Duminică, 2 Iunie 2024
Mihail Vrăjitoru

În cea de-a cincea duminică după Paști, a Samarinencei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Bârnova, județul Iași. Ierarhul a săvârșit slujba de târnosire a bisericii și, mai apoi, a oficiat Sfânta Liturghie.

Zi de sărbătoare pentru obștea monahală din mănăstirea ieșeană Bârnova, dar și pentru credincioșii din orașul Iași și din împrejurimi: sfântul locaș, care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, a fost sfințit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de credincioși, ierarhul a târnosit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, binecuvântând zidurile cu Sfântul și Marele Mir și cu apa sfințită. Ierarhul, conform rânduielilor liturgice, a pecetluit masa Sfântului Altar. În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată pe un podium amenajat în curtea sfântului locaș.

Cuvântul de învățătură din cadrul slujbei a fost rostit de arhimandritul Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium din Iași:

Mântuitorul care este Duh, ne spune Evanghelia de astăzi „Dumnezeu Duh este”, așteaptă de la noi o jertfă duhovnicească. Iar jertfa duhovnicească este o jertfă a inimii, o dedicare a noastră spirituală, o alegere a Lui absolută ca fiind Cel care ne-a dat viață și care ne călăuzește și ne așteaptă la finalul acestei călătorii a vieții noastre. Atunci când ne întâlnim cu Hristos Domnul, de fapt, deja pregustăm Împărăția Cerurilor.

La final, Părintele Mitropolit Teofan a evidențiat credința ctitorului mănăstirii, Miron Barnovschi:

Mulți domnitori a avut Moldova. Cei mai mulți dintre ei, oameni foarte credincioși, dar parcă niciunul dintre ei nu l-a depășit în evlavie, în rugăciune, în adâncime duhovnicească pe Voievodul Miron. Era bogat și avea de toate, însă totul a pus în slujba lui Dumnezeu. Spun contemporanii că nu lipsea de la nicio slujbă, că postea cum postesc asceții din mănăstiri. Își petrecea nopțile în priveghere sfântă și citire la Psaltire. A considerat că nimic nu este mai de folos pentru neamul său decât să zidească biserici și mănăstiri. Și, deși a domnit puțin, că așa au fost vremurile și trădările locale, timpul pe care l-a avut la îndemână ca domn a fost consacrat în totalitate credinței zidirii de locașuri sfinte. Și, ca totul să fie plin de cunună, și-a dat și viața pentru dreapta credință.

La sfârșitul slujbei, drept răsplată pentru lucrările de înoire a ansamblului monahal, IPS Teofan a oferit protosinghelului Paisie Furdui, starețul mănăstirii, Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar tuturor celor care s-au implicat în aceste lucrări, ierarhul le-a acordat distincții de vrednicie.

După aproape 400 de ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Bârnova (23 septembrie 1628), a fost finalizat un însemnat proiect prin care aşezământul monahal a fost readus la lumină. Proiectul început în primăvara anului 2018, cu titlul „Restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Bârnova, din comuna Bârnova, judeţul Iași”, a presupus realizarea unor însemnate lucrări de restaurare și consolidare, fondurile necesare fiind acoperite prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020.