Joi, 10 Octombrie 2019
Flavius Popa

Zi de mare sărbătoare pentru corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Cadrele didactice universitare au celebrat miercuri, 9 octombrie 2019, aniversarea părintelui profesor Petre Semen, specialist în studiul Vechiului Testament. La evenimentul festiv a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar la final, părintele profesor a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cea mai mare distincție a Patriarhiei Române – „Crucea Patriarhală” pentru clerici.

Profesorii instituției teologice, dimpreună cu familia părintelui profesor, au sărbătorit în această după-amiază, 9 octombrie a.c., 70 de ani de la nașterea părintelui Petre Semen, specialist în studiul Vechiului Testament. IPS Mitropolit Teofan, părintele decan Ion Vicovan dar și părinții colegi i-au urat preotului profesor mesaje de felicitare și de aleasă mulțumire pentru întreaga activitate slujită în învățământul teologic românesc.

 „Faptul că ați fost profesor la Craiova, ați predat și la Iași, ați format în decursul timpului o mulțime de slujitori ai Bisericii, chiar o parte dintre profesorii tineri sunt formați de părintele Semen. Pentru toate acestea, noi vă suntem recunoscători și îi dorim părintelui profesor multă sănătate, mult ajutor de la Domnul și să vă dea zile îndelungate!” a subliniat în prelegerea sa,  părintele decan Ion Vicovan.

„Părinte profesor, să vă răsplătească Dumnezeu toată această osteneală, în primul rând cu dobândirea unui colțișor în Împărăția Cerurilor, căci spre aceasta tindem din pruncia noastră, iar pentru zilele pe care Dumnezeu le oferă în generozitatea Lui, să vă bucurați de familie și de copii, să vă bucurați și de noi, pentru că și noi ne bucurăm de prezența dumneavoastră, cum mărturisea Sfântul Ioan Gură de Aur, pe care îl iubiți atât de mult: «Dragostea nu este altceva decât bucuria de-a face altora bucurii». Cum dumneavoastră ați oferit bucurie prin atâtea locuri, Dumnezeu să vă dăruiască bucuria prin ceea ce vedeți din partea corpului profesoral, din partea familiei, din partea cititorilor, din partea preoților” a mărturisit în cuvântarea sa, Părintele Mitropolit Teofan.

„În Moldova m-am acomodat foarte ușor cu sufletul cald și blajin al moldovenilor pe care l-am sesizat în multe împrejurări. Nu simt că am făcut mare lucru. Decizia de a veni aici (la Iași n.r.) a aparținut Sfântului Sinod. Cel care m-a anunțat pe treptele Palatului Patriarhal a fost Preasfințitul Damaschin Coravu, și mi-a zis: «Astăzi s-a hotărât la Sfântul Sinod să pleci la Iași», și vrând-nevrând, a trebuit să vin aici, dar de ce să nu vreau dacă este chemarea Bisericii? […] Aș vrea să spun că dacă îmi mai dă Dumnezeu peste cei 70 de ani, este un fel de bonus, cu prelungiri. Vă mulțumesc foarte mult și îi mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns la această vârstă!” a adăugat la final părintele profesor Petre Semen.

La final, Părintele Mitropolit Teofan i-a dăruit pr. Petre Semen un set cu volume apărute la Editura mitropolitană „Doxologia”, iar pentru activitățile deosebite lucrate în ogorul Bisericii, Părintele Patriarh Daniel i-a oferit părintelui profesor, în semn de gratitudine, cea mai mare distincție a Bisericii noastre – „Crucea Patriarhală” pentru clerici.

Părintele profesor Petre Semen s-a născut la data de 9 octombrie 1949, în localitatea Samarinești, județul Gorj. Între anii 1964 - 1969 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar în perioada 1969 – 1973 a studiat la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. Între anii 1975 – 1983, părintele profesor a urmat cursurile de doctorat în cadrul institutului teologic din capitală, specializarea Studiul Vechiului Testament și Limba ebraică, obținând în anul 1990 titlul de doctor în teologie, cu teza Învățătura despre Sfânt și sfințenie în cărțile Vechiului Testament. Totodată, în anul 1980, părintele Semen obține o bursă de studii la Institutul Biblic Pontifical din Roma, iar în 1993 primește o bursă pentru studiul intensiv al limbii ebraice la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel. Între anii 1978 – 1990, părintele predă la Seminarul Teologic din Craiova, iar din 1990 devine cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. Între anii 1993 – 1998, pr. prof. Petre Semen este decan al facultății ieșene. Părintele profesor are o bogată activitate științifică, publicând în decursul anilor zeci de volume, lucrări și studii biblice.

Vă invităm să citiți și:

Părintele Profesor Petre Semen – o vocație autentică aflată în slujba teologiei academice românești contemporane