Pentru credincioșii din zona Botoșaniului, ziua de 27 august 2022 marchează un eveniment binecuvântat: Biserica cu hramurile „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Acoperământul Maicii Domnului” din Broșteni, filia Parohiei Băbiceni, a primit haina cea luminoasă a sfințirii. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovniei.
După întâmpinarea chiriarhului de către clerici, autorități și credincioși, mulțimea s-a îndreptat spre sfântul locaș pentru a lua parte la slujba de târnosire. După înconjurarea bisericii și binecuvântarea ei prin stropire cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, Părintele Mitropolit a pecetluit Sfânta Masă, iar cei prezenți au avut posibilitatea de a se închina în Sfântul Altar, conform tradiției.
În continuare, credincioșii s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat lângă biserica sfințită.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a făcut în cuvântul său de învățătură o paralelă între Biserica lui Hristos și Biserica cea Mică – familia, așa cum mai este numită ea de Sfinții Părinți:
Familia este un suflet în mod special datorită legăturii celor doi pentru că familia este numită de Sfinții Părinți «Biserica de acasă». Avem o biserică în parohia de care aparținem, dar prin Taina Cununiei se cuvine ca viețuirea într-o familie să fie ca într-o biserică. Având candela aprinsă, cu icoană, cu încercare de rugăciune seara și dimineața, cu postul rânduit de Biserică, prin naștere de prunci, prin creșterea lor în frica lui Dumnezeu, în rușine de oameni și în iubire de neam, și în felul acesta familia poate să devină Biserica cea mică de acasă. Domnul Hristos vorbește atât de frumos despre Taina Familiei pentru că familia este cea mai mare bogăție pe care o are omul. Ea constituie stâlpul de rezistență în fața multor valuri, căci cine să se înțeleagă mai bine decât bărbatul tău? Cine să te înțeleagă pe tine mai mult, mai apropiat și mai statornic decât soția ta? Înțelegerea între cei doi constituie valoarea de aur a unei familii.
La sfârșit, după ce părintele protopop Petru Fercal a dat citire hrisovului de sfințire, iar mulțimea s-a împărtășit cu Sfintele Taine, părintele Nicolae Cărăușu, cel care a fost parohul comunității până în anul 2018, precum și actualul preot paroh Claudiu Vreme, au primit rangul de iconom stavrofor. Totodată, ctitorul principal al sfântului locaș, domnul Daniel Marțincu, polițist de carieră și fiu al satului, a fost răsplătit pentru jertfa sa cu cea mai mare distincție a mitropoliei noastre, „Crucea Moldavă”. De asemenea, cei care au contribuit la realizarea bisericii, au primit din mâna ierarhului distincții de vrednicie.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în data de 1 octombrie 2015 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările au început în anul 2017, sub coordonarea preotului paroh Nicolae Cărăușu, iar din anul 2018 au fost continuate de pr. Claudiu Vreme.