Președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Festivitatea de decernare a titlului a avut loc joi, 11 mai 2023, la ora 13.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.
La eveniment au participat PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din lași, prof. univ. dr. Irina Draga Căruntu, președintele Senatului, alături de cadre didactice, dar și de studenți ai prestigioasei universități ieșene.
Rectorul UMF a rostit „Laudatio”, care, conform uzanțelor academice, a prezentat activitatea academică a prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.
Tradiția recunoașterii contribuțiilor științifice și culturale a proclamării și promovării academice este menirea unei universități. În spiritul acestei tradiții, oferim astăzi expresia cea mai înaltă a recunoașterii noastre, titlul Doctor Honoris Causa, domnului profesor Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Ca urmare a meritelor deosebite, a obținut 13 titluri de recunoaștere academică de tipul Doctor Honoris Causa, acordate de mai multe universități din țară și din Republica Moldova. Această succintă enumerare a activității este, dacă vreți, un rezumat dintr-o bogată activitate socio-profesională care ne îndreptățește să vă acordăm titlul de Doctor Honoris Causa, apreciindu-vă nu numai rezultatele profesionale, ci și calitățile umane. Prin acordarea acestui titlu, Universitatea noastră va deveni mai bogată spiritual, adăugând numele d-l prof. dr. Ioan-Aurel Pop în tabloul personalităților care au primit această recunoaștere a întregii activități puse în slujba binelui, a științei, a spiritului creator în direcția unei colaborări fructuoase tradiționale în viitor.
La final, președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop a mulțumit conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru această înaltă distincție:
Mai întâi, vă mulțumesc pentru onoarea făcută mie, nevrednicul, de a mă primi alături de dumneavoastră în calitate de Doctor Honoris Causa. Sunt dator, conform cutumei, să rostesc câteva cuvinte, adică mai exact să dau un răspuns la această nemeritată „Laudatio”, iar răspunsul ar trebui să reflecte un crâmpei din specialitatea mea. Ar trebui să laud aici, corpul medical prin întâmplări din trecut legate de istoria medicinei, dar am făcut-o modest așa cum m-am priceput odinioară, pe deoparte, iar pe de altă parte medicii nu au nevoie de laudă, fiindcă de mai bine de două milenii și jumătate ne încântă și ne descântă cu măiestria lor și cu felul lor de a ne fi indispensabili.
După festivitate, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași, începând cu ora 14.00, cunoscutul istoric a susținut o conferință intitulată „Istorie și adevăr”.
Cine este Acad. Ioan-Aurel Pop?
Este născut în satul Sântioana, județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”.
A desfășurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferențiar. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României. Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități.