Vineri, 11 Octombrie 2024
Mihail Vrăjitoru

În perioada 11-12 octombrie 2024, la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași are loc modulul al II-lea al programului „Formare Profesor de Religie”. Programul de perfecționare este inițiat de Centrul de Formare Continuă și se află la cea de doua ediție.

Programul vizează crearea unui spațiu de sprijin și suport dedicat profesorului de religie debutant din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

La evenimentul de formare sunt invitați să susțină prelegeri și ateliere preoți, profesori practicieni și metodiști, dintre care Arhim. Hrisostom Rădășanu, Prof. Maria Asăndulesei-Budeanu, Prof. Adrian Timofti și Prof. Raluca Ungureanu.

Tematica atelierelor își propune să răspundă așteptărilor profesorilor debutanți exprimate la finalul modulului I, desfășurat la Miclăușeni în perioada 14-16 martie 2024.

Programul zilelor de curs se va desfășura după următoarele repere: Rugăciune, ateliere invitați, sesiuni de dialog cu participanții și seminarizarea temelor folosind experiențe personale.

Mai multe detalii despre program ne-a oferit părintele Gabriel Leonte, directorul Centrului de Formare Continuă:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, zilele acestea ne aflăm la Școala „Varlaam Mitropolitul” din Iași, unde desfășurăm modulul al II-lea al celei de-a doua ediții a programului „Formare profesori de religie” dedicat anul acesta debutanților. Modul, în cadrul căruia primim în fața noastră profesori, metodiști, specialiști, psihologi, preoți care aduc cursuri și ateliere special pregătite pentru tinerii profesori debutanți ca urmare a analizei nevoilor pe care acești profesori le-au exprimat înainte de desfășurarea cursului.

Prof. Adrian Timofti, directorul Liceului „Varlaam” a vorbit despre ce își propune noul modul de formare:

O întâlnire cu profesorii de religie este întotdeauna o bucurie. Ne-am propus, aici, la Școala „Varlaam Mitropolitul” să facem un schimb de idei, să împărtășim și noi din experiența noastră de profesori, din experiența noastră cu elevii și să ascultăm care sunt provocările tinerilor profesori de religie. Este extraordinar că există această preocupare de îmbunătățire a calității actului didactic și aici am auzit foarte multe idei bune. Am discutat despre care este cea mai bună strategie de abordat în orele de religie, și dacă toți profesorii din România ar fi cum am văzut aici – tineri preoți, profesori de religie atât de implicați, cu atât de multe idei, atât de dispuși să se perfecționeze – ar fi un lucru extraordinar pentru întregul sistem de învățământ.

Unul dintre participanți, profesorul Răzvan Ilie Andron, de la Școala Profesională din localitatea Fântânele, ne-a împărtășit experiența sa la acest curs de formare:

Acest curs de formare didactică pentru tinerii profesori sau profesorii debutanți este unul extrem de important pentru noi, unde am învățat lucruri utile pentru cariera didactică și mulțumim pe această cale Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan pentru șansa de a participa.