Duminică, 26 August 2018
Ioana Stoian

2000 de tineri veniți din zona Moldovei, din Basarabia, Bucovina de Nord, Bulgaria și Ucraina, voluntari, dar și ieșeni, au participat astăzi la Sfânta Liturghie din cadrul Tinerilor Ortodocși din Moldova 2018 (ITOM) de la Iași. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale.

Duminică, 26 august, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe esplanada Catedralei Mitropolitane din Iași au participat aproximativ 2000 de tineri. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanți la ITOM 2018.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut un scurt cuvânt: „Săvârșim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ca mulțumire pentru această sfântă zi, în prezența credincioșilor obișnuiți ai Catedralei și a dumneavoastră, cei veniți din Moldova de dincolo de Prut, din Moldova de aici, din dreapta Prutului, cei din Moldova de Nord, Bucovina de Nord, și cei care s-au adăugat nouă din alte zone ale țării. (…) Vom încerca să fim împreună, în duh și în adevăr, cu Preasfințitul Episcop Antonie de la Bălți. Avem aici credincioși din eparhia Preasfinției Sale, de la Chișinău, din Episcopia Basarabiei de Sud și ne bucurăm pentru aceasta.”

După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan le-a vorbit celor prezenți despre îndemnurile date de Sfântul Apostol Pavel în scrisoarea către Corinteni, citită astăzi la momentul Apostolului. „Dacă am așeza în viața noastră aceste mari patru cuvinte, câtă seninătate, câtă adâncime și cuprindere ar fi în viața noastră… Privegheați, adică stați de veghe, fiți atenți pentru că sunt atâția dușmani care încearcă să fure comoara din țarina vieții noastre. Sunt atâtea cântece de sirenă, mai ales în viața voastră, a tinerilor, care vor unele să vă fure mintea, altele să vă acapareze sufletul, multe să vă cucerească inima. Starea de veghe este necesară pentru ca tezaurul pe care Dumnezeu l-a așezat în noi, adică viața noastră, să nu ni-l fure cineva. (…) În al doilea rând, Sfântul Pavel spune: să stați tari în credință! În ce credință? În credința în Iisus Hristos Dumnezeu-Omul. (…) E absolut necesar pentru viața noastră să avem acest unic reper: Hristos Domnul. (…) În al treilea rând, Sfântul Pavel spune: îmbărbătați-vă și întăriți-vă unii pe alții. Dacă există conșiința apartenenței la Biserică, la neam, la familia ta și la un grup creștin de prieteni, multă seninătate apare în viața ta, pentru că viața este așa de complicată, încât ești aproape în fiecare clipă gata să cazi și ai nevoie de coloane de care să te sprijini și pe care să te sprijini ca să nu cazi și aceste coloane sunt: Biserica, neamul tău, familia ta, cercul tău apropiat de pieteni. (…) Sfântul Pavel amintește că toate acestea cu dragoste să le faceți. De ce? Pentru că prin dragoste rezolvăm trei lucruri: relația cu Dumnezeu (unde este dragoste, acolo este Dumnezeu), relația cu aproapele nostru (în dragoste aproapele nostru devine raiul nostru, iar contrariul dragostei, adică ura și cele legate de aceasta, îl transformă pe aproapele nostru în infernul nostru) și relația cu noi înșine (dacă Îl iubim pe Dumnezeu și iubim pe cel de lângă noi, ne cunoaștem pe noi înșine)”, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

Înainte de momentul împărtășirii cu Trupul și Sângele Domnului, Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălţi, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru că a binecuvântat ca la ITOM 2018 să vină și tineri din Basarabia: „Pentru noi, cei de peste Prut, sunt vitale, de o mare importanță, aceste întâlniri pentru că ne cunoaștem mai bine, putem să descoperim că vorbim aceeași limbă și facem parte din același neam”.

Unul dintre cele mai emoționante momente din cadrul Sfintei Liturghii a fost cel în care tinerii au cântat Paraclisul Maicii Domnului.

Programul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova va continua astăzi cu Concertul Unirii în Grădina Palas. Iar după-amiază, de la ora 15.30, va avea loc Festivitatea de închidere, tot în Grădina Palas.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova 2018 este organizată de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, și Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași.