Zeci de absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, promoția 1997-2001, s-au reîntâlnit marți, 7 septembrie 2021, la Catedrala Mitropolitană din Iași, după 20 de ani de osteneală în ogorul Bisericii. După săvârșirea Sfintei Liturghii și oficierea unei slujbe de pomenire pentru studenții care au trecut la Domnul, cei prezenți au participat la cursul festiv organizat în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan.
Clericii și absolvenții promoției 2001, dimpreună cu familiile lor și profesorii instituției teologice, au participat marți dimineață, 7 septembrie, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași, iar la final, clericii au săvârșit și slujba Parastasului pentru colegii preoţi, profesori şi absolvenţi trecuţi la cele veșnice de-a lungul celor douăzeci de ani. În continuare, preoții s-au adunat în sala Centrului Eparhial Iași pentru a participa la festivitățile organizate cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la absolvirea studiilor Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.
„Promoția dumneavoastră a fost una de excepție”
Prezent la eveniment, părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie, a rostit un scurt cuvânt de bun venit: „Ne bucurăm foarte mult că reușiți să continuați această tradiție de a ne revedea și de a vă revedea la 10 ani, 20 de ani și câți ani ne mai oferă Domnul. Personal, mă bucur de revederea dumneavoastră și să dea Domnul ca rugăciunile noastre de la Sfânta Liturghie să fie bine primite”.
Totodată, părintele profesor Viorel Sava, îndrumătorul promoției 2001, le-a recomandat clericilor și laicilor să aibă în vedere câteva mari valori ale Bisericii - Liturghia, pastorația și familia: „Personal, am foarte multe motive să mă bucur pentru că, sintetizând, pot spune că promoția dumneavoastră a fost una de excepție. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de voi și de lucrurile frumoase din timpul studenției. M-am gândit să vă spun câteva lucruri: îmi doresc ca preoții de astăzi, foștii noștri studenți, să fie oameni ai Liturghiei în adevăratul sens al cuvântului, până la capăt. Una dintre problemele foarte serioase care se așează în viața noastră, uneori prea devreme, este rutina, și din preoții liturghiei, devenim executanții reci și distanți ai unei slujbe atât de frumoase, de înălțătoare și mântuitoare. Preotul este liturghisitor, deci și el trebuie să fie în duhul Liturghiei, conectat la logica Liturghiei. În al doilea rând, îmi doresc ca noi, preoții, să fim pastorali întâi de toate. În Evanghelia după Ioan, capitolul 10, nu se vorbește despre «Teologul cel bun», căci în Biserică avem doar trei sfinți teologi, ci se vorbește despre Păstorul cel bun. Nu înseamnă că păstorul cel bun trebuie teolog bun, dar trebuie să fie întâi de toate păstor și pastoral. Să cobori în rândul neputințelor, integrând-o și pe a ta, și să vezi dacă este posibil să te ridici din neputință. În al treilea rând, îmi doresc ca preoții zilelor noastre să fie familiști în adevăratul sens al cuvântului, să țină la familie, la soție, la copii”.
Facultatea de Teologie Ortodoxă, fondatoare UAIC
Facultatea de Teologie Ortodoxă a fost una din facultăţile care au fondat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La inaugurarea instituției universitare din Iaşi, pe 26 octombrie 1860, Teologia a fost una dintre cele patru facultăţi fondatoare, împreună cu Dreptul, Filosofia şi Medicina. În iulie 1990, cu prilejul instalării noului Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, Înaltpreasfințitul Daniel, actualul Patriarh al României, s-a adus în discuție reactivarea Facultății de Teologie. Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, membră cu drepturi şi obligaţii depline. Astăzi, instituţia teologică formează nu numai preoţi, ci şi specialişti în mai multe domenii, pe cele patru direcţii de studiu: Teologie Pastorală, Teologie Asistență Socială, Teologie Didactică, Artă Sacră, la toate nivelele de studiu: licenţă, master şi doctorat.