Referitor la articolul “O catapeteasmă de vânzare”, publicat în ediţia din 15 iulie 2009 a cotidianului “Jurnalul naţional”, aş dori să fac următoarele precizări:
În articol se afirmă că, pentru a repara biserica cu hramul “Sf. Cuv. Parascheva” din localitatea Ştefăneşti (jud. Botoşani), un monument istoric atestat încă din secolul XVII, mi-aş fi exprimat intenţia de a vinde catapeteasma cu preţul de 10 miliarde de lei vechi, iar oferta aceasta ar fi “fost deja postată pe internet”. Menţionez că, în discuţia avută cu cei trei reporteri care ne-au vizitat biserica, nu am afirmat că această catapeteasmă ar fi de vânzare şi, mai ales, nu am anunţat pe internet acest lucru. De altfel, dacă lucrurile ar fi stat aşa, în articolul respectiv ar fi trebuit să fie menţionat şi locul (adresa de internet) în care se poate găsi această ofertă.
E adevărat că, la un moment dat, am fost întrebat de unul dintre reporteri cât ar costa catapeteasma bisericii având în vedere vechimea ei. Era evident că o asemenea estimare nu se putea face însă, la insistenţele persoanei respective, am spus că ar putea costa, probabil, 10 miliarde de lei vechi. De aici însă până la afirmaţia că deja am scos la vânzare un obiect de patrimoniu este o cale lungă. Chiar dacă dorinţa de a repara şi restaura biserica este una foarte mare, întrucât mă doare sufletul să văd cum posibilităţile financiare nu sunt suficiente pentru a opri degradarea acestui monument istoric, totuşi niciodată nu m-am gândit să renunţ la un obiect de patrimoniu valoros pentru a obţine banii necesari lucrărilor. În plus, pe lângă faptul că există o legislaţie extrem de strictă în această privinţă, şi pe care am respectat-o dintotdeauna, o catapeteasmă intră la categoria bunuri sacre, iar Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române prevede că astfel de bunuri sunt “inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile” (cf. art. 170, alin 2).
Având în vedere cele de mai sus, am solicitat conducerii publicaţiei “Jurnalul naţional” să publice acest drept la replică, aducându-se în acest fel cuvenitele clarificări în privinţa unor afirmaţii care mi-au fost atribuite în mod incorect.
(Pr. Zamfir Haraga, paroh al Parohiei “Sf. Cuv. Parascheva” din Ştefăneşti, judeţul Botoşani)