Marţi, 3 Septembrie 2019
Flavius Popa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” din Iași a primit marți dimineață, 3 septembrie 2019, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat slubja de binecuvântare a Capelei „Sfântul Iosif de la Partoș”, a oferit distincții și a vizitat unitatea militară.

Marți dimineață, 3 septembrie a.c., capela Inspectoraului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”, avându-l ca patron pe Sfântul Ierarh Iosif de la Partoș, a fost binecuvântată de IPS Părinte Teofan. De remarcat faptul că alegerea Sfântului Iosif ca ocrotitor al locașului nu a fost întâmplătoare, deoarece Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost numit ocrotitorul spiritual al pompierilor, prin decizia sinodală din 13 - 14 februarie 1997.

„Nădăjduiesc ca această capelă să fie un loc de reculegere atunci când plecați în misiune”

„Dumnezeu a binecuvântat această capelă ca să fie loc de odihnă sufletească pentru cei osteniți, și cu toții facem parte într-o formă sau alta din osteniții acestei lumi, care au nevoie de o clipă și de un loc de odihnă. Nădăjduiesc ca această capelă să fie un loc de reculegere pentru o clipă foarte scurtă atunci când plecați în misiune, atunci când ieșiți de pe poarta unității, să mergeți acolo unde datoria și evenimentele neplăcute vă cheamă, și o clipă mai generoasă de răgaz, la întoarcere din misiune, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru că v-ați întors nevătămați, îndeplinind în același timp o lucrare sfântă, pe care oamenii o așteaptă din partea dumneavoastră” le-a vorbit Părintele Mitropolit Teofan pompierilor prezenți la eveniment.

„Noi, aici, formăm o familie, pentru că majoritatea timpului nostru îl petrecem aici, poate mai mult decât îl petrecem cu cei dragi ai noștri. Suntem și îmi doresc să cred că suntem o familie, și gândindu-mă la familia unită, aici găsim multă bunătate, dragoste, facere de bine. [...] Vreau să cred că și noi aici formăm o biserică mică, și îmi doresc ca această familie să devină mai mare prin faptul că am început demersurile pentru a ridica o biserică aici, în cadrul ISU” a declarat părintele Claudiu Mihai Patrașcu, misionar în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.

Pentru sprijinul acordat Bisericii și pentru merite deosebite, părintele Claudiu Mihai Patrașcu a fost hirotesit în rangul de iconom, iar generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, Inspectorul general IGSU, a primit din partea IPS Teofan, distincția mitropolitană „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, locotenent-colonelul Ciprian Ionuț Grădinaru, Inspector Șef în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, a primit distincția „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Obiectivul fundamental al activității desfășurate de ISU Iași vizează eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, în vederea menținerii sub control a riscurilor și asigurării stării de normalitate a vieții comunităților umane și este atins prin multitudinea de activități de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor SMURD, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren, mișcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, asistența persoanelor aflate în situații critice, intervenția la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamități naturale sau antropice. Până în anul 2004, măsurile de protecție civilă și stingere a incendiilor se realizau de către Grupul de Pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași și Protecția Civilă Iași. Din decembrie 2004, cele două instituții menționate fuzionează, luând astfel ființă Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” Iași, instituție aflată în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – IGSU.