Fundația Medicală „Providența” a Arhiepiscopiei Iașilor, în colaborare cu Policlinica „Providența”, a desfășurat în data de 11 iunie o Caravană medicală în localitatea Șendriceni, județul Botoșani, cu scopul de a oferi servicii medicale gratuite pentru un grup de 50 de beneficiari fără posibilități materiale: copii, adolescenți și persoane adulte vulnerabile.
Pentru a organiza în bune condiții activitatea cu caracter socio-medical, am fost sprijiniți de: pr. Ionuț Apetrei, protopop de Dorohoi, de pr. Teodor Ciurariu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului Municipal din Dorohoi, de pr. Daniel Precob de la Protopopiatul Dorohoi, de doamna doctor de familie Alina Otilia Ciurariu Aștefănoaei, de Dumitru Viorel, directorul Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” - Șendriceni și de asistent medical Mirela Cical, coordonator al Cabinetului Medical Școlar al liceului.
La această Caravană a participat o echipă de asistenți medicali ai Policlinicii „Providența” și medici din cadrul acestei unități medicale: dr. Andreea Nicole Bârleanu – medic specialist medicină internă, dr. Lavinia Andreea Rusu - medic specialist pediatru la Policlinica „Providența”, asistent medical Ana Maria Gheorghe și asistent social, Emilia Gheorghiasa - coordonator al Centrului de suport și situații de criză.
Serviciile socio-medicale pentru copii și adolescenți au fost acordate la Cabinetul medical al Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din localitatea mai sus menționată, iar pentru persoanele adulte, în cadrul Cabinetului individual al medicului de familie Alina Otilia Ciurariu Aștefănoaei. Întreaga activitate a putut fi realizată cu aprobarea Direcției de Sănătate Publică a județului Botoșani.
Așadar, 24 de copii și adolescenți proveniți din familii defavorizate au beneficiat de consult pediatric, iar 26 de persoane adulte neasigurate medical și cu o situație de viață precară, au beneficiat de consult de medicină internă, constând în măsurarea tensiunii arteriale, EKG (electrocardiogramă) și ecografie generală.
Toate investigațiile efectuate și examinarea clinică s-au finalizat cu întocmirea scrisorii medicale ce a conținut diagnostice, tratamente nou inițiate sau completări de tratamente, iar unde s-a impus, s-a recomandat investigații suplimentare.
În legătură cu activitatea socio-medicală întreprinsă, doctor în medicină internă, Andreea Nicole Bârleanu a afirmat:
„Caravana are și un important rol de educație medicală, dar și de screening și de diagnostic. Unii pacienți nu au mai fost la medic de foarte mulți ani, alții suferă de boli cronice care necesită supraveghere medicală periodică, iar pentru alți pacienți este necesar doar un consult medical de rutină, însoțit de sfaturi medicale. Toți acești pacienți au în comun lipsa accesului la informație și îngrijire medicală”.
Pediatrul Lavinia Andreea Rusu a menționat că:
„Activitățile medicale desfășurate prin intermediul Caravanelor au rol de educație și conștientizare, pentru a informa oamenii despre importanța consultațiilor medicale regulate și despre beneficiile, prevenirile și diagnosticul precoce. Un control de rutină al copilului este important, deoarece chiar dacă aparent pare sănătos, ar putea ascunde o problemă medicală, care depistată din timp, va putea beneficia de un tratament adecvat.”
Fundația Medicală Providența va avea în evidență beneficiarii acestei caravane medicale și le va oferi sprijin în vederea facilitării și accesării serviciilor medicale recomandate.