Miercuri, 16 Decembrie 2020

Pe 12 decembrie 2020, un grup de tineri de la Paraclisul mitropolitan „Sfânta Cuvioasă Parascheva - Metocul Maicilor” din Iași s-au deplasat în satul Rafaila, comuna Rafaila, județul Vaslui, declarat acum câțiva ani cel mai sărac sat din Europa, pentru a oferi daruri unor familii cu copii. Este deja al patrulea an de când tinerii de la Metoc se organizează pentru a ajuta de Crăciun această comunitate vasluiană.

Tinerii de la Biserica „Metocul Maicilor” din Iași, cu binecuvântarea părintelui Mihai Barna,  au organizat o colectă de bani, jucării, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii si adulți. Sâmbătă dimineață au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie la biserica din sat, apoi au mers să colinde câteva familii și să ofere copiilor pachetele pregătite, precum și câțiva bănuți, părinților, pentru sărbători. Micuții, neobișnuiți cu vizite surpriză, au fost foarte bucuroși de daruri și de colind. Nu vine multă lume prin satul lor și atunci când vine, vizita lor reprezintă un motiv de sărbătoare.

Satul Rafaila nu este unul obișnuit. Acolo gospodăriile nu au trotuar ca în alte sate, așa că atunci când plouă, zona este plină de noroi. Casele nu sunt din cărămidă și nici dintr-un material rezistent. Multe sunt din chirpici, stau să se dărâme, sunt pline de copii cu ochi verzi de smarald, dar cu puține șanse de a ieși din sărăcie. Copiii din Rafaila sunt foarte zâmbitori și receptivi la dragoste. Au poftă de viață și sunt veseli, așa cum trebuie sa fie orice copil. Dar șansele lor nu sunt aceleași. Cei mici nu au condițiile de trai pe care le avem majoritatea dintre noi. Nu au haine curate, televizor, laptop, șansa unei educații de calitate sau a unui trai sigur. Lupta lor e diferită de lupta unui copil normal. De aceea, prezența unui grup de tineri vesel și luminos i-a ajutat să trăiască momente de copilărie pură, fără necazuri sau strâmtorări, bucurându-se de venirea sărbătorii Nașterii Domnului, de colinde și de prietenie.

Poate nu le putem dărui noi acestor copii acel bine mare de care au nevoie, dar nădăjduim că binele mic, făcut de multe ori cu dragoste, ajută la clădirea unui bine mare. Slavă Domnului pentru toate! (Teodora Drișcu)