Joi, 5 Septembrie 2024

Proiectul își propune să redea societății contemporane românești o parte din propriul trecut istoric și cultural prin organizarea unor ateliere cultural-educaționale care să contureze imaginea personalității și operei Mitropolitului Dosoftei, de la a cărui naștere aniversăm anul acesta 400 de ani, susținerea interdisciplinarității și promovarea educatiei prin cultură și a culturii scrise în rândul publicului, mai ales al tinerilor.

Principalele activități sunt: (re)crearea unui manuscris miniat, în stilul sec. XVII, cu detalii despre viața Mitropolitului Dosoftei, alături de scrieri alese (selecție de texte reprezentative din opera sa), cu conținut adaptat pentru copii și adolescenti, expoziția manuscrisului realizat, realizarea și proiectia unui film documentar și ateliere cultural-educaționale în scoli și licee din opt comunități care nu au acces la evenimente cultural-literare din județele Iași, Suceava, Neamț și Botoșani.

Acest proiect este cofinanțat de Ministerul Culturii prin Programul pentru cercetare și educație prin cultură – ateliere, fondul Nevoi culturale de urgență.

Durata de implementare a proiectului este de 3 luni, în perioada1 septembrie – 30 noiembrie 2024. Valoarea totală a proiectului este de 23 600 de lei, din care 21 000 de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Ministerul Culturii.

Proiectul are ca obiective generale educația prin cultură, promovarea culturii scrise, stimularea curiozitatii si interesului copiilor și tinerilor pentru lectură, într-un mod distractiv și favorabil incluziunii.

Beneficiari directi sunt 800 de copii si adolescenţi din 8 comunități care nu au acces la evenimente cultural-literare din județele Iași, Suceava, Neamț și Botoșani.

Parteneri în proiect sunt: Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani.

Conferința de lansare va avea loc luni, 9 septembrie ora 14:00, la Casa Creangă – incinta Mănăstirii Golia.

Detalii suplimentare se pot obține de la Daniel Ciobanu, responsabil de proiect (tel: 0730 255 546, email: daniel.ciobanu@mmb.ro).