Joi, 29 Iunie 2023
Mihail Vrăjitoru

Biserica Bărboi din centrul municipiului Iași a îmbrăcat astăzi veșminte de sărbătoare, cu prilejul hramului. Sfânta Liturghie în cinstea Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În dimineața zilei de 29 iunie, zi în care Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, credincioșii din zona Târgu Cucu din Iași au avut bucuria de a participa la slujba hramului bisericii Bărboi. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, chiriarhul, făcând referire la Sfinții Apostoli, a arătat faptul că, urmând lor, vom putea dobândi Împărăția Cerurilor:

Orice stare avem, în orice loc ne găsim, în orice vremuri trăim, raportându-ne la Sfinții Apostoli Petru și Pavel, găsim în viața lor, în puterea rugăciunii lor, putere pentru noi, pentru a viețui cât mai frumos în această lume și a dobândi prin mila Domnului Împărăția Cerurilor. Dacă suntem oameni săraci, fără averi, îl avem pe Sfântul Apostol Petru, om simplu, pescar, care își câștiga pâinea de fiecare zi trudind cu mâinile sale. Dacă suntem oameni ceva mai înstăriți din punct de vedere material, ne regăsim în chipul Sfântului Apostol Pavel, care făcea parte dintr-o familie însemnată a poporului lui Israel din acea vreme, cu certitudine, deținătoare de ceva bunuri materiale. Dacă suntem oameni cu multă știință de carte, îl avem pe Sfântul Apostol Pavel, mare cunoscător al Scripturii și al înțelepciunii acelor vremuri. Dacă suntem oameni obișnuiți, fără prea multă știință de carte, ne regăsim în chipul binecuvântat, simplu și blând al Sfântului Apostol Petru, care nu avea nicio pregătire, după înțelepciunea acestei lumi.

După cântarea Axionului, IPS Teofan a hirotonit în treapta de diacon pe Vasile Adrian Cojocaru, urmând ca după o perioadă de pregătire să fie hirotonit preot pentru Parohia Hârtop din apropierea orașului Piatra Neamț.

Scurt istoric

Ansamblul Bărboi a fost ctitorit de Ion Ursu Bărboi în prima jumătate a secolului al XVII-lea, prin zidirea unei biserici în stil moldovenesc, cu turlă pe naos, și a dăinuit până spre jumătatea secolului al XIX-lea. Cutremurul din 1829 și alți factori distructivi au afectat puternic biserica, ajungându-se în imposibilitatea de a se sluji în ea. Descendenți ai ctitorului Bărboi, familia logofătului Dumitru Sturdza și alți membri ai familiei lor, ajutați de diverși credincioși și de obștea monahală a Mănăstirii Bărboi, au rezidit din temelie actuala biserică, între anii 1841-1844, având ca arhitect și supraveghetor al lucrărilor pe Andrei Karidis. În urma cutremurului din 4 martie 1977, biserica a suferit avarii la structura bolților și a turlelor, existând riscul de prăbușire. De aceea, Părintele Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Sucevei, a inițiat lucrări de restaurare care au inclus şi turnul clopotniţă, precum şi reabilitarea casei parohiale şi a casei de ape. Slujba de sfințire a fost săvârşită de către Părintele Patriarh Teoctist în ziua de 27 noiembrie 1988.

Biserica și-a recăpătat strălucirea pe 19 iunie anul trecut, cu prilejul resfințirii sfântului locaș, la care au luat parte IPS Mitropolit Teofan și PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, dimpreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi.