-Neamţ a fost organizat trainingul catehetic privind susţinerea catehezelor demonstrative din programa catehetică pentru parohii a Arhiepiscopiei Iaşilor pentru anul 2017.

Citește mai mult
25 Aprilie 2017

150 de ani de la apariția Revistei ieșene „Convorbiri Literare”

În perioada 22 - 25 aprilie 2017 s-au desfășurat la Iași „Zilele Revistei Convorbiri Literare”, dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea publicaţiei junimiste. Seria manifestărilor s-a încheiat în seara zilei de luni, 24 aprilie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași.

Citește mai mult
25 Aprilie 2017

(Video) 150 ani de „Convorbiri literare”

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea Revistei „Convorbiri literare”, în perioada 22-25 aprilie 2017, s-au desfășurat la Iași diverse evenimente culturale. Seria manifestărilor s-a încheiat în seara zilei de luni, 24 aprilie, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași.

Citește mai mult
24 Aprilie 2017

„Prezenţa Preasfinţitului Calinic este un dar şi o binecuvântare“

În Altarul de vară „Sfântul Apostol Toma“ al Parohiei Andrieşeni, judeţul Iaşi, s-a oficiat duminică, 23 aprilie 2017, Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul. La final, s-a săvârşit Parastasul pentru cei adormiţi. 

Citește mai mult
23 Aprilie 2017

Daruri pentru deţinuţii Penitenciarului Iaşi

Parohia Bărboi a organizat cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului o activitate filantropică la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. 

Citește mai mult
23 Aprilie 2017

Mitropolitul Teofan, la Botoşani: „Om liber, adică biruitor, nu este decât cel care-l iubeşte pe celălalt“

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, a fost sărbătorit în oraşul Botoşani prin Liturghie arhierească. În jur de 1.000 de botoşăneni s-au adunat ieri la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din municipiu, pentru a-şi sărbători patronul spiritual. În acest an, cu prilejul hramului, au fost aduse spre închinarea credincioşilor fragmente din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfinţilor Doctori fără de arginţi Epictet şi Astion.

Citește mai mult
23 Aprilie 2017

(Video) Botoșănenii și-au cinstit ocrotitorul

Botoșănenii și-au cinstit ocrotitorul

Citește mai mult
23 Aprilie 2017

(Audio) „Cunoașterea lui Dumnezeu este cea care umple viața noastră” - Arhim. Nichifor Horia

Predică la Duminica a 2-a după Paști - Arhimandritul Nichifor Horia - Catedrala Mitropolitană din Iași, 23 aprilie 2017.

Citește mai mult
23 Aprilie 2017

Bucuria de a fi împreună: 7 ani de activitate ATOR Piatra Neamţ

Ne amintim cu nostalgie şi bucurie în inimă de primele momente în care am început activitatea în cadrul asociaţiei, „Tineretul Ortodox Român“ filiala Piatra-Neamţ. Sub îndrumarea şi ascultarea Înalpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, alături de părintele Nicolae Nicău, coordonatorul asociaţiei pietrene, am obţinut personalitatea juridică a asociaţiei. Participând an de an la Tabăra de la Nemţişor din „Poiana Bucuriei“ cu grup de 30 de tineri, ne-am însuşit noţiunile de prietenie şi libertate, responsabilitate şi dăruire, rugăciune şi credinţă, avându-l în mijlocul nostru pe părintele arhimandrit Nicodim Petre, coordonatorul Sectorului de misiune şi prognoză pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Citește mai mult
22 Aprilie 2017

(Video) „Festivalul Bucuriei” la Iași

Ateneul din Iași a găzduit sâmbătă, 22 aprilie 2017, festivalul de cânt și dans popular intitulat „Festivalul Bucuriei”. Evenimentul a fost organizat de către Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași, și Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR), filiala Iași.

Citește mai mult
22 Aprilie 2017

Biserica Spitalului „Dr. C. I. Parhon“ din Iaşi a fost sfinţită de IPS Mitropolit Teofan

În după-amiaza zilei de ieri, 21 aprilie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ din incinta Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon“ din Iaşi. Locaşul de cult a fost construit în perioada 2016-2017, sub coordonarea părintelui Daniel Duca, cu sprijinul corpului medical şi administrativ din unitatea spitalicească, al Primăriei Iaşi şi cu ajutorul important al unor donaţii particulare.

Citește mai mult
22 Aprilie 2017

Mitropolitul Teofan la hramul Mănăstirii Bistriţa: „Dumnezeu nu poate să locuiască într-o minte stăpânită de conştiinţa luciferică a superiorităţii faţă de ceilalţi“

Marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii a deschis seria hramurilor din acest an ale marilor mănăstiri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Astfel, vestita ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun -Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ - a îmbrăcat straie de sărbătoare, Sfânta Liturghie din această comunitate monahală fiind oficiată ieri de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, a avut loc slujba Aghesmei mici şi tradiţionala procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana în jurul bisericii mănăstirii.

Citește mai mult
21 Aprilie 2017

Tinerii din Drăguşeni, într-un pelerinaj luminat în Săptămâna Luminată

Dialogurile iniţiate în parohii cu preoţii şi tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor privind organizarea Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi de la Iaşi de anul acesta dau roade. Un exemplu este lucrarea părintelui Ioan Manoliu din Parohia Drăguşeni - Botoşani, o parohie deja dragă nouă, tinerilor voluntari din Iaşi. Părintele a depăşit cu puţin vârsta de 60 de ani, dar este tânăr. Tinereţea se măsoară în entuziasm şi bucuria lucrului bun şi frumos. Bătrâneţea se măsoară, nu în ani, ci în intensitatea amorţirii puterilor sufletului, în nemişcare şi necredinţa că lucrul bun se poate săvârşi. Părintele este tânăr în primul rând deoarece crede în tineri şi în potenţialul tinereţii.

Citește mai mult
21 Aprilie 2017

Membri ai ATOR Piatra Neamţ, pelerini în nordul Bucovinei

Membri ai Asociaţiei Tineretului Ortodox Român (ATOR) din Piatra Neamţ au plecat în data de 18 aprilie într-un pelerinaj de două zile în nordul Bucovinei. 

Citește mai mult
21 Aprilie 2017

Bucuria Învierii Domnului mărturisită de copiii din Boboieşti

În prima zi de Paşti, după slujba Învierii a doua, în biserica  Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Boboieşti, comuna Pipirig, Protopopiatul Târgu Neamţ, a avut loc o expoziţie de icoane pe lemn şi ouă încondeiate. Evenimentul reprezintă încununarea activităţilor desfăşurate la biserică de către copiii din parohie în perioada Postului Mare. 

Citește mai mult

Pagini