Vineri, 5 Octombrie 2018

La Palatul Mitropolitan din Iași, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Simpozionului Internațional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor” a fost dezvelită o placă comemorativă.

La Palatul Mitropolitan din Iași, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Simpozionului Internațional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor” a fost dezvelită o placă comemorativă. Aceasta amintește că, în timpul Primului Război Mondial, capul marelui voievod Mihai Viteazul a fost păstrat pentru un timp în Altarul Catedralei Sfintei Mitropolii, iar în clădirile din curtea Mitropoliei au funcționat Casa Bisericii și Casa Școalelor. Amintește, în același timp, și de rolul reședinței mitropolitane din acea vreme. „Aici era domiciliul președintelui Camerei Deputaților și a doi dintre miniștrii țării refugiați la Iași. În saloanele de la etaj aveau loc diferite consilii de stat în prezența regelui, a mitropolitului, a generalilor de armată, cu gândul la cei de pe front, cu gândul la ceea ce urma să fie după front – Marea Unire, dreptul la vot al tuturor cetățenilor, precum și împroprietărirea țăranilor”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După intonarea imnului de stat, IPS Teofan a sfințit piatra comemorativă. Ziua de 4 octombrie a continuat în Sala Iustin Moisescu a Ansamblului Mitropolitan. Aici au fost prezentate volumul „Monumentul XIX”, apărut la Editura Doxologia, albumul „Maria a României. Portretul unei mari Regine” și a avut loc vernisajul expoziției „Miniaturi ale epocii lui Constantin Brâncoveanu”.