Miercuri, 4 Septembrie 2019

Începutul anului bisericesc a adus enoriașilor din localitatea Glodenii Gândului o mare bucurie. Biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a îmbrăcat haina cea nouă a resfințirii. Lucrările de pictură și de renovare a sfântului locaș au durat aproape 10 ani, iar la data de 1 septembrie 2019, biserica a fost sfințită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

La data de 1 septembrie a.c. , biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujba de sfinţire au luat parte primarul comunei Țibănești, Cobuz Aurica, autoritățile locale, enoriașii satului și mulți pelerini din localitățile vecine.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1949 și sfințită la data de 13 noiembrie 1960, de către Preasfințitul Părinte Partenie Ciopron, Episcop de Suceava. Este o construcție armonioasă, din piatră, și a fost ridicată din donațiile și contribuțiile credincioșilor ce simțeau nevoia unui lăcaș de cult. De-a lungul timpului, biserica a suferit diferite restaurări în urma degradărilor, iar în ultimii 10 ani a intrat într-un proces de reparație capitală, sub îndrumarea preotului paroh Lucian Vamanu. A fost pictată în tehnica fresco, mobilierul a fost schimbat, sfânta masă a fost reconstruită și dotată cu noi obiecte de cult. De asemenea, casa socială și biblioteca completează ansamblul parohial.

La slujba de sfințire, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța iertării asupra semenilor noștri, importanța familiei și a greutăților pe care le întâmpină cei ce sunt plecați în străinătate la muncă. Totodată, au fost acordate distincții de vrednicie ctitorilor și celor care au ajutat la realizarea lucrărilor, iar preotul paroh a primit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. 

Slujba sfinţirii bisericii s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, la care au fost poftiţi toţi participanţii, aducând Slava Lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale.