Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași – IBMF, cel mai mare eveniment din țară dedicat artei muzicale bizantine, organizează în acest an trei ateliere de lucru pentru iubitorii muzicii psaltice și nu numai. Totodată, în cadrul evenimentului va avea loc și un workshop de pictură.
Cel mai mare festival din țară dedicat muzicii bizantine – IBMF – organizează în acest an câteva workshopuri dedicate aprofundării studiului muzicii bizantine, polifonice și nu numai.
Iubitorii de muzică veche medievală rusească pot participa anul acesta la atelierul de lucru susținut de Natalia Mosyagina, muzicolog, medievist, interpretă și dirijoare a Grupului Vocal „Kljuch Razumeniya”. Natalia Mosyagina este doctor în istoria artei, profesor la Departamentul de artă muzicală veche rusească în cadrul Conservatorului de Stat „Rimsky Korsakov” din Sankt Petersburg, unde susține următoarele cursuri: „Studii aplicate pe surse și studii textuale ale manuscriselor cu notații vechi rusești din secolele XI-XVII”, „Ansamblu vocal”, „Practică de arhivă și bibliografică”, „Practica predării” „Tradiții ale cântării liturgice moderne”, „Artă corală și de cântare la strană” „Fundamentele paleografiei muzicale”. Evenimentul va avea loc joi, 3 octombrie 2019, între orele 10.00 -13.00, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iași.
Svimon Jangulashvili, dirijorul Corului Catedralei Patriarhale din Georgia, va susține atelierul de introducere în specificul polifoniei georgiene
Totodată, ediția de anul acesta a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași oferă doritorilor prilejul de a participa la un workshop de introducere în specificul polifoniei georgiene. Invitatul evenimentului este Svimon Jangulashvili, doctor în muzicologie, dirijor al Corului Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi (Georgia) și membru al renumitului Ansamblu de muzică folclorică georgiană „Basiani”. Polifonia georgiană este o tradiție muzicală ce își are originile în Evul Mediu, fiind recunoscută de cercetători drept una dintre cele mai vechi tradiții muzicale polifonice. În 2001, aceasta a fost recunoscută de UNESCO ca fiind un monument unic al culturii imateriale a umanității. Atelierul va avea loc vineri, 4 octombrie 2019, între orele 10.00 - 13.00, la Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași.
Workshopul „Lecții de tehnică vocală în cântarea neo-bizantină” va fi susținut de Yorgos Bilalis
De asemenea, organizatorii IBMF îți oferă posibilitatea de a participa la un workshop intitulat „Lecții de tehnică vocală în cântarea neo-bizantină”, susținut de Yorgos Bilalis, fondatorul și dirijorul renumitului Ansamblu „Romeiko” din Atena, Grecia. Yorgos Bilalis s-a născut în Atena și a fost modelat în tradiția cântului bizantin de personalități ca Thrasívoulos Stanítsas, Gheórghios Sírkas, Constantínos Iliádis și Dimitrios Neratzis. Periplul său muzical ia amploare prin urmarea școlilor de muzică precum cele din orașele Arghiroúpolis, New England (Boston, MA) și Istanbul, acolo unde va fi introdus în tainele instrumentelor yayli tanbur și kanonaki. În perioada 1982- 1986, activând ca solist al Corului Bizantin Grec dirijat de Lycoúrgos Anghelópoulos, hotărăște să pășească pe culmile unei noi cariere, cea de protopsalt, aplecându-se spre studiul Pedagogiei muzicale și a artei Dirijatului coral. Fondarea ansamblului Romeiko și debutul în ciclul de studii doctorale din ramura Muzicologiei îi aduc un plus de recunoaștere mondială, dovadă fiind zecile de evenimente și concerte extraordinare în care Yorgos Bilalis interpretează ca solist sau împreună cu nume sonore precum Lucas Kelaidónis și Stamátis Spanoudákis în diferite locații și festivaluri faimoase: Olimpiada Culturală din Atlanta (1996), Parthenon-ul din Nashville (1996), Campionatul Mondial de Fotbal (1994, SUA), Istanbul - Capitala Culturală a Europei, teatrul antic Herodeio din Atena (2006) și Palatul Muzicii din Atena (2012). Din bogata sa discografie se disting CD-urile „Lazăre, vino afară” (2000), „Părinte Ierarhe Nicolae” (2003), „Să nu întorci fața Ta” (2002) și „Izvorâtorule de mir, Dimitrie” (2006). Evenimentul va avea loc sâmbătă, 5 octombrie 2019, între orele 11.00-14.00, la Sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași.
Tot în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași va avea loc și un workshop de pictură. Mai multe informații cu privire la acest atelier vor fi furnizate în curând de organizatori. Intrarea la ateliere de lucru este gratuită și se face în baza completării formularului postat pe pagina de facebook a organizatorului.
IBMF - parte din rețeaua europeană EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe!
Începând din acest an, Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași face parte din rețeaua europeană EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe! EFFE este o inițiativă a Asociației Europene a Festivalurilor și reprezintă o rețea a festivalurilor europene care se evidențiază prin calitatea artistică și impactul pe care îl au la nivel local, național și internațional. Scopul principal al EFFE este acela de a fi un instrument util de căutare pentru iubitorii de artă și evenimente culturale de înaltă ținută din spațiul cultural european, atât de diversificat.