Actualitate

20 Februarie 2020

ANUNȚ în atenția profesorilor de Religie ortodoxă și a celor care doresc să predea disciplina Religie ortodoxă

Sectorul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor anunță organizarea interviurilor pentru acordarea binecuvântării celor care doresc să predea disciplina Religie ortodoxă, sau pentru cei care o predau deja, în vederea înscrierii la diferite etape de mobilitate și perfecționare didactică în anul școlar 2020 - 2021.

Citește mai mult
20 Februarie 2020

Responsabilii de tineret ai Arhiepiscopiei Iașilor, în Sfântul Munte Athos

Responsabilii de activități cu tineretul ortodox, atât de la Sectorul de Misiune al Centrului eparhial Iași, cât și ai protopopiatelor din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, au mers, în perioada 10 - 15 februarie 2020, în pelerinaj în Sfântul Munte Athos.

Citește mai mult
18 Februarie 2020

„7 Cuvinte”, prima proiecție din acest an, în spațiul Librăriei „Orest Tafrali”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Facultatea de Litere și Biserica „Toma Cozma” vă invită la prima proiecție de film din acest an, care se desfășoară în spațiul Librăriei „Orest Tafrali”, marți, 18 februarie, de la ora 17:00. Este vorba despre povestea tulburătoare a părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, documentată riguros de regizorul Andrei Negoiță Zagorodnâi, originar din Iași, dar stabilit de 25 ani în Statele Unite ale Americii.

Citește mai mult
17 Februarie 2020

Mitropolitul celor două Americi a slujit la Mănăstirea Putna: „Noi am plecat ca păstorii după turmă”

În zilele de 15 și 16 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a fost prezent la Mănăstirea Putna, participând la mai multe slujbe bisericești care au avut loc în această perioadă.

Citește mai mult
13 Februarie 2020

Parastas pentru părintele Ioan Apetroaiei

La împlinirea a 5 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Ioan Apetroaiei, a fost săvârșită o slujbă de pomenire la Parohia „Sfântul Gheorghe” din satul Cracăul Negru - Neamț.

Citește mai mult
12 Februarie 2020

Pro Vita Iași: Campanie de fundraising pentru dotarea maternității Spitalului din Piatra Neamț cu echipament medical

În perioada 15 februarie – 15 martie 2020, Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui echipament de tratare a icterului prin fototerapie a nou-născuților din Piatra Neamț.  

Citește mai mult
11 Februarie 2020

Colegiul „Sfântul Nicolae” colectează haine și încălțăminte pentru copiii fără posibilități

Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iaşi, în parteneriat cu Spălătoria ecologică „H2O Clean” din Iaşi, demarează în această perioadă (10 februarie – 10 iunie 2020) o campanie caritabilă ce are ca obiectiv ajutorarea copiilor fără posibilităţi din zonele defavorizate ale judeţului. Toate donaţiile vor fi direcţionate către proiectul „Cutia cu papucei pentru Ei”.

Citește mai mult
11 Februarie 2020

O copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” a ajuns la Parohia Silișcani

O copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos a fost adusă duminică, 9 februarie 2020, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Silișcani, județul Botoșani.

Citește mai mult
8 Februarie 2020

(Video) Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor – 2020

Cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc sâmbătă, 08 februarie 2020, întrunirea anuală de lucru a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor. Aceasta a fost precedată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Biserica Sfântul Gheorghe – vechea Catedrală Mitropolitană din Iași, și a continuat în sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial. În cadrul ședinței, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, s-au aprobat rapoartele de activități ale sectoarelor Eparhiei Iașilor pe anul 2019 și s-au făcut propuneri pentru anul curent. Pe parcursul lucrărilor ședinței au fost vizionate clipuri cu rezumate ale activităților cultural-misionare desfășurate în ultimul an în Arhiepiscopia Iașilor.
Adunările eparhiale au loc anual, la nivelul fiecărei eparhii de pe cuprinsul Patriarhiei Române. Aceasta este organismul deliberativ pentru problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale unei eparhii.

Citește mai mult
7 Februarie 2020

Program de Mentorat pentru elevii seminariști din Arhiepiscopia Iașilor: „Ca să asculți pe cineva cu adevărat presupune și să-l cunoști”

Ieri a debutat la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” de la Miclăușeni o întâlnire de formare și de evaluare a Programului de Mentorat, desfășurat în primul semestru al acestui an școlar în seminariile teologice din Arhiepiscopia Iașilor. Astăzi, în cea de-a doua zi a întâlnirii, invitat special a fost Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a săvârșit la primele ore ale dimineții Sfânta Liturghie în paraclisul Mănăstirii Miclăușeni, după care a partcipat la două sesiuni de lucru.

Citește mai mult
7 Februarie 2020

(Video) Mentorii seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iașilor s-au întâlnit la Miclăușeni

În perioada 6 - 8 februarie 2020, cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Centrul social - cultural „Sfântul Ilie” Miclăușeni se organizează o întâlnire de formare și de evaluare a Programului de Mentorat desfășurat în primul semestru al acestui an școlar în seminariile și liceele teologice din Arhiepiscopia Iașilor.

Citește mai mult
7 Februarie 2020

„Slujirea Aproapelui”, noul buletin informativ al Protoieriei Fălticeni

Protoieria Fălticeni editează din acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la inițiativa părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, buletinul informativ „Slujirea Aproapelui”.

Citește mai mult
6 Februarie 2020

(Video) Încă 35 de bunici mai pot veni la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec

Familiile bunicilor care vor să beneficieze de serviciile Centrului pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Mănăstirea Văratic vor trebui să ia legătura cu reprezentanții Centrului la numărul de telefon 0742268410.

Citește mai mult
6 Februarie 2020

Locuri disponibile pentru bătrâni la Centrul „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec își deschide porțile pentru încă 35 de persoane, viitori beneficiari ai serviciilor social-medicale.

Citește mai mult
6 Februarie 2020

Elevii de la Mănăstirea Neamț concurează pentru Marele Premiu la Festivalul de Artă din Bitola - Macedonia

A devenit o tradiţie în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ ca elevii acestei instituţii să participe la Festivalul Internațional de Artă plastică pentru copii „The small Montmartre of Bitola” din Macedonia. Pentru cea de-a XXXVIII-a ediție a concursului, seminariștii au pregătit o colecție de 22 de lucrări, copii ale unor icoane celebre realizate în tehnică bizantină.

Citește mai mult
6 Februarie 2020

Sesiune de informare Erasmus+ și Etwinning la Seminarul Teologic din Dorohoi

Vineri, 31 ianuarie 2020, la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, a avut loc o activitate de informare, promovare și diseminare a proiectelor Erasmus+ și Etwinning, cu participarea reprezentanților seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iașilor.

Citește mai mult
5 Februarie 2020

Sesiune de evaluare a Programului de Mentorat, la Seminarul Teologic Dorohoi

Anul școlar 2019-2020 a adus ca noutate la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi introducerea unui proiect educațional de mentorat care se desfășoară cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan în toate seminariile teologice din Arhiepiscopia Iașilor. Beneficiarii programului sunt elevii din clasa a IX-a, specializarea Teologie Pastorală, și are ca obiectiv final creșterea nivelului de conștientizare a vocației elevului seminarist prin îmbunătățirea rezultatelor școlare, sprijinirea seminaristului în formarea și întărirea unui puternic caracter creștin-ortodox, oferirea îndrumării spre o mai bună aprofundare a vocației în relație cu Biserica, aprofundarea punctelor tari și întărirea punctelor slabe ale elevilor seminariști din punct de vedere relațional.

Citește mai mult
4 Februarie 2020

Expoziția „Mărturii iconografice” la Muzeul Mitropolitan din Iași

În Sala Baptisteriu din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași a avut loc marți după-amiază, 4 februarie 2020, vernisajul expoziției „Mărturii iconografice”, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Evenimentul a reunit studenți, profesori și iubitori de artă sacră, care au admirat lucrările prezentate de prof. Petru Sofragiu, autorul expoziției.

Citește mai mult
4 Februarie 2020

(Video) Mărturii iconografice la Muzeul Mitropolitan din Iași

În Sala „Baptisteriu” din cadrul Muzeului Mitropolitan Iași a avut loc marți după-amiază, 4 februarie 2020, vernisajul expoziției „Mărturii iconografice”, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași. Evenimentul a reunit studenți, profesori și de iubitori de artă sacră, care au admirat lucrările prezentate de prof. Petru Sofragiu, autorul expoziției.

Citește mai mult

Pagini