Joi, 15 Iulie 2021

Săptămâna trecută, la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Valea Lungă din Protopopiatul Iași 2 a avut loc întâlnirea cercului pastoral, la care au fost prezenți preoții din comuna Holboca. De la întâlnire nu a lipsit părintele protopop al protopopiatului ieșean, Marius-Daniel Porfir.

Cu prilejul întâlnirii cercului pastoral, s-au săvârșit Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu și rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile primite. La finalul slujbei, părintele protopop a ținut un cuvânt de învățătură, iar preotul paroh Emilian Timofte a prezentat referatul cu titlul „Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Evenimentul s-a încheiat cu o mică agapă.

Istoricul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Valea Lungă

Satul Valea Lunga este unul izolat, situat la 7 km de reşedinţa comunei și la 4 km de municipiul Iaşi, lângă lacul Chirița. Prima biserică din satul Valea Lungă, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost zidită de enoriași în 1900, din vălătuci și chirpici. Aceasta s-a dărâmat și tot enoriașii satului au ridicat în 1902, din piatră și cărămidă, o altă biserică. În anul 1927 biserica a fost pictată și s-a cumpărat catapeteasma de la altă biserică. Catapeteasma are cadrul din lemn înflorit. O mențiune apare pe icoana Maicii Domnului, anume anul 1831. Catapeteasma are brâie simple, iar ramele icoanelor sunt sculptate. Pictura în ulei a icoanelor este de structură renascentistă și cu valoare artistică. Această catapeteasmă a fost refăcută cu cheltuiala ctitorului Ocă Ioan din satul Orzeni, comuna Holboca. Dintre binefăcătorii bisericii îl amintim și pe Nică Ștefan din Iași. Biserica este construită în formă dreptunghiulară, cu absida altarului semicirculară și este așezată în partea de răsărit a satului. Biserica se compune din altar, naos și pronaos. Plafonul (cerul) este în formă de semicerc. Pictura s-a degradat și, în anul 1963, când s-a făcut reparație generală, a fost acoperită de tencuială. Între anii 2001-2002, cu sprijinul inginerului Culească Constantin, a enoriașilor credincioși și a altor binefăcători, s-a facut o renovare iar pictura a fost executată în tehnica fresco de pictorul Boartu Victor în anul 2002. În data de 25 noiembrie 2012 a fost instalat ca preot paroh Emilian Timofte. Încă de la instalarea noului preot s-au făcut demersuri pentru o nouă renovare a bisericii, o prioritate fiind acoperișul, care necesită reparații urgente. Între timp, biserica a fost înfrumusețată pe interior: pardoseala din granit, sfânta masă renovată, icoanele din catapetesme au fost renovate, străni noi, ușile au fost înlocuite, vitralii aplicate, traverse, diferite obiecte necesare slujirii sfintelor slujbe. De asemenea, au fost efectuate lucrări la casa socială și pentru că ultima perioadă a impus slujirea slujbelor în afara locașuluide de cult, au fost demarate lucrările pentru construirea unui altar de vară. O grijă deosebită a fost pentru împrejmuirea cimitirului, pentru sistematizarea mormintelor și pentru curățenia în curtea bisericii. (Preot Emilian Timofte)