Credincioșii din Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” și „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” au trăit în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 10 septembrie, alese momente de bucurie duhovnicească. Biserica parohială, care a trecut prin ample serii de restaurare și înfrumusețare, a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În istoria Parohiei Alexandru cel Bun s-a mai încheiat astăzi un capitol, cu prilejul resfințirii locașului de rugăciune care a trecut în ultimii doi ani prin numeroase lucrări de restaurare. Slujba de resfințire, săvârșită de cei doi ierarhi ai Bisericii noastre, a adunat în această dimineață numeroși credincioși din localitate, dar și din împrejurimile comunei Vlădeni. După ce zidurile au fost unse cu Sfântul și Marele Mir, iar Masa Sfântului Altar a fost pecetluită, PS Antonie și PS Nichifor Botoșăneanul au oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea bisericii.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Episcopul de Bălți, care le-a reamintit celor prezenți că Biserica, potrivit Sfântului Maxim Mărturisitorul, este „un laborator al Învierii”:
Biserica este o ofrandă a creștinilor adusă Bunului Dumnezeu, de aceea, fiecare în parte, înaintașii voștri și dumneavoastră ați contribuit pentru a înfrumuseța sfântul locaș, iar biserica pe care am sfințit-o este darul dumneavoastră oferit lui Dumnezeu. Ați oferit lucruri trecătoare: fier, lemn, nisip, cărămidă, piatră, dar Dumnezeu ne răsplătește cu daruri veșnice. Biserica este darul oamenilor până la momentul sfințirii. Din momentul târnosirii, biserica devine darul lui Dumnezeu pentru oameni, iar ei sunt chemați să o prețuiască așa cum se cuvine, să aibă grijă să mențină locașul într-o stare frumoasă, așa cum merită să fie casa lui Dumnezeu. Biserica este o poartă prin care tainic coboară Domnul Hristos și lucrează în Biserica Sa, răspunzând tuturor celor care vin cu credință la El. Importanța unei biserici este arătată și de Sfântul Maxim Mărturisitorul, care a numit sfântul locaș „laboratorul Învierii”. În acest spațiu suntem chemați să lucrăm la propria noastră înviere, prin participarea la sfintele slujbe, prin mărturisirea păcatelor noastre, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, așadar toată lucrarea pe care o facem în Biserică, dar și în afara ei, este o lucrare la propria noastră înviere.
Pentru meritele deosebite săvârșite în comunitatea parohială, precum și pentru coordonarea lucrărilor de restaurare, părintele paroh Ioan Amarandei a fost hirotesit întru iconom stavrofor. Totodată, autoritățile locale și ctitorii parohiei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie, oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
Ne bucurăm pentru biruința de astăzi, biruința hărniciei, biruința gândului celui bun al părintelui paroh, care și-a dorit ca biserica să fie înnoită. Îi mulțumim lui Dumnezeu și, prin rugăciunea liturgică prin care părintele Ioan Amarandei a primit rangul de iconom stavrofor, exprimăm mulțumirea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru lucrările frumoase pe care le-a făcut preotul dumneavoastră, împreună cu familia sa, văzând totodată lacrimi de recunoștință care arată multă muncă, a subliniat la final PS Nichifor Botoșăneanul.
Hrisovul de sfințire
Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Spiridon” și „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” din Parohia Alexandru cel Bun, comuna Vlădeni, Protopopiatul Iași I, județul Iași, a fost restaurată şi înfrumuseţată între anii 2021-2023.
În cadrul lucrărilor s-a intervenit asupra fundației pridvorului, efectuându-se un tratament de hidrofobar. Fațada a fost reparată si văruită, s-a recondiționat și vopsit tabla de pe acoperișul locașului de cult, s-a înlocuit tâmplăria veche, curtea a fost amenajata cu trotuare iar gardul a fost înlocuit.
Sfânta Masă, pe cele patru laturi, a fost pictată în tehnica mozaic, fiind reproduse simboluri creștine (Sfântul Potir, Sfânta Cruce, Monograma Mântuitorului nostru Iisus Hristos). S-a îndepărtat pardoseala veche de lemn, fiind turnat un strat consistent de beton armat ce ulterior a fost placat cu travertin și s-a recondiționat iconostasul. Concomitent s-a purces la înlocuirea instalației electrice și a sistemului de încălzire, a candelabrelor și a covoarelor.
Împreună cu lucrările ample realizate la biserica parohială s-a construit și o casa socială, utilată și dotată cu cele necesare, iar la etaj s-a amenajat un apartament parohial.
Pe lângă acestea s-au mai construit un lumânărar și o anexă cu subsol, având rol de cameră tehnică si beci, iar fântâna ce face parte din ansamblul parohial a primit o nouă înfățișare.
Ostenitori la bunul mers al tuturor acestor lucrări au fost preotul paroh Ioan Amarandei, epitropul Luca Mihai, membrii Consiliului și Comitetului parohial, Primăria și Consiliul Local al comunei Vlădeni dimpreună cu toți donatorii și enoriașii parohiei.
Vă invităm să accesați și:
(Video) PS Antonie: „Biserica este o ofrandă a creștinilor adusă Bunului Dumnezeu”
(Video) Biserica Parohiei Alexandru cel Bun din comuna ieșeană Vlădeni a fost resfințită