Vineri, 2 Februarie 2018
Constantin Ciofu

Sala „Baptisteriu“ a Muzeului Mitropolitan din Iaşi a găzduit joi, 1 februarie 2018, vernisajul expoziţiei „Icoană şi frescă“ semnată de pictorul Marius-Ciprian Ghinescu din Iaşi. Lucrările pictorului ieşean au fost expuse în luna decembrie a anului trecut în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei, după ce a câştigat Marele Premiu al Concursului Naţional Icoana Ortodoxă - Lumina credinţei, ediţia a VI-a.

Expoziţia „Icoană şi frescă“ semnată de pictorul Marius-Ciprian Ghinescu din Iaşi a fost vernisată în ajunul Praznicului Întâmpinării Domnului, joi, 1 februrarie, în Muzeul Mitropolitan din Iaşi. Au răspuns invitaţiei autorului preoţi, profesori, pictori bisericeşti, oameni de cultură şi prieteni. Vernisajul a fost deschis de un repertoriu de cântări religioase interpretate de un grup de studenţi ai Facultăţii  de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Mai întâi, profesor doctor Nicoleta Melniciuc-Puică, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi - Secţia Artă sacră, a remarcat că Marius- Ciprian Ghinescu se numără printre cei mai buni absolvenţi ai instituţiei teologice ortodoxe ieşene: „Mă bucur pentru că Marius Ghinescu a organizat expoziţia de icoane personală la Iaşi. Ne entuziasmează această realizare şi aceste lucrări expuse aici. Pe holul către această sală, am vizionat câteva postere cu pictură murală lucrată de Marius-Ciprian Ghinescu. Autorul acestor exponate este un pictor complet, care abordează toate tehnicile şi le duce spre desăvârşire. Pictura murală este lucrată de Marius- Ciprian Ghinescu la Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului de Artă Creştină RESURRECTIO al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de întreaga echipă“.

Legătură între icoană şi starea duhovnicească

Arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, a subliniat că icoana trebuie să împlinească dimensiunea credinţei: „Această expoziţie este o manifestare a evlaviei şi credinţei ortodoxe, dar şi a purtării rugăciunilor în mănăstiri, o parte dintre acestea fiind zugrăvite în aceste compoziţii originale. Icoana trebuie să împlinească dimensiunea credinţei care îşi pune amprenta pe opera realizată, care este împreună-lucrare inspirată artistului de Dumnezeu, de Sfântul Duh şi de sfântul pictat. Mă bucur de organizarea acestei expoziţii! Nădăjduiesc că pictorul Marius Ghinescu va creşte şi mai mult în talentul pe care şi l-a vădit atât de repede“. Părintele profesor doctor Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, a vorbit despre starea pe care pictorul o transmite privitorului prin creaţia sa: „Icoana a fost mereu prezentă în biserică. În funcţie de modul cum a fost realizată, ea poate determina o anumită stare duhovnicească. Noi suntem sau trebuie să devenim icoana lui Dumnezeu în lumea de astăzi. Îl felicit pe Marius-Ciprian Ghinescu atât pentru organizarea expoziţiei, cât şi pentru premiul obţinut la Patriarhia Română. Ne bucurăm pentru că a fost studentul facultăţii noastre!“.

Căutare continuă în arta iconografică

La final, Marius-Ciprian Ghinescu a relatat audienţei cum şi-a descoperit talentul artistic, după ce a amintit că expoziţia vernisată s-a format în urma câştigării Concursului Naţional Icoana Ortodoxă - Lumina credinţei, ediţia a VI-a. „Premiul special al concursului a constat în organizarea unei expoziţii personale de icoane în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei din Bucureşti. De asemenea, a fost editat şi un catalog. Am considerat că este bine ca icoanele expuse în Capitală să fie vizionate şi în Iaşi. Am descoperit icoana la finalul clasei a V-a, pe vremea când eram elev al Colegiului Naţional de Artă din Bacău. O cunoştinţă mi-a oferit mai multe cărţi de specialitate ce cuprindeau şi icoane. Icoanele m-au atras, astfel că la început am făcut copii după acele imagini. Treptat, am intrat mult mai adânc în această lume a icoanei. Întotdeauna am fost într-o continuă căutare şi sunt foarte multe lucruri de descoperit în arta iconografică“, a accentuat Marius-Ciprian Ghinescu. Expoziţia „Icoană şi frescă“ poate fi vizitată zilnic între orele 8:00-16:00, până pe 15 februarie 2018 în Sala „Baptisteriu“ a Muzeului Mitropolitan din Iaşi.