În Duminica a V‑a după Sfintele Paști, 22 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a târnosit biserica parohială cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din localitatea ieșeană Coasta Măgurii, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie.
Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat exteriorul sfântului lăcaș, a pecetluit Sfânta Masă și a sfințit pictura bisericii. După slujba de sfințire, credincioșii din zona Hârlăului au așteptat la rând pentru a se închina în Sfântul Altar. În continuare, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la un altar de vară special amenajat în fața bisericii.
În biserică, Dumnezeu coboară și Se întâlnește cu omul, în biserică omul urcă pentru a‑L întâlni pe Dumnezeu, biserica fiind locul în care omul care crede în Dumnezeu și Dumnezeu, Care iubește pe tot omul, se întâlnesc. Omul îi dă lui Dumnezeu darurile sale de pâine și vin, prescura pe care o aduce la Altar, în care așază toată durerea, bucuria, împlinirea și necazul său. Preotul ia pâinea și vinul, le prezintă în timpul Sfintei Liturghii în fața lui Dumnezeu și Dumnezeu Își așază fața Sa, inima Sa, viața Sa în pâine și vin, care devin Trupul și Sângele Său și omul se împărtășește cu Dumnezeu. Ce schimb frumos de daruri! Dumnezeu Se dă pe Sine omului și omul se dă pe sine lui Dumnezeu. Dumnezeu vine în biserică la Liturghie pentru că este însetat de iubirea noastră și așteaptă ca noi să Îi oferim Lui, Cel însetat de iubirea noastră, apa credinței, nădejdii și iubirii noastre, și omul, altă ființă însetată, vine la biserică să ceară lui Dumnezeu apa iubirii Sale, a subliniat în cuvântul de învățătură IPS Părinte Mitropolit Teofan.
În cadrul slujbei, teologul Dorin Liviu Onciuleanu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Coștiugeni din județul Botoșani. La final, pr. paroh Ioan Cristea și pr. Vasile Aanei, care a fost suplinitor la biserica din Coasta Măgurii, au primit rangul de iconom stavrofor.
Țin să mulțumesc în primul rând Bunului Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat asupra noastră, a familiei noastre, asupra parohiei noastre și a întregului Său popor binecredincios. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântare și pentru că ne ppartă în rugăciune și în grijă. Mulțumesc soției, părinților care m-au născut și m-au crescut, învățătorilor, profesorilor care m-au format până în această clipă. Tuturor în parte vă mulțumesc, frățiilor voastre din parohie, din împrejurimi și de departe, tuturor celor de peste hotare, care nu s-au bucurat asemenea nouă de această sfântă zi, le mulțumesc! Vă îmbrățișez și vă cuprind pe toți deopotrivă laolaltă, a subliniat părintele Ioan Cristea, parohul Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Coasta Măgurii.
Totodată, ctitorii și binefăcătorii parohiei au fost răsplătiți de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei cu distincții de vrednicie. Astfel, Bogdan-Constantin Păuleț și Constantin Pintilie au primit „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar prezbiterele Luciana-Marcela Cristea și Elena Aanei, alături de primarul Constantin Golduț și de alți binefăcători, inclusiv o familie cu nouă copii - Gheorghe și Cătălina Ungureanu - au primit distincții de vrednicie.
Info hrisov
Cu voia Tatălui, cul lucrarea Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, între anii 2002–2022, a fost zidită şi înfrumuseţată biserica cu hramul ,,Sfântul Apostol Andrei” a Parohiei Coasta Măgurii, Comuna Balş, Judeţul Iaşi, Protopopiatul Hârlău. Lucrările au fost începute cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Biserica, în formă de navă simplă cu o turlă, a fost construită din grinzi de lemn pe fundaţie din beton cu armătură de fier, fiind acoperită cu tablă şi având uşi de acces din lemn de stejar sculptat. Catapeteasma din lemn de stejar cu motive liturgice, a fost executată de către domnul Ghiorghe Nastasă din Comuna Nemţişor, Judeţul Neamţ, pe cheltuiala Preacuviosului Arhimandrit Epifanie Bulancea şi a unor donatori.
Icoanele care împodobesc catapeteasma au fost pictate de Preotul Iulian Cojocariu, care a realizat, între anii 2016-2022, şi întreaga pictură în tehnica a secco. Biserica este înzestrată cu strane şi sistem de încălzire, iar pardoseala este placată cu granit. În anul 2021, la intrarea în sfântul locaş a fost montat un pridvor deschis din grinzi de lemn acoperit cu tablă.
Curtea bisericii a trecut printr-un amplu proces de amenajare,iar în anul 2022 s-a realizat aleea betonată de la biserică spre cimitirul parohial. Toate aceste lucrări s-au desfăşurat sub îndrumarea preotului paroh Ioan Cristea, prin jertfa şi dăruirea credincioşilor din parohie, cu ajutorul altor donatori şi cu sprijinul financiar acordat de Centrul Eparhial Iaşi, Primăria şi Consiliul local al Comunei Balş şi Consiliul Judeţean Iaşi.