stiri

15 Iulie 2018

(Film) Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei - de la portret la icoană

Este Sfântul Iosif un model pentru omul zilelor noastre? Care este drumul ce duce spre sfințenie?
 
 
 

Citește mai mult
13 Iulie 2018

Prima biserică din Episcopia Hușilor cu hramul „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița”

Joi, 12 iulie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstită Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Cu acest prilej, în biserica din localitatea Tătărăni, filie a Parohiei Ferești din Protopopiatul Vaslui, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Locașul de cult din Tătărăni are spre închinare o copie a Sfintei Icoane de la Mănăstirea Prodromu, iar ierarhul, la rugămintea părintelui paroh Ionuț Ciprian Pilă, a hotărât ca filia să primească un nou hram: Icoana Maicii Domnului Prodromița. Astfel, biserica din Tătărăni a devenit primul locaș de cult din Episcopia Hușilor ce are hramul Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos.

Citește mai mult
13 Iulie 2018

(FOTO) Icoana Maicii Domnului Prodromița, sărbătorită la Tătărăni-Vaslui prin Liturghie arhierească

Joi, 12 iulie, în calendarul Bisericii noastre a fost cinstită Icoana Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos. Cu acest prilej, în biserica din Tătărăni, filie a Parohiei Ferești din Protopopiatul Vaslui, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Locașul de cult din Tătărăni are spre închinare o copie a Sfintei Icoane de la Mănăstirea Prodromu, iar ierarhul, la rugămintea părintelui paroh Ionuț Ciprian Pilă, a hotărât ca filia să primească un nou hram: Icoana Maicii Domnului Prodromița.
Astfel, biserica din Tătărăni a devenit primul locaș de cult din Episcopia Hușilor ce are hramul Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos.
La final, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele protosinghel Teofan Merlă, fost duhovnic al Mănăstirii Cetăţuia din Iaşi, originar din Tătărăni, după care PS Ignatie a oferit Sfântul Antimis la biserica Parohiei Ferești.

Citește mai mult
12 Iulie 2018

Vicerectorul Universității Salamanca din Spania a conferențiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

Marți, 10 iulie 2018, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași s-a bucurat de prezența prof. univ. dr. Efrem Yldiz Sadak, vicerectorul Universității Salamanca din Spania. Invitatul a susținut o conferință în „Sala Profesori” a instituției, având ca tematici începuturile creștinismului și teologia icoanei.

Citește mai mult
11 Iulie 2018

Liturghie arhierească în cinstea Icoanei Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamţ

Marea Lavră a Sfintei Mănăstiri Neamţ, în decursul anilor, a fost un loc permanent de rugăciune şi un centru de cultură şi spiritualitate ortodoxă, unde s-a arătat, de nenumărate ori, iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni prin minunile săvârşite, consemnate în decursul istoriei monahale nemţene. Unul din cele mai de preţ odoare sfinte ale mănăstirii este Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, primită în dar de la Împăratul bizantin Ioan al VII-lea Paleologul, aşa cum aflăm din sinaxarul slujbei.

Citește mai mult
11 Iulie 2018

ATOR – Filiala Bicaz continuă activitățile proiectului NE’AM Țintit vacanța. Educație și mișcare!

În perioada 15 iulie – 30 octombrie 2018, Asociația Tineretul Ortodox Român – Filiala Bicaz desfășoară proiectul NE’AM Țintit vacanța. Educație și mișcare! în parteneriat cu Arhiepiscopia Iașilor – Departamentul Misiune pentru Tineret și Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Iași, cu finanțare din partea Consiliului Județean Neamț prin intermediul proiectelor din domeniul Sport pentru toți.

Citește mai mult
11 Iulie 2018

Sfinţire de casă parohială în Cucuteni - Leţcani, oficiată de IPS Mitropolit Teofan

În după-amiaza zilei de duminică, 8 iulie 2018, Biserica „Schimbarea la Faţă” din satul Cucuteni, comuna Leţcani, judeţul Iaşi, biserică-monument istoric ctitorită de boierul Matei Cantacuzino-Deleanu în jurul anului 1777, a scris o nouă filă în cartea istoriei parohiale prin prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

Citește mai mult
10 Iulie 2018

(Video) „Strategia națională de educație parentală” în dezbatere publică la Iași

Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași a găzduit luni, 9 iulie, o dezbatere publică pe tema „Strategiei naționale de educație parentală”.

Citește mai mult
9 Iulie 2018

Ediție specială a Simpozionului „Colocviile Putnei”, dedicată Centenarului Marii Uniri

Anul acesta este un an special pentru români și pentru Mănăstirea Putna, întrucât se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, respectiv de când mănăstirea, odată cu Bucovina, a revenit la sânul Țării Mame. Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna marchează această aniversare prin organizarea unei ediții speciale, a XXI-a, a Simpozionului internațional de istorie Colocviile Putnei, în perioada 11 - 15 iulie.

Citește mai mult
9 Iulie 2018

Sfințire de biserică la Dancaș: „Ce ne dă Dumnezeu în Sfânta Biserică? Ne dă iertare de păcate”

La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire s-a împlinit şi dezideratul credincioşilor din satul Dancaş, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, de a avea un locaş de rugăciune chiar în localitatea lor. Slujba de Sfinţire a noii biserici, construită de o echipă de meşteri maramureşeni, a fost săvârşită ieri de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Citește mai mult

Pagini