Timp de 2 zile, la Iași, cercetătorii preocupați cu studiul operelor Sfinților Părinți participă la cea de-a doua ediție a Simpozionului „Tradiția patristică în actualitate”. Organizat de Centrul de Studii Patristice „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al Arhiepiscopiei Iașilor, evenimentul din acest an are ca temă trei cuvinte cheie: „Imnografie, doxologie, mystagogie”.
În această dimineață au debutat la Iași, cu prezență fizică și online, lucrările Simpozionului științific „Tradiția patristică în actualitate”. La festivitatea de deschidere a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a adresat participanților un cuvânt de bun venit:
Nădăjduiesc din toată inima ca Dumnezeu să binecuvinteze lucrarea care se săvârșește în aceste două zile, să binecuvinteze lucrarea dumneavoastră, pentru a împlini la măsura noastră, păstrând proporțiile, ceea ce au încercat Sfinții Părinți în vremea lor: să aducă ceva lumină în vremuri cu destul de mult întuneric, să aducă direcție clară în situații confuze.
Organizatorul evenimentului academic, pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor, le-a mulțumit participanților din acest an pentru prezența lor, precum și pentru consistenta contribuție științifică de la ediția precedentă, prezentând în același timp volumul „Despre isihasmul bizantin și alte studii bizantine”, publicat de curând la Editura Doxologia. Cartea lansată astăzi conține studiile și comunicările prezentate în cadrul simpozionului de anul trecut.
Preluând gândul că trebuie să reflectăm asupra imnografiei, am propus ca temă pentru simpozionul de anul acesta trei cuvinte cheie care sunt legate între ele: „Imnografie, doxologie, mystagogie”. Imnografia în sine nu are sens decât prin finalitatea ei, iar ea se împlinește atunci când vedem scopul doxologic, și în același timp ajutăm omul mai mult să se întoarcă înspre sine în pocăință, să se redescopere pe sine ca făptură în fața lui Dumnezeu, făcătorul său. Cei mai mulți participanți au venit cu lucrări foarte apropiate de cele trei cuvinte cheie pe care le-am pus în tema de anul acesta, a mărturisit pr. Dragoș Bahrim.
Prelegerile sunt susținute de către cercetători afiliați instituțiilor academice din mai multe centre universitare ale țării, precum și din străinătate. Acestea se desfășoară la comun în prima parte a zilei, apoi pe secțiuni, în paralel, în sălile Sinaxar și Ecclesia din cadrul Muzeului Mitropolitan.
Vă invităm să accesați și: