Luni, 8 Ianuarie 2018
Tudorel Rusu

Respectând tradiţia, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat şi în acest an Slujba de Bobotează la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Credincioșii suceveni au participat în număr mare la slujba Sfintei Liturghii și a Sfințirii celei Mari a Apei, atât în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan”, cât şi în alte locaşuri de cult din municipiu.

La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost oficiată sâmbătă, 6 ianuarie 2018, Sfânta Liturghie de către IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Credincioșii prezenți au trăit ziua Epifaniei cu multă bucurie duhovnicească, având posibilitatea să se închine și la moaștele Sfântului ocrotitor al orașului.

 „Dumnezeu, Unul în ființă, Întreit în Persoane, S-a arătat la Botezul Domnului, la apele Iordanului. Mântuitorul Iisus Hristos S-a arătat oamenilor în chip văzut, primind botezul de la Ioan, Duhul Sfânt s-a pogorât sub chip de porumbel asupra Mântuitorului, iar Tatăl cel ceresc a glăsuit: «Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit». Apropierea lui Dumnezeu de noi este posibilă numai în măsura în care ne pocăim de greșelile noastre”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Pimen.

La final, Înaltpreasfinția Sa a săvârşit, potrivit rânduielii, slujba Sfinţirii celei Mari a Apei în incinta aşezământului monahal, în fața paraclisului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, condus de pr. prof. Lucian Tablan-Popescu. Cântarea „Kirie Eleison” a fost intonata de trei ori de toţi credincioşii participanţi la marea sărbătoare.

Ca la fiecare slujbă de Bobotează, troparul praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne” a răsunat ieri din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, credincioșii luând cu bucurie la casele lor Agheasma mare.