stiri

12 Noiembrie 2018

IPS Mitropolit Teofan a oficiat Taina Botezului pentru prunca Maria Balmuș

Slujba încreştinării pruncei Maria, cel de-al patrulea copil al familiei preotului Bogdan Balmuș din Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ - Secărești, Protopopiatul Pașcani, a adus bucurie atât părinţilor şi rudelor, cât şi întregii comunităţi, Sfânta Taină fiind oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Citește mai mult
12 Noiembrie 2018

Pe urmele Mântuitorului: delegație din Arhiepiscopia Iașilor condusă de Părintele Mitropolit Teofan, în pelerinaj la Locurile Sfinte

În perioada 2 - 9 noiembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, însoțit de un grup format din 200 de pelerini - dintre care 72 de preoţi alături de doamnele preotese - a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte.

Citește mai mult
12 Noiembrie 2018

Aniversare în comunitatea Bisericii din Târgu Neamț: părintele prof. Mihai Vizitiu a împlinit 80 de ani

Vineri, 9 noiembrie 2018, părintele lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, fost cadru didactic al Facultății de Teologie din Iași dar și al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, actualmente slujitor al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Momentul a fost încununat cu săvârșirea Sfintei Liturghii joi, 8 noiembrie a.c., la biserica târgnemțeană iar spre după amiază a fost oficiată slujba de Te Deum la biserica „Sfântul Ioan Iacob” de la seminarul nemțean.

Citește mai mult
10 Noiembrie 2018

(Video) Tânărul Ieșean, Ediția 2018

Asociația Tineretul Ortodox Român Iași - ATOR Iași - a organizat sâmbătă, 10 noiembrie 2018, a V-a ediție a evenimentului Tânărul Ieșean.

Citește mai mult
9 Noiembrie 2018

Conferință „Valori Culturale Românești” – Arhim. Mihail Daniliuc: „Biserica noastră s-a indentificat ființial cu aspirațiile de unire și unitate ale neamului românesc”

În cadrul proiectului educațional „Valori Culturale Românești”, aflat la cea de a XX-a ediție, părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia-Neamț și cadru didactic al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, a susținut conferința inaugurală „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire”, eveniment ce a avut loc vineri seara, 9 noiembrie 2018, în sala „Justin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan. Elevi și profesori ai seminarului teologic nemțean dar și din partea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași au participat și au adresat întrebări invitatului în legătură cu tema propusă.

Citește mai mult
9 Noiembrie 2018

Părintele Prof. Univ. Dr. Mihai Vizitiu - un gând bun la ceas aniversar

Te Deum-ul acesta de mulţumire pe care l-am săvârşit în această impunătoare catedrală – ctitorie a părintelui profesor şi director Ioan Mihoc – în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil, cu o zi înaintea împlinirii celor opt decenii de când sfinţia sa, Preacucernicul Părinte Prof. Univ. Dr. Mihai Vizitiu, a văzut lumina zilei, îl consider cel mai frumos dar aniversar pe care i-l putem oferi. Astăzi, sfinţia sa priveşte retrospectiv, de pe everestul celor opt decenii de viaţă, cu nostalgia caracteristică unui suflet analitic în cele ale spiritului, spre Buzienii copilăriei, unde, prin primirea Tainelor vieţii spirituale – Botez, Mirungere şi Euharistie – s-a numit pentru întâia dată creştin, respectiv fiu al lui Dumnezeu după har.

Citește mai mult
7 Noiembrie 2018

Colocviul Internaţional „Întâlnirea cu Duhovnicul”: Părintele Sofian Boghiu va fi evocat la Iași și la Mănăstirea Neamț

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi organizează, în perioada 13-15 noiembrie a.c., Colocviul Internaţional „Întâlnirea cu Duhovnicul”. Ediția din acest an, care se va desfăşura atât la Iaşi, cât şi la Mănăstirea Neamţ, este dedicată Părintelui Sofian Boghiu (1912-2002) și va reuni invitaţi atât din țară, cât și din străinătate. Evenimentul aduce împreună ierarhi, preoți, profesori universitari, teologi, monahi şi credincioşi mireni ucenici ai părintelui Sofian Boghiu, pentru a da o mărturie vie şi personală cu privire la lucrarea și mesajul duhovnicesc al acestuia.

Citește mai mult
7 Noiembrie 2018

Proiectul „Valori culturale românești”, la ediție aniversară

În această frumoasă toamnă de An Centenar 2018, elevi și profesori de la două școli de tradiție - Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași - se reunesc în capitala Moldovei cu prilejul celei de a XX-a ediții a Proiectului educațional interjudețean „Valori Culturale Românești”. Această ediție se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie și va fi găzduită de către Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.
 

Citește mai mult
7 Noiembrie 2018

Susţine şi tu „Cutia cu papucei pentru ei”!

„Cutia cu papucei pentru ei” reprezintă una dintre cele mai importante acţiuni ale Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iaşi. Anual, prin intermediul acestuia, sute de copii provenind din familii sărace de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor primesc încălţăminte din piele. Prin activitatea sa, proiectul a ajuns să aducă bucurie pe chipurile a 537 de copii.

Citește mai mult
7 Noiembrie 2018

Proiectul „Dăruieşte un zâmbet” continuă şi în noul an universitar

Unul dintre proiectele care a devenit tradiţie pentru comunitatea Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iaşi este „Dăruieşte un zâmbet”. Săptămânal, copilaşi din mediile defavorizate sunt aduşi de preotul paroh la cabinetul medicului stomatolog pentru a beneficia de un control gratuit.

Citește mai mult

Pagini