Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Girov printr‑o serie de activități educaționale care au implicat toate cadrele didactice și elevii școlilor din comunitate.
În perioada 15‑18 ianuarie 2018, la Școala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa”‑ Girov și în structurile Căciulești și Gura‑Văii din județul Neamț au fost organizate diverse activități care au celebrat Ziua Culturii Naționale: recital de poezie, audiție muzicală cu versurile marelui poet Mihai Eminescu, expoziție de semne de carte și creații artistice și un colocviu cu tematică eminesciană.
Ieri, 18 ianuarie 2018, în Centrul Cultural Girov a fost comemorată personalitatea „Luceafărului poeziei românești”, prelegerile fiind o reflecție asupra culturii românești și a unității de neam. Au participat elevii din ciclul gimnazial al școlilor girovene, programul cuprinzând prezentările media ale doamnei profesor Anca Cozma, ale profesoarei pentru învățământul primar Viorica Mititelu și ale bibiotecarului Constantin Olariu, în legătură cu principalele creații eminesciene și momentele importante ale vieții marelui poet.
Elevii de clasa a VII‑a, coordonați de profesor Anca Cozma, au redat și frumoasa prietenie dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă, relevată de corespondența dintre cei doi mari autori.
Preotul Ștefan Zaharia de la Parohia Conțești și coordonatorul „Frăției ortodoxe a tinerilor giroveni” a pus în lumină rolul pe care Mihai Eminescu l‑a avut în afirmarea unității românești de credință și neam, puterea cuvântului poetului în presa timpului prin publicarea unor articole în ziarul „Timpul” și frumusețea poeziei de factură religioasă care subliniază profilul identitar românesc. Colocviul a înscris și un program artistic al elevilor coordonați de domnii profesori Mihaela Lisenche și Cezar Ventaniuc.
Următorul eveniment școlar va fi organizat de Școala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa”- Girov marți, 23 ianuarie 2018, cu tema ,,Unirea cea mică - un prim pas spre Unirea din 1918”, parte a proiectului educațional „Însemnătatea unirii pentru generația de la 1918 și generația prezentă”. Acest proiect, prin activitățile propuse, are ca scop educarea elevilor în spiritul unității naționale și sensibilizarea comunității locale cu privire la menținerea dezideratului unității naționale în prezent, dar mai ales în viitor.