În această dimineață, 16 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit capela cu hramul „Sfântul Doctor fără de arginți Pantelimon”, a Unității Medico-Sociale din comuna ieșeană Răducăneni.
Zeci de beneficiari ai așezământului social, dimpreună cu personalul medical și credincioșii din localitate, au luat parte în această dimineață la târnosirea bisericii unității medicale, pusă sub patronajul Sfântului Doctor fără de arginți Pantelimon.
În continuare, după binecuvântarea Sfintei Mese și sfințirea picturii, Părintele Mitropolit a săvârșit, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea așezământului.
În cuvântul transmis către credincioși, ierarhul a subliniat câteva aspecte cu privire la asumarea Crucii și urmarea Domnului Hristos:
Viața omului este întotdeauna cuprinsă de relația cu aproapele: membrii familiei, colegii de la locul de muncă, cei cu care ne întâlnim în fiecare zi, iar atitudinea față de aceștia ar trebui să fie o atitudine de îmbrățișare. Domnul Hristos a murit pe Cruce îmbrățișându-ne, cum s-ar cuveni să fie și viața noastră, o îmbrățișare a celui de aproape sau a celui de departe, pentru că după cum gestionăm relația cu oamenii aflăm Raiul sau iadul din viața noastră. Observăm că oamenii cei adevărați, cei puternici, cei fericiți sunt oamenii care și-au dus cu demnitate Crucea. Ducându-ți cu demnitate Crucea, devii și adevărat, și liber, și autentic, și Slavă Ție, Doamne, și fericit în lumea aceasta și poate Dumnezeu ne ajută și ne oferă și fericirea în veșnicia Împărăției Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.
La final, după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Liviu Constantin Lăzărescu, dimpreună cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și senatorul Maricel Popa, au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Totodată, directorul centrului medical, Corneliu Melinte, a primit „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”, iar binefăcătorii sfântului locaș și sprijinitorii centrului au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.
Scopul așezământului de la Răducăneni este de a asigura la nivel județean aplicarea politicilor și strategiilor de asistență medico-socială, prin acordarea de servicii de îngrijire, servicii medicale, precum și servicii sociale persoanelor aflate în dificultate, în funcție de nevoile individuale ale acestora și normele legate privind unitățile de asistență.
Date din hrisovul de sfințire
Lucrările de construcție la noua capelă au început în data de 2 septembrie 2019, când a fost așezată piatra de temelie de către Părintele Mitropolit Teofan. Locașul de cult este construit în stil brâncovenesc, cu fațada din cărămidă aparentă, având fundația și stâlpii de beton cu armătură de fier, cu o lungime de 17,3 metri, o lățime de 9,5 metri și o înălțime de 14,43 metri. Catapeteasma a fost executată din lemn de stejar de către sculptorul Iulian Pârțac, iar icoanele care o împodobesc au fost pictate de către ostenitorii Centrului de conservare și restaurare a patrimoniului de artă creștină „Resurrectio” al Arhiepiscopiei Iașilor. Pictura bisericii a fost realizată între anii 2022-2023 în stil secco de către pictorul Ionel Haraga.
Vă invităm să accesați și:
(Video) Capela Unității Medico-Sociale din Răducăneni a fost târnosită