Luni, 31 Octombrie 2022

Cercul de Spiritualitate Ortodoxă „Pr. prof. Dumitru Stăniloae”, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, aniversează astăzi, 31 octombrie 2022, împlinirea a zece ani de activitate academică și duhovnicească.

Înființat în anul 2012, avându-l drept președinte și îndrumător pe pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teșu, Cercul de Spiritualitate Ortodoxă și-a propus încă de la început „să capteze interesul tinerilor studenți pentru mai buna cunoaștere a vieții Părinților Bisericii și a operei Părintelui profesor Dumitru Stăniloae, a metodei sale de cercetare teologică”, după cum sublinia cu ocazia primei întâlniri a cercului, la 31 octombrie 2012, părintele Cristian-Alexandru Barnea, coordonatorul Cercului de Spiritualitate Ortodoxă.

Cercul de Spiritualitate Ortodoxă se propune a fi o activitate de aprofundare academică, valorificând preocupările de cercetare ale studenților teologi, dar și un adevărat sprijin duhovnicesc pentru studenții altor facultăți, dornici să cunoască reperele de viață ale spiritualității creștine.

Președintele cercului, pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teșu, își exprimă prețuirea pentru cei care s-au ostenit de-a lungul celor zece ani de activitate în promovarea reperelor de viață duhovnicească ortodoxă autentică:

La acest moment de bucurie și de sărbătorire aș vrea să îmi exprim bucuria, spunând că reacțiile pe care le-am constatat pe parcursul acestor zece ani de osteneală au fost dintre cele mai frumoase pentru studenții facultății noastre de teologie, mare parte dintre ei acum absolvenți și slujitori ai sfintelor altare, la catedrele de religie sau în domeniul asistenței sociale. Totodată, activitățile propuse la cerc au fost interesante și pentru participanții din cadrul altor facultăți ale universității noastre ieșene care s-au bucurat, înfruptându-se, din cuvintele duhovnicești și din aprofundările care s-au făcut asupra învățăturilor spiritualității noastre.

Inspirat din tema Anului omagial 2022 în Patriarhia Română, dedicat rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, tema propusă spre dezbatere la această ediție a Cercului va fi „Rugăciunea în viața omului contemporan”.

Cu prilejul acestei ediții vor avea intervenții cadre didactice din spațiul cercetării academice de la mai multe facultăți de teologie din țară. Studiile invitaților noștri vor fi publicate în numărul 9-12 al revistei «Teologie și Viață». Cu speranța că apropierea de scrierile Sfinților Părinți va rodi în viața tuturor celor care se hrănesc din bogăția lor, ne dorim ca activitatea cercului să continue cu ajutorul lui Dumnezeu și pentru generațiile viitoare de studenți, pentru a le cultiva dragostea de spiritualitatea filocalică, care ne arată cum se poate omul curăți, lumina și desăvârși, ne-a spus părintele dr. Cristian Barnea, coordonatorul cercului.