Luni, 1 Iulie 2019
Flavius Popa

În perioada 1-12 iulie 2019, la Centrul social cultural „Sfântul Proroc Ilie” Miclăușeni, județul Iași, se desfășoară Atelierul pentru formarea tinerilor preoți, sesiunea 2019. Aproximativ 20 de slujitori recent hirotoniți au participat astăzi, 01 iulie 2019, la prima zi a sesiunilor de pregătire, activități ce au avut loc la Castelul Sturdza incinta ansamblului. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți în biserica Mănăstirii Miclăușeni.

Programul de pregătire a preoților tineri este organizat și implementat de Sectorul învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de formare continuă al eparhiei. Timp de două săptămâni, părinții vor desfășura ateliere tematice și practice, vor participa la diferite sesiuni de prezentare, vor lucra pe studii de caz și se vor axa în mod deosebit pe pregătirea misionar-pastorală și spirituală a slujitorului în parohie, abilități necesare privind pastorația în comunitățile de proveniență. Anul acesta, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și părintele Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu și conferențiar la diverse întâlniri cu tinerii, sunt invitații atelierelor de formare pentru preoți.

Mai multe detalii cu privire la acest proiect ne-a oferit părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor: „Cursurile de formare pentru tinerii preoți, așa cum le numim noi, reprezintă darul Părintelui Mitropolit Teofan pentru preoții recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor. Sunt preoții care au participat la ultimul examen de capacitate, au fost hirotoniți și au intrat în activitatea parohiei încredințare lor spre păstorire, iar acum ne-am adunat timp de două săptămâni, aici, la Miclăușeni, pentru a încerca să îi încurajăm mai mult, să îi ajutăm mai mult pe partea aceasta practică, în direcția unui contact mai autentic cu dimensiunea practică a slujirii preoțești. Pentru că după câteva luni de slujire, și întrebările sunt pe măsură, având probabil fricile lor, probabil nelămuririle care, odată cu începerea slujirii preoțești, au început să apară. Anul acesta ne-am gândit la un format care să aducă la Miclăușeni, împreună cu tinerii preoți participanți, diferiți practicieni, buni comunicatori și specialiști în domeniul de activitate specific. Părintele Mitropolit și-a dorit ca această întâlnire să fie, cu adevărat, o formă de a coagula în jurul preocupărilor acestor tineri, diferite forme de răspuns și de experiențe care să îi ajute să crească. Atunci când se vor duce în parohie, să plece de aici cu gândul bun, cu o anumită teorie, dar și cu mai multe instrumente practice care să îi ajute în viața de parohie”.  

Atelierul de pregătire a tinerilor preoți este un proiect dezvoltat de Arhiepiscopia Iașilor și își propune să pregătească personalul clerical recent hirotonit pentru pastorația comunităților în care ei desfășoară lucrarea Bisericii.