Miercuri, 5 Septembrie 2018

Pentru întâmpinarea crizei acute de sânge din spitale, dar și pentru a veni în ajutorul pacienților care au nevoie de transfuzii pentru diferite intervenții chirurgicale, preoții și credincioșii din parohiile Protopopiatului Fălticeni au participat sâmbătă, 1 septembrie 2018, la o campanie umanitară de donare sânge. Acțiune s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Centrul „Dorna Medical” și Centrul de Transfuzie  Județean Suceava.

Campania de donare sânge s-a numit „Dăruim sânge pentru viață” și a avut loc la Centrul de Imagistică și Analize „Dorna Medical” din Fălticeni. Protopopiatul a făcut cunoscută acțiunea la nivelul Municipiului Fălticeni, dar și în toate parohiile arondate, cu scopul de a implica pe cei care doresc a-i ajuta pe semenii aflați în suferință Echipa medicală de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Suceava s-a deplasat și a asigurat și aparatura necesară recoltării de sânge. Primilor donatori - preoți și credincioși - s-a alăturat și prof. Gheorghe Coman, primarul Municipiului Fălticeni, care a contribuit la reușita acestei inițiative.

Pe parcursul zilei s-au înregistrat 100 de donatori. Numărul celor care s-au prezentat a fost mai mare, însă nu au putut dona toți din diverse motive medicale. Campania poate fi considerată un succes, strângându-se cantitatea de 45 de litri sânge.

Personalul specializat în recoltarea de sânge a fost condusă de către medicul Maria Pilat, care a observat într-un mod cât se poate de îmbucurător faptul că tot mai multe persoane doresc și înțeleg importanța donării sângelui. Medicul a subliniat că gestul preoților din Protopopiatul poate fi considerat un model vrednic de urmat: „Mulțumim în numele pacienților care vor beneficia de sângele donat și sperăm că acest gest umanitar va fi un exemplu pentru mulți dintre noi. Mulțumim Protopopiatului Fălticeni pentru inițiativa acestei campanii de donare sânge realizată în colaborare cu «Dorna Medical», dar și preoților și credincioșilor. Rămânem cu speranța că aceste gesturi, care la prima vedere sunt mici, vor salva viața unor semeni”. Alături de doctorul Maria Pilat au fost asistenții medicali Adriana Popescul, Lăcrămioara Petrache, Doinița Romașcan, Nicoleta Iftimie, iar din partea „Dorna Medical” asistent medical Mihaela Iftode.

Persoanele sănătoase au  donat fiecare cca 410 - 450 mililitri sânge. Printre donatori au fost și 18 preoți împreună cu familiile lor, care vor dona și tichetele de masă pentru bătrânii aflați în grija Așezământului Social Filantropic „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni.

„Am dorit de mult timp să organizăm această acțiune de donare sânge, care reprezintă un act de binefacere față de aproapele aflat în suferință. Dorim ca prin acest această campanie umanitară să fim solidari cu personalul medical din spitale, care are grijă de enoriașii noștri aflați în suferință și care au nevoie mare de ajutor. Știm că, în general, numărul de donatori este destul de mic, dat fiind necesarul de sânge pentru intervențiile chirurgicale din spitale, mai ales în cazul acidentelor auto sau transplanturilor de organe. De aceea am dorit și noi să contribuim, dar mai ales am dorit să atragem atenția asupra necesității ajutorării și sprijinului aproapelui. Mulțumim colaboratorilor noștri fără de care nu ar fi fost posibilă această acțiune, domnul Roman și doamna Rodica Boca de la «Dorna Medical», doamnei doctor Maria Pilat împreună cu echipa medicală de la Centrul Județean de Transfuzie Suceava, domnului primar Gheorghe Coman,  domnului doctor Vlad Morariu, managerul Spitalului Municipal Fălticeni, dragilor părinți care au făcut cunoscută această activitate în rândul credincioșilor pe care îi păstoresc, dar mai ales tuturor care au venit să doneze benevol. Sperăm că acest act de milostenie se va repeta, deoarece nevoia de sânge este foarte mare în spitale, ținându-se cont că sunt foarte mulți bolnavi care așteaptă să fie operați și sunt amânați din cauza lipsei sângelui. Acest spirit civic va continua, pentru că mereu Biserica este alături de cei aflați în nevoi, nu doar sufletește, ci și trupește”, a declarat protoiereul Protopopiatul Fălticeni, părintele Adrian Dulgheriu.

Viitoarea campanie de donare sânge în Protopopiatul Fălticeni se va desfășura în primăvara anului viitor, dorindu-se ca astfel de acțiuni să devină o obișnuință în a-i ajuta pe cei care sunt în suferință pe paturile de spital. (Pr. Georgian Rotar)