Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților le-a vorbit miilor de pelerini prezenți la hramul Mănăstirii Putna, pe 15 august, despre Maica Domnului ca „pildă de ascultare și smerenie”.
„Mântuitorul a venit în lume datorită dragostei Lui, dar și acceptului și ascultării Maicii Domnului”, a amintit ierarhul în cuvântul de învățătură rostit miercuri, 15 august, la hramul Putnei, făcând referire la momentul Bunei Vestiri. „Maica Domnului este pildă de ascultare de poruncile lui Dumnezeu. Și-a trăit viața în curăție trupească și sufletească”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa, conform basilica.ro.
Reflectând la reprezentările iconografice ale Maicii Domnului, Arhiepiscopul Pimen a spus că cele trei stele de pe cap și umeri reprezintă fecioria Maicii Domnului înainte, în timpul și după nașterea Fiului lui Dumnezeu. „Aceasta este taina lui Dumnezeu și virtutea Maicii Domnului”, a subliniat chiriarhul.
Credincioșii care s-au rugat de hram la Mănăstirea Putna au avut prilejul de a se închina la mormântul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și de a cinsti moaștele Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, ale Sfântului Ierarh Ghenadie, ale Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan și ale Sfinților Trei Ierarhi.
Hramul istoric al așezământului monahal a prilejuit în acest an mai multe evenimente între care așezarea coroanei reconstruite a Sfântului Ștefan cel Mare pe mormântul său, dar și redeschiderea relației CFR Dornești - Rădăuți - Putna, care a fost închisă în 2012.
Sărbătoarea Mănăstirii Putna s-a prelungit și în ziua de 16 august 2018, când au fost cinstiți Sfinții Martiri Brâncoveni. Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Brâncoveni și a ctitorilor Mănăstirii Putna a debutat miercuri seară, a doua zi Sfânta Liturghie fiind oficiată de IPS Părinte Arhiepiscop Pimen și de PS Părinte Episcop vicar Damaschin Dorneanul. Manifestările dedicate hramului Mănăstirii Putna din acest an s-au încheiat cu o seară de muzică clasică şi poezie creştină, desfăşurată la Arhondaricul „Mitropolit Visarion Puiu”.