Primele zile din luna iulie au oferit credincioşilor din Protopopiatul Piatra Neamţ diferite ocazii de bucurie duhovnicească. În trei parohii nemţene au avut loc evenimente liturgice şi culturale deosebite.
Parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din localitatea Ștefan cel Mare şi-a sărbătorit ocrotitorul. Sâmbătă după amiază, în paraclisul bisericii s-au săvârşit în sobor Vecernia şi Litia, în cinstea Sfântului Domnitor al Moldovei. La final, părintele Valentin Tofan, Protopop de Piatra Neamț, a subliniat în cuvântul de învăţătură relevanţa lucrării darurilor pe care le primim de la Dumnezeu în lumina lucrării milostive şi jertfelnice a Sfântului Ştefan cel Mare. În vecinătatea bisericii a fost organizat şi un moment cultural, deschis de cuvântul părintelui Cătălin Mihai Bucur, fostul paroh al acestei parohii, şi susţinut de Ansamblul Folcloric „Floricică de pe Stânca din Șerbești”. Preotul paroh Cristian Petru Hanganu a mulţumit tuturor celor prezenţi şi celor implicaţi în construcţia bisericii parohiale. Sărbătoarea a continuat duminică, 2 iulie, cu slujirea Sfintei Liturghii şi a unui Te Deum.
Sfinţirea casei parohiale din Girov
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a săvârşit în după amiaza zilei de 2 iulie, slujba de sfinţire a casei parohiale de la Parohia „Sfinţii Voievozi” Girov, judeţul Neamţ. Construită în decurs de un an, așezământul a primit binecuvântarea arhierească în ziua când părintele paroh Constantin Afrăsiloaia a împlinit 6 ani de la numirea în funcţia de paroh, în această zi fiind şi un moment deosebit de sărbătoare în familia părintelui.
Slujba a fost săvârşită în prezenţa unui sobor de preoţi, sub protia părintelui protopop Valentin Tofan, şi în prezenţa numeroasă a enoriaşilor şi a prietenilor Parohiei Girov. Cu acest prilej, pentru activitatea misionar-pastorală, părintele Constantin Afrăsiloaia a fost hirotesit iconom stavrofor. Au fost oferite distincţii de vrednicie pentru unii dintre credincioşii implicaţi în lucrarea de înălţare a casei parohiale, s-au adus mulţumiri Bunului Dumnezeu pentru binefacerile primite, celor care au fost parte din acest demers edilitar şi tuturor parohienilor giroveni.
Eveniment cultural-religios la Piatra-Neamț
Parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” – Mărăţei III a organizat o activitate cultural-religioasă şi filantropică închinată cinstirii Sfântului Voievod Ştefan cel Mare cu titlul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt – Moşteniri”. Evenimentul s-a desfăşurat la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ în după amiaza zilei de 2 iulie 2023. Părintele paroh Viorel Cruşitu şi invitaţii acestui eveniment au evocat personalitatea marelui voievod, apărător al credinţei şi al neamului. După cuvântul de prezentare a fost susţinut un program artistic oferit de Corala „Armonia sufletului” a Parohiei „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”, trupa artistică „Fraţii Cuibar”, actorul Daniel Beşleagă de la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, criticul de artă şi artistul plastic Mihaela Surugiu şi elevul Ştefan Filip-Hodorogea, olimpic al Colegiului Naţional „Ferdinand I” din Bacău. Această activitate face parte din Proiectul Cultural-Filantropic „Ştefan cel Mare şi Sfânt dăruieşte” al Cercului Misionar nr. 3 „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Piatra-Neamţ.
Cateheze demonstrative
Conform programului eparhial, în fiecare cerc pastoral se organizează cateheze demonstrative. Astfel în luna iunie au fost organizate în Protopopiatul Piatra-Neamţ 7 din cele 15 cateheze din acest an, la parohiile Bordea, Mastacăn, Crivaia, Roşieni, Ticoş, Dochia şi Bâtca Doamnei. În această săptămână vor fi susţinute cateheze la Văleni, Baratca şi Lunca Strâmbului, iar ultimele 5 se vor desfăşura până la finalul lunii iulie 2023. Catehezele se înscriu în tematica Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.