Actualitate

17 Noiembrie 2019

Liturghie arhierească în locașul de cult amenajat într-o fostă centrală termică

Astăzi, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei ,,Izvorul Tămăduirii” şi ,,Sfinții Ioachim şi Ana” - Dancu 2, Protopopiatul 2 Iaşi, locaș de cult amenjat într-o fostă centrală termică. La final, ierarhul a sfințit sala de mese a parohiei.

Citește mai mult
17 Noiembrie 2019

Întâlnirea profesorilor de religie din Iași: „Satul românesc, între tradiție și modernitate - reper pentru educația religioasă”

Joi, 14 noiembrie 2019, la Colegiul Național „Costachi Negruzzi” din Iași a avut loc întâlnirea semestrială a Cercului metodic pedagogic al profesorilor de religie ortodoxă din județul Iași.

Citește mai mult
17 Noiembrie 2019

„Concurs de cunoaștere a Noului Testament” de Ziua Bibliei, la Iași

Miercuri, 13 noiembrie a.c., a fost sărbătorită Ziua Bibliei în Biserica Ortodoxă Română. Cu acest prilej, la Iași a avut loc finala primei ediții a „Concursului de cunoaștere a Noului Testament”, organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret, în parteneriat cu cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor.

Citește mai mult
17 Noiembrie 2019

Popasuri duhovnicești în Protoieria Târgu Neamț

În perioada 7-11 noiembrie a.c., credincioșii din Protopopiatul Târgu Neamț, Arhiepiscopia Iașilor, au putut participa la slujbe festive dedicate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil – ocrotitorii comunităților parohiale Vânători II, "Sfinții Voievozi" - Târgu Neamț, Satu Nou, Târpești, Șoimărești, Groși, Crăcăoani –, precum și Sfântului Ierarh Nectarie și Sfântului Mare Mucenic Mina.

Citește mai mult
16 Noiembrie 2019

Volumul „Viața Cuviosului Părinte Iustin Pârvu” a fost lansat la Piatra Neamț

În ziua de 14 noiembrie 2019, începând cu ora 17.00, la Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” din Piatra Neamț, a avut loc lansarea cărții „Viața Cuviosului Părinte Iustin Pârvu”, semnată de părintele Vasile Păvăleanu, profesor la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” și slujitor la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” - Mărăței I din Piatra Neamț.

Citește mai mult
16 Noiembrie 2019

„Cum este cu putință să credem?” alături de părintele Constantin Necula: „Aduceți-vă aminte că sunteți nemuritori!”

Sute de ieșeni au participat vineri seara, pe 15 noiembrie 2019, la conferința „Cum este cu putință să credem?”, eveniment caritabil organizat de Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași (CSN) la Centrul de evenimente „Agora”. Conferința a fost susținută de părintele Constantin Necula, iar toate fondurile obținute au fost direcționate către două centre social-filantropice. 

Citește mai mult
16 Noiembrie 2019

Părintele Constantin Necula alături de studenții Masterului „Misiune și slujire pastorală”

Vineri, 15 noiembrie 2019, în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iași, părintele conf. Constantin Necula a susținut un atelier referitor la provocările omiletice și catehetice ale slujirii preoțești. La activitate au fost prezenți studenții Masterului „Misiune și slujire pastorală” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Citește mai mult
16 Noiembrie 2019

(Video) Părintele Constantin Necula a conferențiat la Iași

La Centrul de evenimente „Agora” a avut loc vineri seara, 15 noiembrie 2019, super-conferința „Cum este cu putință să credem?” susținută de pr. conf. Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Evenimentul a fost organizat de Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, iar toate fondurile strânse cu acest prilej au fost direcționate către Fundația „Mihai Neșu” din Oradea și către Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii „Sfântul Nectarie”.

Citește mai mult
16 Noiembrie 2019

Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi a fost pomenit la Mănăstirea Neamț

La mijlocul lunii lui Brumar, „Ierusalimul Ortodoxiei române”  - Mănăstirea Neamț și-a serbat unul dintre ocrotitorii așezământului monahal, pe Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamț. Sfânta Liturghie cu prilejul hramului mănăstirii a fost oficiată vineri, 15 noiembrie 2019, de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Citește mai mult
14 Noiembrie 2019

(Video) Întâlnirea profesorilor de religie din județul Iași

Joi, 14 noiembrie 2019, în sala Colegiului Național „Costachi Negruzzi” Iași a avut loc întâlnirea semestrială a Cercului metodic pedagogic al profesorilor de religie ortodoxă din județul Iași. Zeci de cadre didactice au prezentat timp de câteva ore proiecte și programe artistice referitoare la satul românesc. Evenimentul s-a încadrat în tematica Anului omagial al satului românesc proclamat în Patriarhia Română de către Sfântul Sinod.

Citește mai mult
13 Noiembrie 2019

Taina Sfântului Maslu pentru persoanele private de libertate din Penitenciarul Bacău

Unsprezece clerici din județele Neamț și Bacău au săvârșit la început de săptămână, pe 11 noiembrie 2019, Taina Sfântului Maslu pentru aproximativ 60 de deținuți din Penitenciarul Bacău. Cu acest prilej, preoții s-au rugat împreună cu persoanele private de libertate, au discutat cu aceștia și le-au oferit iconițe. Alături de cei închiși a participat și personalul de securitate al unității de detenție.

Citește mai mult
13 Noiembrie 2019

O nouă seară românească organizată de ASCOR Iași

Joi, 14 noiembrie 2019, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români - Filiala Iași va organiza evenimentul „O seară românească”. Acesta este dedicat studenților ieșeni și va începe de la ora 18.30 la Centrul de evenimente AGORA din Iași.

Citește mai mult
13 Noiembrie 2019

Lansare de carte la Iași: „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”

Mâine, 14 noiembrie, de la ora 18:30, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași va avea loc lansarea cărții „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”, apărută la Editura Doxologia. Volumul reprezintă teza de doctorat a părintelui Doru-Mihai Barna, șef al Departamentului Tabere din cadrul Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Citește mai mult
13 Noiembrie 2019

Spectacol caritabil organizat de ASCOR Iași

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) - filiala Iași a organizat un spectacol caritabil în data de 7 noiembrie 2019, cu scopul de a ridica o casă pentru o familie din Parohia Pleșani, comuna Călărași, județul Botoșani. Evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe maestrul Nicolae Botgros împreună cu Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, Ion Paladi, Petrică Mîțu Stoian, Ionuț Fulea, Constantin Bahrin, Grigore Gherman, Angelica Flutur, Lidia Bejenaru, Ioana Căpraru și Lilia Roșca.

Citește mai mult
12 Noiembrie 2019

(Video) Sinaxa monahală cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor

Mănăstirea Sihăstria a găzduit în zilele de 11-12 noiembrie 2019 Sinaxa monahală cu stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Iaşilor, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Arhiepiscopul Iaşilor.

Citește mai mult
12 Noiembrie 2019

Conferința „Finis Coronat Opus” din cadrul Masterului „Misiune și Slujire Pastorală”, la a doua ediție

Luni, 11 noiembrie 2019, în Sala Românească a Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași, a avut loc Conferința „Finis Coronat Opus”, dedicată studenților din anul al II-lea al Masteratului „Misiune și Slujire Pastorală” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

Citește mai mult
9 Noiembrie 2019

Părintele Episcop Veniamin a slujit la Mănăstirea Războieni - Neamț

Cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Mănăstirii Războieni din județul Neamț.

Citește mai mult
8 Noiembrie 2019

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la hramul Mănăstirii Agapia: „Omul este ființă chemată să aducă laudă lui Dumnezeu”

Şi în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, ­Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, veniţi să-i cinstească prin rugăciune pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. 

Citește mai mult
6 Noiembrie 2019

Părintele Mihai Săcrieru a trecut la cele veșnice

Părintele Mihai Săcrieru, slujitor la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Iași, a trecut la cele veșnice luni, 4 noiembrie 2019. Slujba Înmormântării va avea loc joi, 7 noiembrie, la Cimitirul „Eternitatea”, începând cu ora 9.00.

Citește mai mult
4 Noiembrie 2019

Cursurile pentru gradele profesionale în preoție, la final

Cursurile pentru gradele profesionale în preoție s-au desfășurat în perioada 23-31 octombrie 2019 la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie” de la Mănăstirea Miclăușeni, unul dintre cele mai potrivite spații pentru acest tip de activitate întrucât, fiind departe de orașul agitat, într-o deplină atmosferă de pace și zidire, participanții au putut acorda importanță atât cuminecării cu Hristos în Sfânta Liturghie, cât și comuniunii și comunicării cu profesori ancorați în chip real în viața Bisericii, clerici și mireni.

Citește mai mult

Pagini