Oaspeţi de seamă la Parohia Grozeşti-Oituz au fost studenţi ai Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, membri ai Comisiilor Misionare şi Liturgice de la Colegiul „Sfântul Nicolae”, care au dorit să marcheze această mare zi în istorica localitate Oituz, mai ales cu prilejul împlinirii Centenarului Bătăliilor din vara anului 1917.
Tinerii veniţi la Oituz, la iniţiativa tânărului teolog Bogdan Mocanu, fiu al localităţii şi al Parohiei Oituz, şi sub coordonarea tânărului Teodor Pascariu, au fost, timp de aproximativ trei ore, la Aşezământul social-filantropic „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din Hârja, unde au desfăşurat câteva activităţi în cadrul atelierelor ocupaţionale ale Asociaţiei de la Hârja, ce au avut în vedere pe copiii centrului de zi şi au bucurat cu daruri şi colinde pe bătrânii de aici. Tinerii teologi au bucurat cei 105 vârstnici instituţionalizaţi în Centrul rezidenţial al asociaţiei cu tradiţionalele colinde, autentic interpretate.
Totodată, a fost prezentat un scurt filmuleţ ce a evidenţiat activităţile ce s-au desfăşurat în Oituz pe tot parcursul anului 2017, cu ocazia Centenarului Bătăliilor de la Oituz din vara anului 1917, bătălii ce au permis înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din anul 1918. Astfel, cu acest prilej se deschide şirul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. (Preot Bogdan Piștea)
„Pe aici nu se trece! Trăiască România Mare!”
Pornim de dimineață la drum. Vremea ploioasă de afară și frigul ne izbesc fără milă de cum ieșim din cămin. Totuși nu suntem descurajați nici măcar de timpul și distanța mare pe care o avem de străbătut, căci drumul până la Oituz măsoară aproape 200 de km și durează în jur de trei ore. Însă până și drumul pe semiîntuneric ne apare plin de un fior sfânt la gândul că astăzi este ziua cea mare a țării și noi ieșim în întâmpinarea celor care ne-au dat de un veac bucuria de a umbla cu fruntea senină într-o Românie pe care românul a numit-o cum i-a fost lui mai drag, „dodoloață”.
Ajungem la impunătoarea biserică din piatră ce se află lângă monumentul închinat celor 18 600 de eroi ce au format în vara lui 1917 „a treia poartă de fier” în calea dușmanilor ce doreau și cea din urmă bucată din țară, Moldova. Aici suntem primiți cu dragoste de cei doi preoți, pr. Simion Purice și pr. Bogdan-Ionel Piștea, împreună cu care ne-am bucurat de Sf. Liturghie săvârșită cu prilejul acestei zile mari pentru noi toți. Slujba de Te Deum a avut loc dinaintea monumentului eroilor după care, împreună cu toată comunitatea și cu reprezentanții administrativi ai localității, am depus fiecare câte o coroană de flori roșii ca sângele de român și albe ca sufletele lor. Apoi, cu mic cu mare, am cântat mai multe imne, aducând cununi de lauri, dar și „lacrime și flori” celor care s-au jertfit pentru noi și pentru Patrie.
În partea a doua a zilei, am poposit la Așezământul social-filantropic „Sfântul Ștefan cel Mare” din comuna Hârja, care are în plasament 105 bătrâni și este centru de zi pentru 25 de copii. Am fost întâmpinați cu un zâmbet cald de preotul Ilarion Mata, cel care se îngrijește îndeaproape de toți locatarii așezământului, atât de cele materiale, cât mai ales de cele spirituale ale lor. După o scurtă prezentare a locului, am intrat cu gândul de a-i bucura pe copii, cărora le-am pregătit planșe cu îngeri și soldați, dar și cântece patriotice și colinde acompaniate de o chitară, căci nu știm dacă vom avea bucuria de a fi din nou cu ei de Crăciun. Însă nu am putut pleca fără a-i colindă și pe cei 105 bătrâni între care și un veteran de război, domnul Nicolae Rogoz, care a luptat împreună cu cei 18 600 de eroi în defileul Oituzului. Bucuria și mulțumirea sufletească am luat-o din ochii umezi ai bătrânilor, bucuroși că mai sunt oameni care își aduc aminte de ei, dar și din zâmbetele copiilor, cărora le-am împărțit mici daruri.
La insistența noastră, părinții parohiei Grozești-Oituz ne-au lăsat un gând de rămas-bun, alături de un album,închinat celor 100 de ani ce au trecut, rodul muncii lor.
„Privind în ansamblu desfășurarea evenimentelor de la Oituz din ziua de 1 Decembrie 2017, văzute nu doar ca aniversare a României ce se apropie de Marele Centenar, ci și ca încheiere a omagiului adus jertfei martirice a celor peste 18.600 de eroi ce se odihnesc în Cimitirul dedicat Reîntregirii Neamului din curtea bisericii Parohiei Grozești-Oituz, ne vin înaintea ochilor chipurile copiilor prezenți, înveșmântați în straie populare, îmbujorați și dornici de a cânta la căpătâiul celor cărora le datorează totul. Prezența tinerilor teologi de la Colegiul Sfântul Nicolae din Iași a venit ca o binecuvântare pentru comunitatea oituzeană, dar și ca o întărire a faptului că viitorul țării noastre depinde covârșitor de relația pe care societatea o are cu temeiurile istorice ale rădăcinilor sale. Îndemnăm la anamneză, la trăire autentică a sinergiei indisolubile dintre ortodoxie si românism, după cuvintele Părintelui Dumitru Stăniloae.”
Privind întinsul defileului și cursul râului Oituz văd rândurile ostașilor români cu inimi viteze respingând pe dușmani și strigând răspuns cotropitorilor, atât cu armele, dar și cu glasuri hotărâte:
„Pe aici nu se trece! Trăiască România Mare!”. (Teodor Pascariu)