Actualitate

23 Iulie 2019

La Mănăstirea Putna a fost inaugurat drumul „Via Transilvanica” în Bucovina

Luni, 22 iulie 2019, la Mănăstirea Putna a fost inaugurat sectorul de drum care trece prin județul Suceava al traseului „Via Transilvanica”. Proiectul „Via Transilvanica – Drumul care unește” a fost inițiat de Asociația „Tășuleasa Social” în Anul Centenar 2018, la 100 de ani de la Marea Unire a românilor. Acest drum este omologat oficial ca drum turistic între Putna, locul unde se află mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și Drobeta Turnu Severin, locul unde a intrat în țară Regele Carol I în 1866. Borna kilometrului 0 este lângă Mănăstirea Putna, iar ultima bornă va fi pe malul Dunării, lângă locul unde Apolodor din Damasc a construit podul său peste Dunăre.

Citește mai mult
21 Iulie 2019

ASCOR Iași alături de o familie defavorizată din Glodenii Gândului – „Împreună ridicăm o casă”

Membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași), au început demersurile pentru construcția unei locuințe pentru o familie defavorizată din satul Glodenii Gândului, comuna Țibănești, județul Iași. În sprijinul campaniei „Împreună ridicăm o casă” s-au alăturat numeroși susținători, printre care și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți. De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, sâmbătă, 20 iulie 2019, comunitatea din localitatea Glodenii Gândului a participat la Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințitul Părinte Antonie, la Parohia „Sfânta Parascheva”. La final, ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare, stropind cu aghiasmă terenul pe care se va construi noua casă destinată familiei aflate în situație de risc

Citește mai mult
20 Iulie 2019

(Video) ASCOR Iași începe construcția unei case pentru doi copii orfani

Voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași), au început demersurile pentru construcția unei case pentru o familie din satul Glodenii Gândului, comuna Țibănești, județul Iași. Această familie este alcătuită din doi copii, ai căror mamă a trecut la Domnul într-un mod nefericit. Totodată, tatăl lor se află momentan în spital, suferind de semipareză. Copiii locuiesc acum într-o bucătărie de vară dezafectată. 
Pe lângă activitățile sociale pe care le desfășoară în timpului anului universitar, cum ar fi voluntariatul zilnic la Penitenciarul Iași, la centrele de zi pentru copii și la căminele de bătrâni din cartierele ieșene Bucium și Copou, membrii ASCOR Iași au demarat o campanie prin care își propun să construiască o casă pentru o familie defavorizată. Dorința voluntarilor ASCOR Iași este de a oferi un acoperiș celor doi copii orfani, care au nevoie de sprijin pentru a putea să trăiască o viață decentă, să își continue studiile, să simtă că nu sunt singuri pe lume și că există persoane care țin la ei, de vreme ce părinții nu le mai pot oferi afecțiune și suport.

Citește mai mult
20 Iulie 2019

(Video) Masterclass-ul de Cânt Bizantin 2019 a ajuns la final

Cea de-a XII-a ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin de la Iași a ajuns la final. Vineri, 19 iulie 2019, începâd cu ora 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, a avut loc Concertul Extraordinar de Muzică Bizantină, eveniment care a încheiat cea de-a XII-a ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin de la Iași. În prima partea a concertului a interpretat Corul Mare al Participanților iar în cea de-a doua reprezentație, Corul Academic Byzantion a susținut un repertoriu psaltic.

Citește mai mult
20 Iulie 2019

Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin - ziua a V-a

Vineri, 19 iulie 2019, ultima zi a Masterclassului Internaţional de Cânt Bizantin, a fost ziua în care s-au văzut şi auzit roadele programului intens din această săptămână, prin Recitalul de Muzică Orientală Clasică şi Concertul extraordinar de Muzică Bizantină. A fost ziua recunoaşterii contribuţiei dascălilor şi a fiecărui cursant în parte.

Citește mai mult
19 Iulie 2019

Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin - ziua a IV-a

Joi, 18 iulie 2019, a fost cea de-a patra zi a Masterclassului Internaţional de Cânt Bizantin de la Iaşi. Joia aceasta a fost ziua în care studenţii şi profesorii lor coordonatori au încântat participanţii prin prezentări care au combinat cercetarea academică a manuscriselor cu interpretarea unor exemple muzicale reprezentative. De asemenea, invitatul special, protopsaltul Panagiotis Neochoritis, a lucrat în mod special cu monahiile prezente la eveniment, discutând despre provocările cu care ele se confruntă.

Citește mai mult
18 Iulie 2019

Părintele Tarasie Murgoci, viețuitor al Mănăstirii Neamț, a trecut la Domnul

Părintele ieromonah Tarasie Murgoci, fost paraclisier al Catedralei Mitropolitane din Iași și viețuitor al Mănăstirii Neamț, a trecut la cele veșnice marți, 16 iulie 2019, la vârsta de 87 de ani. Slujba de înmormântare a fost oficiată joi, 18 iulie 2019, la așezământul monahal nemțean.

Citește mai mult
18 Iulie 2019

Campanie umanitară: Voluntarii ASCOR Iași încep construcția unei case pentru doi copii orfani

Voluntarii Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași), au început demersurile pentru construcția unei case pentru o familie din satul Glodenii Gândului, comuna Țibănești, județul Iași. Această familie este alcătuită din doi copii, ai căror mamă a trecut la Domnul într-un mod nefericit. Totodată, tatăl lor se află momentan în spital, suferind de semipareză. Copiii locuiesc acum într-o bucătărie de vară dezafectată. 

Citește mai mult
18 Iulie 2019

Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin – ziua a III-a

Miercuri, 17 iulie 2019, s-a desfăşurat cea de-a treia zi a Masterclass-ului de Cânt Bizantin de la Iaşi. Ziua aceasta s-a dovedit a fi foarte variată în activităţi - de la exerciţii individuale pentru îmbogăţirea tehnicii vocale până la conferinţe bazate pe rezultatele unor cercetări de ultimă oră din domeniul neuroştiinţelor, precum şi prezentarea unor noi apariţii editoriale şi discografice.

Citește mai mult
16 Iulie 2019

Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin – ziua a II-a

Marți, 16 iulie 2019, a fost cea de-a doua zi de Masterclass, zi care a început cu atelierul practic de tehnică vocală, oferit de soprana Mihaela Grăjdeanu. De asemenea, tot astăzi a avut loc prezentarea echipei de paleografie muzicală a Universității „Aristotelis” din Salonic, iar în cursul după-amiezii, la Biserica „Sfântul Sava” din Iași, a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfintei Mucenițe Marina, ocrotitoarea sfântului locaș.

Citește mai mult
16 Iulie 2019

În luna octombrie va avea loc cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bizantină de la Iași

În perioada 2 – 6 octombrie 2019, Iașiul va deveni pentru a treia oară centrul cântului bizantin din țară, adunând în capitala istorică a României renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice, ce vor susține concerte de înaltă ținută și vor lua parte la diferite momente liturgice. Festivalul Internațional de Muzică Bizantină – IBMF, își propune să aducă coruri și personalități din zona artei bizantine din Grecia, Georgia, Ungaria, Rusia și Liban. Anul acesta, ediția este pusă sub binecuvântarea Maicii Domnului, ocrotitoarea cântăreților.

Citește mai mult
16 Iulie 2019

Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin - ziua I

Luni, 15 iulie 2019, a debutat la Iaşi cea de-a douăsprezecea ediţie a Masterclassului de Cânt Bizantin. Organizat de Asociaţia culturală „Byzantion” şi de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Primăria Municipiului Iaşi, evenimentul a început cu slujba de Pomenire a ctitorilor de suflet ai Masterclassului, protopsaltul Lykourgos Angelopoulos şi părintele arhimandrit Justin Pârvu, urmată de discursul oficial al organizatorilor. Slujba Parastasului a fost săvârșită de părintele arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă.

Citește mai mult
15 Iulie 2019

(Video) A început Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași - ediția 2019

În perioada 15 - 19 iulie 2019, municipiul Iași va deveni pentru a XII-a oară gazda celui mai mare eveniment din țară dedicat exclusiv artei psaltice – Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași. Festivitatea de deschidere a avut loc luni, 15 iulie, în sala „Achim Stoia” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, de la ora 9.30. Evenimentul, organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația culturală „Byzantion” și Primăria Municipiului Iași, își propune să ofere participanților cinci zile de cursuri practice de interpretare psaltică și tehnică de cânt, prezentări teoretice de paleografie, muzicologie sau de istorie a muzicii.

Citește mai mult
14 Iulie 2019

Luni începe Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași – ediția 2019

În perioada 15 - 19 iulie 2019, municipiul Iași va deveni pentru a XII-a oară gazda celui mai mare eveniment din țară dedicat exclusiv artei psaltice – Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași. Festivitatea de deschidere va avea loc luni, 15 iulie, în sala „Achim Stoia” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, începând cu ora 9.30.

Citește mai mult
14 Iulie 2019

Atelierul de formare a tinerilor preoți a ajuns la final

În urmă cu aproximativ o lună am fost contactat telefonic pentru a-mi se propune să particip la cursurile de formare pentru tinerii preoți de la Miclăușeni. Știam de aceste cursuri din anul în care am fost hirotonit dar și de la colegii mei preoți, însă nu am trăit până acum o asemenea experiență. Activitățile s-au desfășurat în perioada 1-12 iulie 2019, la Centrul Cultural-Social „Sfântul Ilie” de la Miclăușeni.

Citește mai mult
14 Iulie 2019

Biserica „Sfântul Ilie” din Satu Nou – Șcheia are un nou preot paroh

În Duminica a IV-a după Rusalii, 14 iulie 2019, comunitatea din localitatea Satu Nou, comuna Șcheia, județul Iași, a avut bucuria să participe la instalarea noului preot paroh. Părintele Silviu-Lucian Cluci a fost numit paroh al Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” – Satu Nou, începând cu această lună.

Citește mai mult
12 Iulie 2019

(Video) „Zilele Prodromiței” la Mănăstirea Bucium

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pãrinte Teofan, în perioada 11 – 12 iulie 2019, Mănăstirea „Tuturor Sfinților” Bucium organizează evenimentul „Zilele Prodromiței” .

Citește mai mult
12 Iulie 2019

Şcoala de vară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi are loc în aceste zile Şcoala de vară „TEOIST”, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea oportunităţilor de participare la învăţământul universitar a elevilor cu risc de abandon.

Citește mai mult
12 Iulie 2019

Doi noi conferenţiari la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi

Joi, 4 iulie 2019, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi s-au desfăşurat concursurile pentru ocuparea a două posturi didactice.

Citește mai mult
9 Iulie 2019

(Video) „Tabăra din Pridvorul Satului” în satele Arhiepiscopiei Iașilor

Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor organizează vara aceasta 60 de tabere în satele din județele Neamt, Botoșani și Iași. Până acum au fost implementate 12 tabere, de care au beneficiat 1100 de tineri.

Citește mai mult

Pagini