Vineri, 12 Aprilie 2019

Marţi, 9 aprilie 2019, în Protopopiatul Dorohoi, în cadrul Cercului pastoral numărul 3 „Sfântul Dumitru” - Dersca, la Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din satul Străteni, comuna Lozna, a avut loc prima cateheză demonstrativă din anul 2019, cu titlul „Locul şi rolul Sfintei Scripturi în casa creştinului”. Cateheza a făcut parte din Programa catehetică pe anul 2019, An omagial al satului românesc şi An comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti.

La această activitate catehetică au participat un grup mixt de credincioşi (bărbaţi, femei şi copii) al Parohiei Străteni, împreună cu preotul paroh Micliuc Marius Ionuţ, preoţii din Cercul pastoral numărul 3 „Sfântul Dumitru” - Dersca, precum şi responsabilul de catehizare din partea Protopopiatului Dorohoi, pr. Daniel Precob.

Tema catehezei a fost susţinută de pr. Micliuc Marius Ionuţ, care a arătat importanţa citirii Bibliei de către fiecare credincios în parte. Trebuie menţionat şi faptul că această cateheză a fost foarte bine alcătuită, documentată şi susţinută. Participanţii au fost implicaţi în realizarea dialogului dintre preotul catehet şi catehizaţi, astfel cateheza atingându-şi scopul propus. Catehetul a respectat cele şapte momente logico-psihologice specifice întocmirii unei cateheze, iar modul de prezentare a fost în general unul plăcut, interactiv şi în acelaşi timp atractiv pentru majoritatea participanţilor.

De cealaltă parte, auditoriul a fost impresionat atât de modul de transmitere a informaţiilor, dar şi de atmosfera creată, fiind vizibilă apropierea sufletească dintre preot şi credincioşi. În rândul tuturor participanţilor s-a observat un interes neaşteptat pentru aceste activităţi catehetice, fiind mulţi credincioşi implicaţi care au adresat întrebări şi care au oferit răspunsuri sau experienţe de viaţă foarte emoţionante. La final, credincioşii şi-au exprimat în chestionarele completate dorinţa de a lua parte la cât mai multe cateheze de acest fel. (Preot  Roșca Petru Gabriel)