Marţi, 10 Iulie 2012

Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor a decis, în ședința sa din 19 august 2011, prezidată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, încetarea activității de protopop al Protopopiatului Iași I pentru Părintele Constantin Andrei și a activității de protopop al Protopopiatului Piatra Neamț pentru Părintele Dumitru Ailincăi. Cei doi protopopi se află la finalul celui de al cincilea mandat în aceste funcții, primind din partea conducerii Arhiepiscopiei Iașilor cuvenitele mulțumiri pentru activitatea misionară desfășurată timp de 20 de ani. Părintele Constantin Andrei își va desfășura, în continuare, activitatea de preot paroh al parohiei „Sf. Ap. Petru și Pavel” Bărboi din Iași, iar Părintele Dumitru Ailincăi își va desfășura, în continuare, activitatea de preot paroh al parohiei „Nașterea Maicii Domnului” - Precista II din Piatra Neamț.

În aceeași ședință a Permanenței Consiliului Eparhial au fost numiți, începând cu 1 septembrie 2011, pentru un mandat de 4 ani, Părintele Toma Gradinaciuc, paroh al parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul Alexandru cel Bun din Iași, ca protopop al Protopopiatului Iași I, și Părintele Valentin Tofan, paroh al parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena” - Gara Veche din Piatra Neamț, ca protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.

Părintele Toma Gradinaciuc s-a născut la 9 aprilie 1956 în localitatea Flămânzi din județul Botoșani și este absolvent, din 1994, al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. În 1997 a fost numit preot al nou înființatei parohii „Sf. Ap. Toma” din cartierul Alexandru cel Bun unde a ridicat, începând cu anul 2000, cu sprijinul credincioșilor, o biserică aflată în curs de finalizare. Este membru al Consistoriului Eparhial Iași începând cu anul 1998, precum și membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor din 2006, în anul 2010 fiind reales pentru încă un mandat de patru ani de clericii din Circumscripția electorală nr. 1 (Protopopiatul Iași I), funcții la care va renunța întrucât sunt incompatibile cu responsabilitatea de protopop. Din 1998 este președinte al Asociației „Familia Nostra”, organizație care s-a implicat, de-a lungul timpului, în acțiuni desfășurate în favoarea copiilor străzii, actualmente având ca preocupare principală susținerea copiilor defavorizați socio-economic din mediul rural.

Părintele Valentin Tofan s-a născut la 27 iunie 1966 în localitatea Huși din județul Vaslui și este absolvent, din 1992, al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. A fost preot al parohiilor Curechiștea și Dragomirești din Protopopiatul Piatra Neamț unde s-a remarcat prin apreciate activități administrativ-edilitare și social-pastorale. În 1996 a fost numit paroh al parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena” - Gara Veche din Piatra Neamț unde, în 1998, a demarat lucrările de construcție a unei biserici. Între anii 1996-2009, a activat în calitate de profesor şi de preot spiritual în cadrul Seminarului Teologic Liceal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Piatra-Neamţ.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor