Credincioșii din satul Sculeni, comuna Victoria, Protopopiatul Iași 1, județul Iași, au participat sâmbătă, 24 august 2019, la slujba de sfințire a noii biserici din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Târnosirea dar și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii din localitatea aflată la frontiera cu Republica Moldova, Sculeni, dar și cei din împrejurimi, au participat la sfintele slujbe oficiate cu prilejul sfințitii bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Părintele Mitropolit Teofan a săvârșit târnosirea sfântului lăcaș, stropind pereții bisericii cu apă sfințită, și ungând zidurile cu Sfântul și Marele Mir. De asemenea, chiriarhul a pecetluit și binecuvântat masa Sfântului Altar, și a sfințit pictura interioară a lăcașului de cult. După săvârșirea slujbei de binecuvântare și după citirea rugăciunilor de dezlegare, IPS Teofan a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat. Alături de ierarh au mai slujit părintele Toma Gradinaciuc, protopop de Iași I, părintele paroh Marcel Bobârcă, dar și preoții din zonele învecinate parohiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de psalți.
„Biserica este întrebare: «Unde îți este nevinovăția de copil, omule? Nu cumva ai pierdut-o?»”
În cadrul cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Teofan a arătat că prin biserică, omul se tămăduiește de boala păcatului și se îndreaptă spre Dumnezeu: Biserica reprezintă o chemare, o întrebare și un strigăt. Biserica este întrebare către toți cei care trecem sau intrăm în ea: «Unde îți este nevinovăția de copil, omule? Nu cumva ai pierdut-o?». Biserica întreabă de asemenea pe toți cei care o văd, care intră sau care trec pe lângă ea: «Unde îți este rugăciunea, omule, de dimineață, de seară, sau gândul la Dumnezeu din timpul zilei?». Biserica este un strigăt de clopot care sună continuu, 24 de ore din 24, în mijlocul satului, zicând către oameni: «Trezește-te omule! Anii trec, păcate multe ai adunat, pocăiește-te că vine judecata». Biserica – strigăt, se adresează tuturor celorlalți spunând-le: «Oamenilor, veniți la pocăință! Ștergeți-vă păcatele voastre! Priviți la prunci și veți vedea că numai cei nevinovați și cei neprihăniți au parte de mila lui Dumnezeu și de iertarea Lui în Împărăția cerurilor». Biserica este de asemenea chemare: «Vino, omule, și redobândește-ți în Biserică nevinovăția. Vino, omule, și obișnuiește-te să te rogi, pentru că fără de rugăciune nu primești medicamentul pentru tămăduirea sufletului tău, a minții tale, a cugetului tău. Nu primești vindecare față de atâtea boli care ne cuprind sufletul, cugetul și gândul nostru»”.
La momentul chinonicului, în timp ce credincioșii se împărtășeau cu Sfintele Taine, părintele protopop Toma Gradinaciuc a dat citire actului de sfințire. Pentru meritele deosebite, părintele paroh Marcel Bobârcă a primit din partea IPS Teofan, distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici. De asemenea, chiriarhul a oferit ctitorilor și binefăcătorilor distincții de vrednicie. La final, cei prezenți au primit binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.