Marţi, 10 Iulie 2012

În ziua de 12 mai 2010, la Mănăstirea Neamţ s-a întrunit, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat mai multe probleme privind viaţa bisericească din Moldova, aflate în competenţa de decizie a Sinodului Mitropolitan, între care amintim:

- Studierea şi definitivarea prevederilor Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 4670/16 iulie 2008, cu referire la textele Mărturisirii de la hirotonia întru preot şi proiectele Deciziilor privind numirea şi transferul preotului în parohie, cu anexele cuprinzând drepturile şi îndatoririle acestora.
- Analizarea unor aspecte privind activitatea Consistoriului Mitropolitan.
- Convocarea, în toamna anului 2010, a unei sinaxe monahale mitropolitane, cu stareţii şi stareţele de la mănăstirile şi schiturile din eparhiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
- Iniţiativa organizării unui pelerinaj în Ţara Sfântă, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sf. Ioan Iacob de la Neamţ “Hozevitul”, la care să participe ierarhi, preoţi şi credincioşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
- Formularea unei propuneri către Sfântul Sinod, în vederea solicitării Parlamentului României de a fi reintroduse în actele normative care reglementează eliberarea actelor de identitate a prevederii obligativităţii menţionării prenumelor părinţilor.
- Stabilirea unui program comun la nivelul tuturor parohiilor din eparhiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în vederea intensificării misiunii Bisericii.

Biroul de presă al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei