Luni, 13 Mai 2024

În Săptămâna Luminată ce tocmai s-a încheiat au avut loc primele activități comune din cadrul proiectului pentru tineri „Tradiții și meșteșuguri străvechi pe cele două maluri ale Prutului”, desfășurat prin susținerea Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor.

Acest proiect se desfășoară prin susținerea Departamentului de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și se înscrie între numeroasele activități pe care parohiile Pietrărie (Protopopiatul Iași 3) și Costești (Protopopiatul Chișinău) le realizează împreună în cadrul parteneriatului de înfrățire dintre cele două parohii.

Marți, 7 mai, tinerii din Parohia Pietrărie au mers la Parohia Costești unde, după săvârșirea Sfintei Liturghii, au învățat despre tradițiile pascale din această regiune istorică, dar și despre personalitățile culturale de aici. Cu această ocazie s-au plantat și câțiva puieți de stejari ca semn al unității dintre cele două parohii.

Joi, 9 mai, activitățile au continuat la Parohia Pietrărie, unde tinerii din Costești au învățat să încondeieze ouă și au aflat lucruri noi despre tradițiile pascale românești.

„În urma activităților desfășurate cu tinerii din Republica Moldova, am rămas surprinsă de generozitatea și simplitatea acestora. Activitățile s-au desfășurat într-un mod interactiv si educativ, astfel având oportunitatea de a învăța cât mai multe despre personalitățile tinerilor pe care îi aveam în față, cât și de frumusețea tradițiilor și obiceiurilor de Paște pe care le împărțim.”, Larisa Sabadac – coordonator tineri Pietrărie.

„În cea de a treia zi de Paște, luminată de bucuria Învierii, am fost binecuvântați să ne întâlnim și să petrecem timp alături de comunitatea din Parohia Costești. În mijlocul acestei adunări de suflete credincioase, am simțit căldura ospitalității și dragostea frățească. Comunicarea cu tinerii din Costești ne-a deschis inimile către perspective noi și către vitalitatea credinței lor. Schimbul de tradiții și obiceiuri a fost o ocazie de învățare și consolidare a legăturilor cu frații noștri de peste Prut. Un moment impresionant a fost când corul bisericii gazdă ne-a întâmpinat în inima bisericii pentru a împărtăși împreună bucuria cântului. Această experiență ne-a unit și mai mult în rugăciune și recunoștință către Dumnezeu.”, prof. Diana Iacobuțe.

Aceste activități oferă ocazia tinerilor din cele două parohii să se cunoască mai bine între ei, să descopere numeroasele valori comune ce îi unesc și să aprofundeze cunoștințele despre credința, istoria, cultura și tradițiile poporului român de pe cele două maluri ale Prutului.

(Pr. George Bamboi)