Sâmbătă, 12 Septembrie 2020
Flavius Popa

Sâmbătă dimineață, 12 septembrie 2020, credincioșii satului Avîntu, comuna Românești, județul Iași, l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a târnosit biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” și a binecuvântat noul ansamblu parohial. Tot în această zi, chiriarhul a sfințit casa socială a Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Ursoaia și așezământul social al Parohiei Buhăieni.

Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de oameni s-au adunat la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Avîntu din județul Iași, pentru a lua parte la sfintele slujbe oficiate de Părintele Mitropolit Teofan. Ierarhul a târnosit lăcașul de cult și a săvârșit slujba de sfințire a noului așezământ parohial, binecuvântând altarul de vară, casa socială și clopotnița. În continuare, IPS Teofan a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat, nu înainte de a le citi celor de față rugăciunea cea mare de dezlegare. De remarcat faptul că localitatea Avîntu aniversează 100 de ani de la atestare.

„Viața creștinului adevărat este o viață de cruce”

„Biserica mărturisește că viața creștinului este o cruce zilnică. Viața creștinului adevărat este o viață de cruce. Crucea vieții implică jertfă, dăruire, dragoste, iar din acestea decurge discernământul. Viața de cruce implică jertfă iar jertfa aduce după sine rezultate uimitoare. «Dai sânge, primești Duh», mărturisește Patericul. Viața de cruce implică dăruire, căci doar dăruind primești peste măsură daruri minunate. Viața de cruce implică starea de dragoste, singura care oferă libertate adevărată omului. Înțelepciunea părinților spune: «iubește și fă ce vrei». Toate acestea îi oferă omului darul cel mare al discernământului”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit în cadrul cuvântului de învățătură.

La sfârșit, părintele paroh Daniel Tărnăuceanu a fost hirotesit iconom stavrofor, primind din partea ierarhului semnele distinctive: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală. Totodată, ctitorii și susținătorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.

Sfințire de case sociale la Parohiile Ursoaia și Buhăieni

În această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vizitat și a binecuvântat așezămintele sociale din localitățile Ursoaia și Buhăieni. Tot la Parohia Buhăieni, IPS Teofan a sfințit și altarul de vară cu hramul „Sfântul Efrem cel Nou”. În cadrul alocuțiunilor de la final, chiriarhul a felicitat comunitățile parohiale pentru zidirea caselor sociale și i-a îndemnat pe cei prezenți să participe la slujbele Bisericii. Pentru osteneala depusă, părintele Mihăiță Popovici de la Parohia Ursoaia a primit rangul de iconom, iar părintele Petru Constantinescu de la Parohia Buhăieni a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.