Vineri, 8 Iunie 2018
Tudorel Rusu

Cel mai impozant locaş de cult din municipiul Fălticeni, Catedrala „Învierea Domnului”, a fost sfinţit duminică, 3 iunie 2018, de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în prezenţa a peste 3.000 de credincioşi. A fost un moment mult aşteptat de întreaga comunitate, care depune eforturi la construcţia catedralei tocmai din anul 1990.

Pe data de 3 iunie 2018, în Duminica Tuturor Sfinţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul au fost aşteptaţi cu bucurie la Parohia „Învierea Domnului” din Fălticeni. Cei doi ierarhi au oficiat slujba de sfinţire a catedralei oraşului, iar numărul mare de credincioşi prezenţi, peste 3.000, a dovedit încă o dată cât de mult îşi iubesc moldovenii Biserica strămoşească. Alături de ierarhi şi credincioşi au fost prezenţi şi un sobor de 70 de preoţi şi diaconi, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Gheorghe Coman, oficialităţi locale şi judeţene.

După slujba de târnosire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe esplanada din faţa catedralei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bărbătesc „Anastasios” din Târgu Mureş. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a subliniat cum putem imita viaţa sfinţilor: „Sfinţii sunt roada Duhului Sfânt. În măsura în care ne împărtăşim şi noi de harul Sfântului Duh, prin mijlocirea Sfintelor Taine, în măsura în care ne străduim să împlinim poruncile Mântuitorului Iisus Hristos, în acea măsură, cu harul lui Dumnezeu, devenim cetăţeni ai Împărăţiei lui Dumnezeu şi cu adevărat fii ai lui Dumnezeu”.

„Catedrala milosteniei”

La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Argatu a mulţumit celor care au contribuit la ridicarea catedralei, dar şi celor care au fost prezenţi la Fălticeni la prima sfinţire a acesteia, anunţând că urmează încă două sfinţiri: paraclisul de la subsol, în care se vor oficia slujbele în timpul iernii, şi sfinţirea după terminarea lucrărilor de pictură: „Aţi venit cu mic cu mare într-un număr impresionant pentru a fi alături de noi acum, când Dumnezeu a orânduit, în urma strădaniilor noastre, târnosirea acestei biserici, astăzi, în Duminica Tuturor Sfinţilor. Este momentul mult aşteptat de toţi, mai ales de locuitorii acestui oraş, care timp de 20 de ani au fost martorii lucrărilor de construcţie şi la care au contribuit fiecare după putere şi conştiinţă, moral şi material. Până în anul 2011, singura sursă de finanţare a fost colecta. Un număr de 24 de inimoşi consilieri parohiali care ni s-au alăturat de la începuturile lucrărilor şi până astăzi, au adunat din casă în casă din tot judeţul, leuţ cu leuţ, bani cu care s-au plătit materialele şi mâna de lucru. Această catedrală putem să spunem că este Catedrala milosteniei; multă milostenie s-a adunat şi de mulţi milostivi am avut parte pentru a ridica această biserică. O altă sursă de finanţare este Primăria Fălticeni, din anul 2012, Primăria şi Consiliul Local ne-au sprijint în fiecare an cu 300.000 lei, considerând că această catedrală este un obiectiv important al oraşului, o emblemă pentru oraş, un punct de reper pentru cei ce trec prin oraş. O altă sursă de finanţare a fost Secretariatul de Stat pentru Culte, care a sprijinit lucrările în ultimii ani cu sume cuprinse între 50.000 şi 150.000 lei anual. Donatori care au oferit sume mai mari şi constant au fost mai puţini, printre ei numărându-se Gigi Becali, care a dat 150.000 lei, bani cu care s-au ridicat turnurile din faţă, senatorul Ioan Stan cu 100.000 lei, Vasile Rusu cu un rând de clopote, Doru Stoleru, care a donat clopote şi obiecte de cult, Gabriel Grigore, aproximativ 100.000 lei, Iruc Constantin, 100.000 lei. Mai sunt şi alţii, al căror nume nu îl rostesc pentru că aşa îşi doresc”, a spus preotul Ioan Argatu.

„Ce s-a realizat până în prezent a fost cu precădere din donaţiile mici ale adevăraţilor creştini, săraci pe dinafară, dar bogaţi la suflet. În fiecare an ne-am propus, după puterile de care suntem conştienţi că le avem, să realizăm câte ceva din marele volum de lucrări, cerând sprijinul şi ajutorul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului. În fiecare an aproape că am realizat ceea ce ne-am propus. De acum înainte, avem aproximativ 7.600 de metri pătraţi de pictat, ceea ce o să necesite bani mulţi şi timp mult, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu credinţă, toate le vom birui şi le vom termina”, a mai adăugat pr. paroh Ioan Argatu.

La finalul sărbătorii, Comitetul parohial şi locuitorii oraşului au împărţit peste 1.000 de pachete cu hrană închinătorilor veniţi de departe.

De la o groapă cu deșeuri la cea mai impunătoare clădire din oraș

Construcţia catedralei din Fălticeni, cea mai impunătoare clădire din urbea de pe Şomuz, cu o înălţime de 60 metri, lungime de 50 metri şi lăţime de 22 metri, a început în anul 1990. Până în 1997, amplasamentul catedralei era o groapă în care se degrada tot mai mult armătura fundaţiei şi se aruncau deşeuri. În toamna anului 1997, prin venirea preotului Ioan Argatu de la Parohia „Sfântul Ilie" - Vatra Dornei, s-a ridicat alături o capelă din lemn, prin contribuţia exclusivă a credincioşilor din bazinul Dornelor. În anul 1998 s-a ridicat întreaga elevaţie la cota „0", executându-se în acelaşi timp şi izolaţia pe partea exterioară ce va fi acoperită de pământ. În anul următor s-a turnat planşeul peste subsolul catedralei, iar din anul 2000 s-a trecut la ridicarea etapizată a pereţilor din cărămidă, executarea şi armarea stâlpilor de susţinere din interior şi a stâlpilor din pereţii exteriori. Lucrările ajunse în fază avansată de realizare continuă cu amenajarea completă a subsolului, în care se vor afla biblioteca, sala de lectură, sala de mese şi casa mortuară. Tot aici se va afla şi paraclisul bisericii. Ceilalţi doi preoţi care slujesc la Catedrala „Învierea Domnului" şi care îl sprijină pe părintele Ioan Argatu sunt Ionuţ Suditu şi Claudiu Valerian Hariuc.