Actualitate

15 Iulie 2018

(Film) Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei - de la portret la icoană

Este Sfântul Iosif un model pentru omul zilelor noastre? Care este drumul ce duce spre sfințenie?
 
 
 

Citește mai mult
13 Iulie 2018

Prima biserică din Episcopia Hușilor cu hramul „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița”

Joi, 12 iulie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstită Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Cu acest prilej, în biserica din localitatea Tătărăni, filie a Parohiei Ferești din Protopopiatul Vaslui, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Locașul de cult din Tătărăni are spre închinare o copie a Sfintei Icoane de la Mănăstirea Prodromu, iar ierarhul, la rugămintea părintelui paroh Ionuț Ciprian Pilă, a hotărât ca filia să primească un nou hram: Icoana Maicii Domnului Prodromița. Astfel, biserica din Tătărăni a devenit primul locaș de cult din Episcopia Hușilor ce are hramul Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos.

Citește mai mult
13 Iulie 2018

(FOTO) Icoana Maicii Domnului Prodromița, sărbătorită la Tătărăni-Vaslui prin Liturghie arhierească

Joi, 12 iulie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstită Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Cu acest prilej, în biserica din Tătărăni, filie a Parohiei Ferești din Protopopiatul Vaslui, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Locașul de cult din Tătărăni are spre închinare o copie a Sfintei Icoane de la Mănăstirea Prodromu, iar ierarhul, la rugămintea părintelui paroh Ionuț Ciprian Pilă, a hotărât ca filia să primească un nou hram: Icoana Maicii Domnului Prodromița.
Astfel, biserica din Tătărăni a devenit primul locaș de cult din Episcopia Hușilor ce are hramul Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos.
La final, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele protosinghel Teofan Merlă, fost duhovnic al Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi, originar din Tătărăni, după care PS Ignatie a oferit Sfântul Antimis la biserica Parohiei Ferești.

Citește mai mult
12 Iulie 2018

Vicerectorul Universității Salamanca din Spania a conferențiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

Marți, 10 iulie 2018, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași s-a bucurat de prezența prof. univ. dr. Efrem Yldiz Sadak, vicerectorul Universității Salamanca din Spania. Invitatul a susținut o conferință în „Sala Profesori” a instituției, având ca tematici începuturile creștinismului și teologia icoanei.

Citește mai mult
11 Iulie 2018

Liturghie arhierească în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamţ

Marea Lavră a Sfintei Mănăstiri Neamţ, în decursul anilor, a fost un loc permanent de rugăciune şi un centru de cultură şi spiritualitate ortodoxă, unde s-a arătat, de nenumărate ori, iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni prin minunile săvârşite, consemnate în decursul istoriei monahale nemţene. Unul din cele mai de preţ odoare sfinte ale mănăstirii este Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, primită în dar de la Împăratul bizantin Ioan al VII-lea Paleologul, aşa cum aflăm din sinaxarul slujbei.

Citește mai mult
11 Iulie 2018

ATOR – Filiala Bicaz continuă activitățile proiectului NE’AM Țintit vacanța. Educație și mișcare!

În perioada 15 iulie – 30 octombrie 2018, Asociația Tineretul Ortodox Român – Filiala Bicaz desfășoară proiectul NE’AM Țintit vacanța. Educație și mișcare! în parteneriat cu Arhiepiscopia Iașilor – Departamentul Misiune pentru Tineret și Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Iași, cu finanțare din partea Consiliului Județean Neamț prin intermediul proiectelor din domeniul Sport pentru toți.

Citește mai mult
11 Iulie 2018

Sfinţire de casă parohială în Cucuteni - Leţcani, oficiată de IPS Mitropolit Teofan

În după-amiaza zilei de duminică, 8 iulie 2018, Biserica „Schimbarea la Faţă” din satul Cucuteni, comuna Leţcani, judeţul Iaşi, biserică-monument istoric ctitorită de boierul Matei Cantacuzino-Deleanu în jurul anului 1777, a scris o nouă filă în cartea istoriei parohiale prin prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

Citește mai mult
10 Iulie 2018

(Video) „Strategia națională de educație parentală” în dezbatere publică la Iași

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași a găzduit luni, 9 iulie, o dezbatere publică pe tema „Strategiei naționale de educație parentală”.

Citește mai mult
9 Iulie 2018

Ediție specială a Simpozionului „Colocviile Putnei”, dedicată Centenarului Marii Uniri

Anul acesta este un an special pentru români și pentru Mănăstirea Putna, întrucât se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, respectiv de când mănăstirea, odată cu Bucovina, a revenit la sânul Țării Mame. Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna marchează această aniversare prin organizarea unei ediții speciale, a XXI-a, a Simpozionului internațional de istorie Colocviile Putnei, în perioada 11 - 15 iulie.

Citește mai mult
9 Iulie 2018

Sfințire de biserică la Dancaș: „Ce ne dă Dumnezeu în Sfânta Biserică? Ne dă iertare de păcate”

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire s-a împlinit şi dezideratul credincioşilor din satul Dancaş, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, de a avea un locaş de rugăciune chiar în localitatea lor. Slujba de Sfinţire a noii biserici, construită de o echipă de meşteri maramureşeni, a fost săvârşită ieri de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Citește mai mult
9 Iulie 2018

Jurământ de credință al absolvenților teologi ieșeni: „Este foarte important să fim şi să devenim oameni ai lui Dumnezeu”

Absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi au depus sâmbătă, 7 iulie 2018, Jurământul de credinţă faţă de Biserica din care fac parte şi faţă de învăţătura pe care au primit-o în timpul anilor de studiu. Acest moment s-a desfăşurat la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. La slujba arhierească au slujit părinţii profesori ai instituţiei teologice, precum şi ostenitori ai Centrului Eparhial. A urmat apoi Cursul festiv propriu-zis, care s-a desfăşurat la Centrul de Evenimente „Agora” din Iaşi.

Citește mai mult
8 Iulie 2018

(Video) Parohia Dancaș a îmbrăcat haine de sărbătoare

Parohia Dancaș a îmbrăcat haine de sărbătoare

Citește mai mult
8 Iulie 2018

(Foto) Biserică în stil maramureșean, sfințită de doi ierarhi la Dancaș

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, s-a împlinit și dezideratul credincioșilor din satul Dancaș, comuna Miroslava, județul Iași, de a avea un locaș de rugăciune chiar în localitatea lor. Slujba de sfințire a noii biserici, construită de o echipă de meșteri maramureșeni, a fost săvârșită astăzi de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Citește mai mult
7 Iulie 2018

(Video) „Veți ține în palme de lut Trup de Dumnezeu”

Predica Preasfințitului Damaschin Dorneanul rostită în cadrul Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană din Iași, 7 iulie 2018, cu ocazia depunerii jurământului de credință de către absolvenții promoției 2018 ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași”.

Citește mai mult
7 Iulie 2018

(Video) Absolvenții teologi ai promoției 2018 au depus jurământul

Absolvenții promoției 2018 de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au depus sâmbătă, 7 iulie, jurământul de credință față de Biserica Ortodoxă Română.

Citește mai mult
6 Iulie 2018

Concursul Internaţional de Muzică Corală continuă astăzi la Iaşi

În perioada 1-8 iulie 2018 are loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, organizat de Asociaţia „Iubire şi Încredere” - Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi. Astăzi, de la ora 10:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, Concursul Internaţional de Muzică Corală va continua cu Secţiunea de concurs Coruri de copii Cantus Mundi. În seara zilei, de la ora 19.00, în Grădina Complexului Comercial Palas, va avea loc un Concert Coral Internaţional.

Citește mai mult
5 Iulie 2018

Concert Coral Internaţional, în cadrul Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”

În perioada 1-8 iulie 2018 are loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, organizat de Asociaţia „Iubire şi Încredere” - Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi. Astăzi, de la ora 10:00, debutează Concursul Internaţional de Muzică Corală, iar de la ora 19:00, în Grădina Complexului Comercial Palas va avea loc un Concert Coral Internaţional.

Citește mai mult
4 Iulie 2018

Concert coral dedicat Centenarului Marii Uniri, astăzi, la Iași

În perioada 1 - 8 iulie 2018 are loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului - Concurs  Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, organizată de către Asociația Iubire și Încredere - Iași în partenereriat cu Primăria Municipiului Iași, prin compartimentul Centenar, în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași 2017-2020. Astăzi, 4 iulie, de la ora 16:00, organizatorii invită publicul ieşean să se bucure de un Concert coral dedicat Centenarului Marii Uniri în Sala Henri Coandă, Palatul Culturii Iaşi, alături de coruri de copii şi tineri din judeţul Iaşi şi judeţul Vaslui.

Citește mai mult
2 Iulie 2018

Hram la Mănăstirea Putna: „Astăzi Ștefan ne-a unit pe toți. Cine-i va urma exemplul?”

Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, a cărui dată de prăznuire este 2 iulie, a fost cinstit astăzi în mod cu totul deosebit la Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul său. S-au împlinit 514 ani de trecerea sfântului voievod la cele veşnice şi 561 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei.

Citește mai mult
2 Iulie 2018

Sfințirea Bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Dancaș (Istoria unei ctitorii)

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire - idealul tuturor românilor din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, se împlinește și dezideratul credincioșilor din satul Dancaș, comuna Miroslava, județul Iași - acela de a avea un locaș de rugăciune chiar în localitatea lor.

Citește mai mult

Pagini