Marţi, 18 Aprilie 2017
Constantin Ciofu

Locuitorii din satul Podul Jijiei, comuna Golăieşti, judeţul Iaşi, participă din Sfânta şi Marea Sâmbătă de anul acesta la sfintele slujbe într-un mic paraclis. Clădirea în care a funcţionat şcoala primară a fost amenajată pentru oficierea sfintelor slujbe. În perioada următoare, vor fi demarate demersurile pentru ridicarea unei biserici. 

Credincioşii din Podu Jijiei - Golăieşti au avut bucuria să participe sâmbătă, 15 aprilie 2017, la prima Sfântă Liturghie în satul lor. Slujba a fost oficiată în clădirea fostei şcoli din localitate de părintele Marius Daniel Profir, protopop al Protopopiatului 2 Iaşi, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu părintele paroh Ilie Plugariu. Aceasta a fost precedată de sfinţirea clădirii amenajate pentru oficierea sfintelor slujbe. Părintele protopop Daniel Profir a oferit din partea Părintelui Mitropolit Teofan Sfântul Antimis, cu ajutorul căruia se va oficia de acum înainte Sfânta Liturghie. Ocrotitorul nou-înfiinţatei parohii este Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, pomenit de Biserica noastră pe 20 iulie. Părintele protopop Daniel Profir a îndemnat credincioşii prezenţi să fie alături de părintele paroh Ilie Plugariu în demersurile pe care le va întreprinde pentru ridicarea Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Podu Jijiei. În acelaşi timp, a apreciat implicarea oamenilor harnici şi credincioşi care au amenajat clădirea fostei şcoli pentru săvârşirea sfintelor slujbe. „Mulţumesc primarului comunei Golăieşti, Mihai Bâzdâgă, pentru că şi-a arătat disponibilitatea să ofere acest spaţiu, astfel încât să ne putem aduna aici. Un gând de recunoştinţă avem către cei ce s-au implicat în amenajarea acestui spaţiu, astfel încât atunci când veţi intra aici să aveţi condiţiile necesare pentru a putea participa la sfintele slujbe. Acest loc de slujire este provizoriu, întrucât urmează să identificăm un teren pentru ridicarea unei biserici. Aţi avut de realizat o serie de lucrări într-un timp foarte scurt. Este de apreciat modul cum v-aţi mobilizat. Acest loc să fie unul al păcii şi al liniştii, avându-l pe părintele paroh Ilie Plugariu alături de dumneavoastră. Împreună, veţi pune o temelie frumoasă în această parohie. Aveţi şansa de a deveni ctitori de biserică şi să-I arătaţi lui Dumnezeu cât de frumos ştiţi să lucraţi pentru El. Sărbătoarea Învierii cu bucurie!“, s-a exprimat părintele protopop .

Bucurie pe chipurile enoriaşilor

La slujba de binecuvântare a locaşului de rugăciune a participat şi primarul Mihai Bâzdâgă, care s-a arătat convins că în cel mai scurt timp se vor demara lucrările pentru ridicarea bisericii din Podu Jijiei, întrucât „oamenii sunt foarte credincioşi şi uniţi“: „Chiar dacă e o comunitate mică, sunt sigur că vor realiza lucuri măreţe, comparativ cu sate mai mari. În momentul de faţă, avem alocate fonduri pentru demararea lucrărilor la noua biserică“. Enoriaşii din Podu Jijiei au participat cu multă emoţie şi bucurie la prima slujbă din satul lor, mai ales că de acum înainte nu vor mai fi nevoiţi să meargă pe jos câţiva kilometri până la biserica din satul vecin. Elena Rotaru: „Suntem foarte bucuroşi pentru că avem un loc unde să participăm la slujbe. Acum, la bătrâneţe, ne este foarte greu să mergem pe jos. Suntem foarte mulţumiţi şi este foarte bine că avem preotul nostru“. Părintele paroh Ilie Plugariu a remarcat că, prin rugăciunile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Bunul Dumnezeu a rânduit ca într-un timp scurt oamenii din Podu Jijiei să amenajeze paraclisul din fosta şcoală: „Lucrările au fost suportate de către săteni, toată acţiunea fiind demarată de domnul Gheorghe Unghianu. Deşi sunt puţini oameni în acest sat, sunt foarte gospodari. M-am rugat în tot acest timp pentru ca Bunul Dumnezeu să-i ajute să amenajeze acest mic loc pentru rugăciune“. Satul Podu Jijiei aflat la aproximativ 25 de kilometri de oraşul Iaşi, face parte din comuna Golăieşti. Este situat în partea de est a judeţului Iaşi, pe malul drept al Prutului şi pe malurile Jijiei, la graniţa cu Republica Moldova.