Mitropolia Moldovei si Bucovinei

23 Ianuarie 2018

Hotărârile Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din 23 ianuarie 2018

În ziua de 23 ianuarie 2018, la reședința mitropolitană din Iași s-a întrunit, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia IPS Părinte Mitropolit Teofan, Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la care au participat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al  Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Citește mai mult
19 Ianuarie 2017

Înaltpreasfinţitul Teofan Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

IPS Părinte Teofan a absolvit în 1984 Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, iar în 1990 Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, obţinând titlul de doctor în Teologie. În iulie 1985 a fost tuns în monahism la Schitul Crasna, Mănăstirea Sinaia, din jud. Prahova. Pe 22 octombrie 2000 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei; iar din iunie 2008 este Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Citește mai mult
19 Ianuarie 2017

Istoric

Mitropolitul Iosif a stat în fruntea acestei mitropolii timp de 27 de ani. Numele lui rămâne legat de terminarea Catedralei mitropolitane din Iași. Astfel că, după 10 ani de la instalare, Vlădica Iosif izbutește să finalizeze ceea ce nu reușise înaintașul său, Veniamin Costachi: sfințirea frumoasei Catedrale. Aceasta a avut loc la 23 aprilie 1887, în prezența regelui Carol I, a reginei Elisabeta, a unei însemnate reprezentări din partea guvernului de la București, a unui impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, dar și a unui număr foarte mare de credincioși.

Citește mai mult