Luni, 1 Noiembrie 2021

Parohia Vișan cu sediul în comuna Bârnova, sat Vișan, județul Iași derulează proiectul de finanțare cu titlul „Realizarea documentațiilor tehnice pentru restaurarea și consolidarea Bisericii ”Sf. Ilie” Vișan, cod LMI IS-II-m-B-04268 – FAZA D.A.L.I.” cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) în cadrul subprogramului: Documentații tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice, sesiunea de finanțare: INP 1/2021. Valoarea totală a proiectului este de: 155.391,00 lei din care valoarea finanțării acordate este de 139.852,00  lei.

Biserica „Sf. Ilie” din sat Vișan, Comuna Bârnova, județul Iași a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași la poziția 1528, cod LMI IS-II-m-B-04268, fiind o biserică ortodoxa din județul Iași, care a fost zidită în perioada 1770-1772, demolată până la temelie în anul 1937 și reconstruită în anul 1938 cu păstrarea fundației, catapetesmei și a icoanelor.

Investiția vizează scoaterea din pericol a monumentului istoric clasa în categoria B , care este amplasat în sat Vișan, comuna Bârnova, județul Iași și punerea în valoare a acestuia prin realizarea de documentații tehnico-economice specifice pentru intervenții asupra monumentelor istorice de către experți și specialiști acreditați de MLPDA şi MC cu respectarea legislației în vigoare.

Proiectul de finanțare este în desfășurare, în luna septembrie a avut loc evenimentul intitulat „Ziua Erorilor” organizat în parteneriat cu Școala Primară Vișan – structură a Școlii Gimnaziale Bârnova, în cadrul căruia au fost derulate activități cu elevii din clasele primare privind importanța păstrării și conservării obiectivului de patrimoniu din comună. Elevii au primit informații importante de la preotul paroh Bărboșelu Mihai-Liviu despre istoria lăcașului de cult, despre importanța conservării monumentelor istorice și beneficiile proiectului de finanțare pentru comunitatea locală.

Realizarea obiectivului de investiție propus va contribui la stoparea degradării monumentului istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice din 2015 la nr. 1528, cod IS-II-m-B-04268, la aducerea acestuia la starea inițială, la îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a slujbelor și serviciilor religioase, la creșterea participării comunității la viața spirituală.