Marţi, 4 Aprilie 2017

Am ajuns la final de martie şi ca o încununare a activităţilor din această lună am pregătit o activitate socio-medicală în teritoriu. Natura ne oferă îmbrăţişarea ei prin razele de soare, iar noi dorim să oferim căldură semenilor noştri, amintindu-ne că „acolo unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră“ (Matei 6,21).

Împreună cu domnul doctor Eugen Gazzi, medic specialist medicină internă Spital "Providenţa", doamna doctor Timohe Sandra, medic specialist gastroenterologie la Spital "Providenţa", şi doamna doctor Ştefan Alina Aspazia, medic specialist nefrologie la Policlinica "Providenţa", am organizat o caravană medicală. În acelaşi gând au fost cu noi şi studenţii de la facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ Asistenţă Socială, an I, în satul Schitu Stavnic, comuna Voineşti, judeţul Iaşi, care au căutat inimile pacienţilor noştri şi au privit cu drag la ele, prin dragostea împărtăşită dar şi prin pachetele cu alimente oferite.

Prin colaborarea cu părintele Emilian  Patriche  şi Maica Mina ( Dr. Maria Dediu), medic de familie aici, am iniţiat acest proiect din dorinţa de a veni în sprijinul persoanelor neasigurate cu probleme de sănătate.  Au fost prezente 21 persoane care au beneficiat de consultaţii la medicină internă, nefrologie, investigaţii paraclinice-ecografie, precum şi analize de laborator.

Văzută ca o provocare, dar şi ca o modalitate de a creşte, noi ca oameni, dar şi ca profesionişti, caravana medicală ne învaţă să practicăm aceeaşi medicină într-un alt mod, timp, loc: „Este foarte important pentru medic să iasă din cabinet şi să cunoască pacientul în mediul în care acestea locuieşte. Medicina este aceeaşi însă recomandările medicale se schimbă. Sunt mult mai bine adaptate pacientului. În aceste condiţii creşte complianţa la tratament şi rezultatele sunt mai evidente. Într-o caravană medicală avem ocazia să ne cunoaştem altfel, să ne observăm şi să ne punem noi întrebări,  evitând astfel pericolul de a vedea limitat lucrurile. O caravană medicală este o provocare pentru personalul medical dar şi pentru pacient. Este o provocare ce contribuie la maturizarea noastră profesională. Mulţumim tuturor celor care au organizat şi au pus suflet în concretizarea actului medical în această caravană!“, ne spune domnul doctor Eugen Gazzi, medic specialist medicină internă Spital "Providenţa".

Foarte mulţi pacienţi nu aveau o tensiune arterială controlată, au fost diagnosticaţi cu episoade de infecţie urinară, de aceea li s-a recomandat descoperirea cauzelor secundare: „A fost o experienţă deosebită, am cunoscut şi alţi oameni, din păcate, cu posibilităţi financiare reduse, neasiguraţi, care nu-şi permit efectuarea acestor investigaţii medicale. M-am bucurat să pot fi printre ei, să-i îndrum şi să-i consult. Nu ştiu dacă ceea ce le-am spus va fi urmat întocmai, chiar dacă vorbim şi despre o banală  infecţie urinară. Boala cronică de rinichi merge de obicei fără simptomatologie, de aceea consider că este necesară o atenţie sporită. Din punct de vedere medical, am văzut foarte multe persoane de vârstă tânără cu valori tensionale ridicate, necontrolate, care trebuie investigate şi din punct de vedere nefrologic. De asemenea, au fost şi pacienţi diabetici cu afecţiuni renale care au fost direcţionaţi către policlinica noastră“, ne spune doamna doctor Ştefan Aspazia Alina, medic specialist nefrologie Policlinica "Providenţa".

Toată lumea a fost mulţumită şi bucuroasă pentru atenţia oferită în primul rând, iar mai apoi pentru investigaţiile medicale primite: „Consider că a fost o acţiune reuşită şi de mare folos în comunitatea noastră. Toţi oamenii au fost mulţumiţi, vorbesc şi laudă atitudinea medicilor, spunând că a fost un comportament deosebit din partea lor. Se doreşte o nouă caravană, aceasta fiind o mare oportunitate pentru oamenii neasiguraţi, fără venit, care nu au mai fost de mult timp la un spital în oraş", ne împărtăşeşte  Dr. Maria Dediu (Maica Mina), medic de familie în comunitate.

Darul de la final a constat în oferirea de pachete cu alimente şi dulciuri pentru familiile nevoiaşe, pregătit cu mult suflet de către studenţii de la facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ Asistenţă Socială, an I, care au simţit să fie în acest fel alături de aceste persoane: „Este minunat să asculţi şi să ajuţi persoanele din jurul tău. Chiar dacă uneori simţi că nu poţi ajuta şi eşti epuizat tot ascultându-le povestea, totuşi capeţi putere din toate punctele de vedere. În momentul în care beneficiarii văd că primesc un sprijin, încep să zâmbească, iar zâmbetul lor ne oferă nouă, ca asistenţi sociali în devenire, forţă de muncă şi motivaţie pentru a lupta pentru ei. Zâmbetul de pe chipul lor este cel mai frumos lucru, te confirmă pe tine ca om“, ne face cunoscut Alexa Iuliana Amalia, studentă în anul I la facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ Secţia Asistenţă Socială Iaşi.

Am reuşit prin această caravană „să ne facem tuturor toate“  (Epistola întâi către Corinteni 9,22), să oferim din darurile primite, am încercat să vedem dincolo de om ca să aducem un rod bun în via ce ne-a fost încredinţată. (Nicoleta Chirvasă)