Sâmbătă, 3 Octombrie 2020
Flavius Popa

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat astăzi, 3 octombrie 2020, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Bețești, comuna Rediu, județul Neamț, unde a săvârșit slujba de resfințire a bisericii și a binecuvântat noul ansamblu parohial.

Zi de sărbătoare pentru enoriașii din localitatea Bețești, județul Neamț. În această dimineață, Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a resfințit biserica pusă sub ocrotirea Maicii Domnului. De remarcat faptul că astăzi, la Parohia Bețești, a fost oficiată pentru prima dată o slujbă arhierească de către un mitropolit al Moldovei, conform datelor indicate de părintele paroh Cristinel Anăstăsoaiei.

După binecuvântarea picturii și pecetluirea Sfintei Mese, ierarhul le-a citit credincioșilor rugăciunea de dezlegare și a oficiat Sfânta Liturghie în aer liber, pe un podium amenajat în curtea parohiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Evanghelismos” din Piatra Neamț.

„Sporirea noastră cea adevărată se împlinește în Biserică”

În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Teofan a enumerat câteva căi prin care omul poate spori lucrarea Domnului: «A spori întotdeauna în lucrarea Domnului», așa este definită viața creștină de către Sfântul Apostol Pavel. Pentru a spori în lucrarea Domnului cu tărie și statornicie, este bine să cunoaștem patru lucruri. În primul rând, toată puterea pentru sporirea noastră vine de la Domnul. În al doilea rând, sporirea noastră cea adevărată nu se împlinește decât în Biserică, prin Sfintele Taine: prin Taina Sfântului Botez, prin Taina Spovedaniei, prin Taina Sfintei Împărtășanii, prin Taina Cununiei, atunci când vine momentul pentru fiecare tânăr și tânără să împlinească această mare taină. În al treilea rând, sporirea în lucrarea Domnului nu este întotdeauna ușoară. Apar căderi iar omul care cade se poate ridica prin pocăință. În al patrulea rând, sporirea noastră întru Dumnezeu și întru lucrarea Domnului, cuprinde în sine și suferința”.

Pentru meritele deosebite și pentru munca depusă la ridicarea ansamblului parohial, părintele paroh Cristinel Daniel Anăstăsoaiei a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei rangul de iconom stavrofor. Totodată, susținătorii parohiei au primit distincții de vrednicie. La final, Părintele Mitropolit a sfințit ansamblul social și clopotnița bisericii.

Scurt istoric

Actuala biserică a fost ridicată între anii 1820-1824, în timpul preotului Gheorghe Ceaușu. În urma cutremurului din 1940, sfântul lăcaș a avut nevoie de reparații majore. În anul 1986, biserica din Bețești a fost restaurată, repictată și resfințită, în timpul preotului Ioan Feraru. Între anii 2011-2020 s-au realizat ample lucrări de renovare și înfrumusețare, lăcașul fiind împodobit cu o nouă pictură și cu o catapeteasmă din stejar.