Sâmbătă, 8 Ianuarie 2022
Flavius Popa

Enoriașii Parohiei „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din centrul municipiului Iași au trăit vineri dimineață, 7 ianuarie 2022, alese momente de bucurie duhovnicească, în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor: ierarhul a resfințit iconostasul bisericii voievodale, vechi de aproximativ 400 de ani, împlinind și binecuvântând astfel lucrarea de restaurare a catapetesmei. Pentru realizările deosebite săvârșite în parohia ieșeană, părintele Viorel Sava, profesor al Facultății de Teologie din Iași și parohul Bisericii „Sfântul Ioan”, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, celebrat după slăvitul praznic al Botezului Domnului, a adunat ieri dimineață numeroși ieșeni și la Parohia „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din centrul capitalei Moldovei, pentru a participa la slujbele oficiate de PS Nichifor Botoșăneanul. După întâmpinarea ierarhului de către un sobor format din stareți, preoți și diaconi, Părintele Episcop-vicar a săvârșit slujba de sfințire a iconostasului, binecuvântând catapeteasma prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, precum și prin stropire cu apă sfințită.

„El este chip de om ales al lui Dumnezeu”

După citirea Sfintei Evanghelii în cadrul Sfintei Liturghii, PS Nichifor Botoșăneanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a afirmat că Sfântul Ioan Botezătorul este dătător de sens și ocrotitor al vieții: Încă de la naștere, Sfântul Ioan Botezătorul a fost pus ca semn, pentru că cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu, pentru că era cu neputință ca la bătrânețe, drepții Zaharia și Elisabeta să mai aibă prunc. Încă de la naștere, Sfântul Ioan Botezătorul a fost pus ca semn, pentru că Dumnezeu are o lucrare tainică în lume. Atunci când omul alege să rămână statornic și puternic în legătura sa cu Dumnezeu, atunci taina binelui, ca un acoperământ dumnezeiesc, aduce pace, putere și bucurie poporului lui Dumnezeu. De aceea mulțumim pentru sfinți, de aceea mulțumim în această zi pentru Sfântul Ioan Botezătorul, pentru că ni se descoperă un sens mai adânc al vieții, iar Sfântul Ioan nu doar ne spune «Pocăiți-vă!», «Înnoiți-vă!» , ci el însuși a trăit așa. El este chip de om ales al lui Dumnezeu și care până la capăt a mărturisit pe Dumnezeu prin bucuria lăuntrică pe care a avut-o și pe care o vedem în viața lui. Mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru Sfântul Ioan Botezătorul, semn în viața noastră de lucrare a lui Dumnezeu până la sfârșitul veacurilor, dătător de sens despre cum să trăim și ocrotitor celor care îl cheamă în rugăciune, îi cere cuvânt și povățuire.

Recunoștință pentru cei care au contribuit la înfrumusețarea sfântului locaș

Spre final, după alocuțiunile rostite de clerici, pr. prof. univ. dr. Viorel Sava a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” pentru clerici, ca semn de gratitudine pentru implicarea în înfrumusețarea bisericii ctitorite de domnitorul martir Miron Barnovschi Movilă. Totodată, părintele paroh a fost răsplătit și de Primăria Municipiului Iași, prin intermediul primarului Mihai Chirica, cu o diplomă de vrednicie. În continuare, pr. inspector patriarhal Mihai Pavel a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru clerici, iar familia Emil-Teofil și Gabriela Bălteanu a primit cea mai mare distincție a mitropoliei noastre, „Crucea Moldavă”. De asemenea, familiile Petrică și Gabriela Hodorogeanu, Florin-Gheorghe și Lăcrămioara Atudorei, precum și Petru și Cătălina Dumitriu, au fost răsplătite de chiriarh cu distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni, iar binefăcătorii Vasile Tiron, Georgeta Mihaela Popa, Lisa Mondori, Viorica Săraru-Costandache, dar și familia Adrian și Cecilia Paula Crețu, au primit diploma „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” cu insignă.

De remarcat faptul că doamna Lisa Mondori, originară din Statele Unite ale Americii, o susținătoare constantă a comunității parohiale, trebuia să primească această diplomă de recunoștință pe data de 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, atunci când a fost programat inițial acest eveniment, însă pe 27 decembrie, Lisa a trecut la cele veșnice iar distincția a fost ridicată de nepoata ei, Elisabeth.

Cei care au contribuit la renovarea iconostasului, precum și cei care au participat la proiectele organizate de parohie, au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincții de vrednicie, iar din partea părintelui paroh au primit Ordinul „Voievodul Martir Miron Barnovschi”.

La final, părintele profesor Viorel Sava a mulțumit tuturor celor prezenți la acest eveniment duhovnicesc, apreciind totodată că iconostasul binecuvântat reprezintă un „munte de rugăciune, vechi de aproape 400 de ani”: Ne bucurăm că am reușit să salvăm împreună și să redăm Iașului și spațiului românesc o valoare culturală și spirituală foarte importantă. Mulțumirea mea se întemeiază pe faptul că noi am salvat și am repus în valoare icoane care mărturisesc 400 de ani de credință și de spiritualitate ortodoxă intensă. În fața unei icoane care are 400 de ani, te afli în fața unui «munte de rugăciune». Noi, cei prezenți, nu stăm doar pe pardoseală, ci stăm pe «munți de rugăciune», iar când se adaugă rugăciunea noastră într-o biserică venerabilă precum aceasta – cu șapte ani mai mare decât biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, sora mai mare a mănăstirii – muntele crește, iar când nu adăugăm rugăciunea noastră, ci aducem păcatele noastre, muntele se necinstește. Dar noi împreună am cinstit acest «munte de rugăciune», despre care mărturisește catapeteasma și icoanele din ea. Am o emoție necontrolabilă și profundă când mă așez în fața unui iconostas ca acesta, și nu este singurul în spațiul românesc, pentru că mă aflu în fața unor mărturii duhovnicești.

După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, clericii au oficiat o slujbă de pomenire pentru sufletele ctitorilor și ale credincioșilor parohiei care au trecut la Domnul.

Lucrările de restaurare au fost realizate de o echipă de specialiști ai firmei S.C. Co. Rest. Art. S.R.L., coordonată de prof. univ. dr. Cornelia Bordașiu, și s-au realizat la inițiativă părintelui prof. Viorel Sava, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Municipiului Iași, și al unor instituții și persoane cu spirit jertfelnic și iubire de frumuseți netrecătoare. Finalizând această restaurare, care se adaugă altor lucrări de mare amploare, de consolidare, împodobire cu pictură, mobilier bisericesc, ș.a., realizate în anii anteriori, s-a împlinit peste veacuri dorința testamentară a voievodului martir Miron Barnovschi, care înainte de a muri mărturisind dreapta credință, lasă urmașilor grija împlinirii celor de trebuință la Biserica „Sfântului Ioan Botezătorul”. După 380 de ani de la ctitoria sa (1634), biserica domnului Miron Barnovschi a fost resfințită pe 12 octombrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Vă invităm să accesați și: