Duminică, 1 Decembrie 2019
Tudorel Rusu

În Iași, mii de persoane au participat astăzi la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României organizate de muncipalitate.

Manifestările oficiale au debutat în piațeta Palatului Culturii, cu intonarea imnului național, urmată de slujba de Te Deum, care a fost oficiată de un sobor de preoți, după care au avut loc discursurile invitaților.

Delegatul la eveniment al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, care în discursul său a subliniat faptul că Unirea de la 1918 trebuie privită și ca un dar al lui Dumnezeu: „Unirea tuturor provinciilor românești, înfăptuită la 1 Decembrie 1918, acum 101 ani în urmă, dincolo de eforturile cunoscute sau nu a multor persoane și instituții, a fost văzută în timp și ca un dar de la Dumnezeu. În acest sens, se consideră că în urmă cu doar un an sau doi înainte de momentul de grație pe care îl sărbătorim astăzi, adică spre sfârșitul anului 1916 sau începutul anului 1917, judecând într-o cheie pur lumească sau omenească, sau prin perspectiva contextului în care ne aflam atunci, nimic nu încuraja speranța realistă a înfăptuirii României Mari. Cu toate acestea, visul de veacuri al unirii tuturor românilor într-o singură țară s-a realizat. Așadar, unirea a fost și un dar de la Dumnezeu pe care marii noștri înaintași de acum 100 de ani au știu să-l pună în lucrare”.

Anul acesta, invitați speciali ai evenimentelor de la Iași au fost Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Regale Române, alături de Alteța Sa Regală Principele Radu.

Alocuțiunile au fost urmate de depunerea de coroane de flori la statuia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, după care a avut loc parada militară. Ieșenii s-au bucurat, de asemenea, de un concert de muzică populară.

Manifestările au continuat la Iași cu ceremonia de acordare a Premiilor „Costache Negruzzi”, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, în prezența prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a prof. univ. dr. Viorel Barbu, președintele filialei ieșene a Academiei Române, a ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu. În după-amiaza zilei a avut loc recepția oferită de primarul Municipiului Iași în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei cu ocazia Zilei Naționale a României. Cu acest prilej au fost înmânate titlurile de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași unor membri marcanți ai Academiei Române. Seara a avut loc retragerea cu torțe a militarilor, pe traseul Muzeul Unirii - Palatul Culturii.