Marţi, 10 Iulie 2012
- comunicat de presă -

În conformitate cu Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi cu Regulamentul pentru Organizarea şi Funcţionarea Caselor de Ajutor Reciproc ale Clerului şi Salariaţilor Bisericeşti din Eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, în Arhiepiscopia Iașilor s-a înfiinţat Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor I.F.N. Iaşi, cu scopul de a putea oferi angajaţilor de la unităţile de cult din această eparhie un mijloc simplu şi ieftin de a împrumuta anumite sume de bani. Această informație a fost difuzată presei încă din data de 12 februarie a.c., ea regăsindu-se în comunicatul emis la finalul lucrărilor Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor.


Casa de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor I.F.N. Iaşi este o asociație non-profit, cu statut juridic propriu, fiind o instituție financiară non-bancară, creată în primul rând în sprijinul acelor persoane care funcționează ca angajați în una dintre unitățile de cult de pe aria Eparhiei Iașilor, inclusiv a celor care activează în cadrul școlilor teologice. Această asociație are un buget propriu de venituri și cheltuieli și nu constituie, cum greșit s-a înțeles, o ”afacere” a Arhiepiscopiei Iașilor.

Astfel de inițiative se regăsesc și în alte eparhii din Biserica Ortodoxă Română, iar la nivelul Eparhiei Iașilor ea constituie, de fapt, reluarea unei formule similare de întrajutorare financiară pentru clerici și mireni care a funcționat de-a lungul vremii. Mai ales pe fondul crizei economice, o Casă de Ajutor Reciproc (CAR) este și un mijloc de a veni în sprijinul celor cu salarii mici și care se confruntă cu dificultățile materiale, situație în care se află și angajați ai Arhiepiscopiei Iașilor, cum e cazul preoților din zonele rurale mai sărace.

Suma suplimentară, calculată procentual, care însoțește returnarea eșalonată a oricărui împrumut are ca destinație exclusivă acoperirea cheltuielilor cu funcționarea acestei asociații. Suma rămasă necheltuită care ar rezulta totuși din activitatea Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor I.F.N. Iaşi va fi împărțită, în conformitate cu prevederile legale, tuturor membrilor cotizanți, proporțional cu valoarea fondului social al fiecăruia, și nu va constitui nici într-un caz un venit suplimentar pentru Arhiepiscopia Iașilor.

Regretăm, pe această cale, mediatizarea unor informații eronate despre această inițiativă a Arhiepiscopiei Iașilor, mai ales a acelora care acreditau o implicare a acestei eparhii într-o afacere similară celor din sistemul bancar.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor